Νομοσχέδιο φύλλο συκής στη γύμνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

 Σημεία Ομιλίας της Ειδ. Αγορήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή, επί του Ν/Σ «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»

 

Συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο χαμηλής πτήσης. Επιχειρεί κάποιες μικροβελτιώσεις και το ερώτημα είναι γιατί έρχεται τώρα! Έρχεται να καλύψει τη ζοφερή πραγματικότητα σε μία χώρα που έχει επιβάλλει δυσβάσταχτα βάρη, ύψους 12,5 δις ευρώ, στους πολίτες με φόρους, εισφορές, περικοπές συντάξεων με τα αχρείαστα μνημόνια 3 και 4 των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου!

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ούτε προγράμματα Θεσσαλονίκης μπορούν να υπάρξουν, ούτε παραμύθια! Εκτός βέβαια από το γνωστό παραμύθι του «γυμνού Βασιλιά», διότι «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός» και το γνωρίζετε!

Το νομοσχέδιο αποτελεί λοιπόν το φύλλο συκής και τα τσίγκινα στολίδια.

            Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσουμε τις όποιες θετικές διατάξεις που αποτελούν το φύλλο συκής, αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τα τσίγκινα στολίδια! Αυτά ας τα ψηφίσετε με τους συγκυβερνώντες σας της λαϊκής δεξιάς, τους  ΑΝΕΛ.

Για τον κοινωνικό διάλογο και το συνδικαλιστικό νόμο

Κοινωνικός διάλογος δεν νοείται όταν το νομοσχέδιο κατατίθεται χωρίς διαβούλευση! Μήπως η πίεση για να βρεθεί έστω κάτι να πει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ήταν τόσο μεγάλη που παραλείψατε ακόμη και τη διαβούλευση; Γιατί συμπιέσατε τόσο πολύ την κοινοβουλευτική διαδικασία με αποτέλεσμα να δοθεί τόσο λίγος χρόνος στους Κοινωνικούς Εταίρους να πουν την άποψή τους; Είναι αξιοσημείωτο ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας που υπήρξαν Κοινωνικοί Εταίροι και έχουν συνδικαλιστικό παρελθόν δεν είπαν ούτε λέξη γι’ αυτό!

Δεν μπορεί η κ. Αχτσιόγλου να μην γνωρίζει τον νόμο περί Ο.Κ.Ε. καθώς επίσης τη φιλοσοφία και την πρακτική του θεσμού. Δεν πρόκειται για ακόμη ένα εργατικό ή εργοδοτικό θεσμό για να την καλούμε να πει τη γνώμη της και «έξω από την πόρτα»! Πρόκειται για ένα θεσμό που επεξεργάζεται τα νομοσχέδια και όπως άλλωστε έγραψε στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε αποσταλεί στην Ο.Κ.Ε. πριν την κατάθεσή του. Πιστεύετε εσείς στον κοινωνικό διάλογο;

Εσείς δεν είστε άλλωστε αυτοί που μαζί με τη ΝΔ θα αλλάξετε το συνδικαλιστικό νόμο; Ο συνδικαλιστικός νόμος δεν είναι «οι πλάκες του Μωυσή» και δεν πρέπει να αλλάξει! Όμως, οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν μετά από διάλογο με εργαζόμενους και εργοδότες και τεκμηρίωση της Ο.Κ.Ε.! Και ερωτώ την κ. Αχτσιόγλου: θα καλέσετε τους Κοινωνικούς Εταίρους για να διαβουλευθείτε μαζί τους για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως οφείλετε; Ή δεν θα τολμήσετε και θα το φέρετε «πίσω από την πόρτα» έχοντας και τις «πλάτες» της ΝΔ;

Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στη συμπόρευσή τους αυτή που έρχεται μετά τη συμπόρευσή τους με τον κ. Σόιμπλε!

Για το Ασφαλιστικό

Όλα τα άρθρα του ασφαλιστικού μέρους του νομοσχεδίου αποτελούν διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλου και δεν είναι η πρώτη φορά! Το «ράβε – ξήλωνε» της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου δεν έχει προηγούμενο!

Επιστρέφετε στους ασφαλισμένους τις αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και διορθώνετε ρυθμίσεις που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Όμως, επειδή μιλάτε για κοινωνικό πρόσωπο ρωτώ τι έχουν να πουν  για τα όσα προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και η εξέλιξή του από την κ. Αχτσιόγλου (ν. 4472/2017):

  • Οι 400.000 συνταξιούχοι (με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1180 ευρώ καθαρά) που υφίστανται περικοπές;
  • Οι 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν  το ΕΚΑΣ μέχρι 31.12.2016 και οι συνολικά 390.000 δικαιούχοι, θα χάσουν το ΕΚΑΣ ως το 2018;

Είναι αυτά κοινωνική πολιτική ή άρση αδικιών; Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησαν το ΕΚΑΣ όταν το «επάρατο» μέιλ Χαρδούβελη περιείχε μόνο την υποχρέωση εκσυγχρονισμού του! Εσείς είπατε ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και κατά τα άλλα μιλάτε για «δίκαιη ανάπτυξη». Ούτε ανάπτυξη θα φέρετε, ούτε δίκαιοι είστε!

  • Οι 245.000 συνταξιούχοι που βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να περικόπτονται (πολλές από αυτές έως και 40-50%); Βάλατε πλαφόν στις επικουρικές γιατί οι μειώσεις που εσείς κάνατε ήταν τεράστιες!
  • Οι 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που χάνουν τα μερίσματα που έπαιρναν και ενώ έχουν πληρώσει γι’ αυτά;
  • Οι 265.000 νέοι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 15-30%;

Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα, στο νόμο που η ίδια έφερε, νομοθέτησε επιπλέον περικοπή ύψους 18% που ισοδυναμεί με αφαίμαξη 2,2 δις ευρώ το 2019! Πως θα τα βγάλουν πέρα οι συνταξιούχοι όταν το 2020 οι περικοπές θα αγγίξουν τα 2,35 δις ευρώ και το 2021 θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις ευρώ; Και μην πείτε για αντίμετρα βρεφονηπιακών σταθμών και επιδότησης ενοικίου! Καλό 2022!

Για τις τροπολογίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ο νόμος Κατρούγκαλου, πέρα από τις μεγάλες περικοπές και την υπερβολική αύξηση των εισφορών επέφερε και εξειδικευμένες κοινωνικές αδικίες! Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βελτιώσει το νόμο θα έφερνε και κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις. Αντί για την κυβέρνηση, εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέλοντας να αρθούν αυτές οι αδικίες, καταθέσαμε Τροπολογία, για τα εξής ζητήματα:

  • Συντάξεις χηρείας: Προτείνουμε την άρση της ακραίας αδικίας απέναντι στις χήρες και τους χήρους οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι αντιμέτωποι όχι μόνον με την βίαιη περικοπή της σύνταξης χηρείας (στο 50%),  αλλά και με τηνπεριορισμένη χρονικά απονομή της (μόνον επί μία τριετία εφόσον ο επιζών δεν έχει συμπληρώσει το 55ο  έτος). Οι άνθρωποι αυτοί φυτοζωούν. Επειδή η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ακραία φτωχοποίηση, προτείνουμε την επαναφορά του  προϊσχύοντος καθεστώτος  (σύνταξη ανερχόμενη κατ’ αρχήν στο 70% της σύνταξης του θανόντος και άρση της αναστολής η διακοπής χορήγησης της βάσει ηλικίας).
  • Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων εισφορών, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη. Προτείνουμε την διάταξη, που προβλέπει την αύξηση των ρυθμιζόμενων ποσών σε 25.000€ για τον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ  και 12.000€ για τον ΟΓΑ και τη δυνατότητα  να μπορεί να εξαιρεθεί, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, το χρονικό διάστημα ασφάλισης που αντιστοιχεί στα επιπλέον (των 25.000€ και 12.000€ αντίστοιχα) ποσά. Αυτό είναι μία πρώτη ανακούφιση και μία δεύτερη ανακούφιση είναι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν επιπλέον βάρη να πληρώσουν και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα χρήματα αυτά, να μπορούν να πάρουν αναλογική σύνταξη. Δεν υιοθετούμε το θεσμό της αναλογικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους αλλά μόνο για τις περιπτώσεις αυτές ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν πάρει σύνταξη εάν δεν χρωστούσαν και αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος του Θεού.
  • Με το νόμο Κατρούγκαλου, επιβάλλεται περικοπή στο 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους αγρότες και σε εκείνους που εκμεταλλεύονται μικρές γεωργικές εκτάσεις ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος χάνει και πάλι το 60% της σύνταξής του γιατί κάνει 1-2 μαθήματα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή σε κάποιο Κέντρο Κατάρτισης. Αυτό είναι αδικία. προτείνουμε παρακράτηση 10% η οποία να πηγαίνει στο ΑΚΑΓΕ.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις ρυθμίσεις που προτείνουμε!

Για τα εργασιακά

Πέραν των ομαδικών απολύσεων που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε μόνο στα λόγια και είχε βάλει κόκκινη γραμμή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Οι βελτιώσεις που φέρνετε, όπως η δήλωση των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ, δεν αλλάζουν την εικόνα. Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2014 έως και σήμερα υπάρχει τάση αύξησης της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι μία αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν αντιμετωπίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

Και στο παρελθόν έχουν θεσμοθετηθεί για παράδειγμα επισπεύσεις δικών και κατ’ ουσίαν λόγω του προβλήματος στην στελέχωση και την οργάνωση της ελληνικής δικαιοσύνης έχει μείνει γράμμα κενό. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Πέραν των θεσμικών ευχών και κάποιων διαχειριστικών διατάξεων, λοιπόν, πρέπει να δούμε πώς εφαρμόζεται στην πράξη η πραγματική προστασία των εργαζομένων. Υπάρχει μία ζούγκλα με υπερωρίες μαϊμού που είναι δήθεν έκτακτες.

Για τα ζητήματα των ΑμεΑ

Το σχετικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου συνιστά έμπρακτη θεσμική κατοχύρωση από πλευράς της χώρας καθώς συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά το 2012 με την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ν. 4074/2012).  Είναι απορίας άξιο πως αυτό δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε στη συζήτησή μας.

Όμως, οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ και άλλοι φορείς, έθεσαν στην Επιτροπή συγκεκριμένα ουσιαστικά θέματα. Το ένα αφορά τον μηχανισμό που θα στηρίξει την προσβασιμότητα και την άρση των εμποδίων. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει αφενός να αποκτήσει τη διάσταση της αποκέντρωσης, να διαχυθεί στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να υπάρχουν σημεία επαφής εκεί. Ακόμη περιμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης! Το δεύτερο αφορά την εξέταση της κωδικοποιημένης νομοθεσίας για ζητήματα  ΑμεΑ. Το Σύνταγμα λέει ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και δρα συλλογικά. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ευκαιρία και περιμένουμε βελτιώσεις από την κυβέρνηση ως αύριο.

Οι καιροί ου μενετοί. Ακούσαμε από τον κύριο Τζανακόπουλο χθες ότι η Τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Ελπίζω να μην επαναληφθεί το έργο της δεύτερης αξιολόγησης που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε ολόκληρη η σεζόν. Η ισχνή ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου είναι αποτέλεσμα του κλίματος που επικρατεί περί δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό το νομοσχέδιο ολίγα θα κομίσει και στην αναπτυξιακή διαδικασία και δυστυχώς ελάχιστα και στα κοινωνικά ζητήματα. Εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσουμε τις θετικές διατάξεις αλλά δεν διακείμεθα θετικά προς αυτό το άτολμο νομοσχέδιο χαμηλής πτήσης.