Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάει η κυβέρνηση με το παράλληλο πρόγραμμα.

Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, Εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου»

 

Ένα χρόνο πριν, η Βουλή είχε ολοκληρώσει τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κόσμος ακόμη ήλπιζε ότι θα δοθεί η 13η σύνταξη, ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 751 ευρώ, ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, ότι δεν θα πληρώνει διόδια, ότι το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά πολύ και ιδιαίτερα για τους αγρότες.

Ένα χρόνο μετά, έχει ψηφιστεί το βαρύτατο τρίτο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου. Ένα χρόνο μετά ο κόσμος είναι στους δρόμους και ζούμε ξανά προπηλακισμούς και βία, την οποία εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα γιατί δεν θα σας μοιάσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς.

Ένα χρόνο μετά, όλες οι παραγωγικές τάξεις – αγρότες, δικηγόροι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες- είναι στο δρόμο όχι μόνο επειδή δεν είδαν 13η σύνταξη – γιατί τα εύκολα λόγια, εύκολα καίγονται -, αλλά γιατί επιπλέον απειλούνται με αύξηση εισφορών που τους αποτελειώνει και μηδενίζει κάθε διάθεση να παράγουν και να έχουν κέρδη, να πληρώνουν φόρους και εισφορές. Δηλαδή τους καλλιεργεί αντιασφαλιστική και αντιφορολογική συνείδηση.

Η Ελλάδα είναι χωρισμένη στα δύο και εμείς εδώ συζητούμε αυτό που εφηύρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα». Μπροστά μας, έχουμε ένα νομοσχέδιο συρραφή τροπολογιών από τα περισσότερα Υπουργεία. Αφορά θέματα από την αποτέφρωση νεκρών μέχρι τα προγράμματα ανεργίας και από τη λίστα χειρουργείου μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής. Πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι!

Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, αυτό δεν είναι σχέδιο!

Θέλω να θυμίσω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ τι έλεγε στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου 2015 ο κ. Τσίπρας για το «παράλληλο πρόγραμμα». Μιλούσε για το μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, την προμετωπίδα της πολιτικής της. Για «το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, των ιατρείων της γειτονιάς…». Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Υγεία.

Τι έγιναν αυτά αλήθεια; Ποιό είναι το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης; Έχει δει ο ελληνικός λαός κάποιο σχέδιο σαν αυτό που έταξε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη; Εδώ καθυστερήσατε να προχωρήσετε τα έργα του ΕΣΠΑ που βρήκατε έτοιμα και ώριμα. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προχωράτε τις προσλήψεις στην Υγεία. Τον Ιανουάριο 2015 που αναλάβατε βρήκατε έτοιμη και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) και εγκεκριμένο το ποσό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για 750 προσλήψεις. Τι κάνατε; Δεν τις συνεχίσατε! Τώρα έχετε ξυπνήσει και λέτε «ΘΑ κάνουμε προσλήψεις». Κάντε τες, λοιπόν!

Θέλω να θυμίσω ότι κάθε χρόνο, τέτοια εποχή οι γιατροί που προσλαμβάνονταν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ ήταν ήδη στις θέσεις τους. Τώρα, προκηρύξατε την πρόσληψη γιατρών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα μέτρο πυροσβεστικό και όχι μόνιμο, καθυστερημένα με αποτέλεσμα όταν θα τοποθετηθούν επιτέλους στις ΜΕΘ, η επιδημία της γρίπης, λόγω εποχικότητας, να έχει περάσει. Βεβαίως και χρειάζονται οι γιατροί αυτοί για την αντιμετώπιση όλων των άλλων περιστατικών πέραν της γρίπης αλλά ας μας πει ο Υπουργός, δεν χρειάζονται τουλάχιστον 25 μέρες από σήμερα για να τοποθετηθούν οι γιατροί αυτοί στις ΜΕΘ;

Ποιο παράλληλο πρόγραμμα; Μικροδιευθετήσεις, μικρορυθμίσεις και μόνο είναι.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τη διαδικασία που ακολουθείται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Θυμάμαι πολλούς από σας –και τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής– να μας λέτε ότι κακώς φέρναμε τροπολογίες τρεις-τέσσερις άσχετες. Τρεις τέσσερις! Δεκαοκτώ τον αριθμό μέχρι στιγμής και κατατέθηκε και μία σήμερα –οι  έντεκα στην Επιτροπή, οι άλλες μετά– τροπολογίες επί ενός νομοσχεδίου, το οποίο το ίδιο είναι συρραφή τροπολογιών.

Πού είναι άραγε ο επείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου; Το φέρατε τον Δεκέμβρη χωρίς καμία ποσοτικοποίηση. Αντιταχθήκαμε τότε, αποχωρήσαμε για να δείξουμε ότι δεν μπορεί να μας κοροϊδεύετε και να φέρνετε νομοσχέδια χωρίς καμία οικονομική έκθεση και χωρίς καμία αποτίμηση κόστους. Στη συνέχεια το κατάπιατε και το κάνατε γαργάρα, γιατί σας τράβηξε το αυτί το κουαρτέτο. Εσείς οι μεγάλοι διαπραγματευτές! Εσείς, με τα 2,2 δισεκατομμύρια επιβάρυνση στο ασφαλιστικό, οι μεγάλοι διαπραγματευτές!

Το πήρατε πίσω, λοιπόν και μοιράσατε διατάξεις σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όταν μας λεγάτε χούντα για τις ΠΝΠ, κύριε Βούτση, κύριε Πρόεδρε. Τι κάνετε τώρα για τις ΠΝΠ; Τις καταπίνετε μία-μία και δεν αφορούν ούτε μνημόνια ούτε deadlines που έχει η χώρα.

Αφορούν τα ρουσφέτια σας και μόνο. Αυτές είναι οι ΠΝΠ αυτής της Κυβέρνησης που θέλει να λέγεται κυβέρνηση δημοκρατική, αλλά δεν είναι!

Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, όπως ορίζει ο νόμος και αυτό σας χαρακτηρίζει.

Και ερωτώ: Αφού το πήρατε που το πήρατε πίσω τον Δεκέμβρη, φέρατε κάποιο κομμάτι του σε ΠΝΠ, το άλλο γιατί δεν το αναρτούσατε έστω στο διαδίκτυο; Γιατί δεν κάνατε δυο-τρεις συσκέψεις με φορείς; Γιατί δεν ερχόσασταν εδώ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στις άλλες επιτροπές να συζητήσετε; Εφόσον είναι τόσο μεγάλο και τόσο ωραίο το παράλληλο πρόγραμμά σας, γιατί δεν το βάλατε σε διαβούλευση και διάλογο;

Ο λόγος είναι ότι δεν πρόκειται για παράλληλο πρόγραμμα. Είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που πουλάνε στον λαό. Αυτή είναι η ιστορία.

Όσον αφορά στα κοινωνικά, τι κάνατε αλήθεια; Ποιο ήταν το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας; Πήρατε έτοιμο το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ για την ενίσχυση των απόρων συμπολιτών μας, πήρατε έτοιμο όλο το πρόγραμμα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τι κάνατε; Το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει η προηγούμενη «κακή» κυβέρνηση το παγώσατε, το βάλατε στο «ψυγείο» και τώρα το ξεπαγώσατε, επειδή σας το είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο λόγος που το βάλατε στον πάγο είναι ένας: Ιδεοληψία!

Λες και ήταν δικό μας πρόγραμμα και όχι του ελληνικού λαού. Λες και είχε σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, επειδή το έκανε ο κ. Κεγκέρογλου! Ακόμα και τώρα, όμως, το φέρνετε κουτσό, γιατί αντί να υλοποιήσετε το πρόγραμμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος -το οποίο είχε περάσει την πιλοτική του φάση και μπορούσε να ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2016- προχωράτε σε δεύτερη πιλοτική φάση, για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Εμείς δεν θέλουμε μόνο να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά θέλουμε να έχουμε και προτάσεις. Καταθέσαμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για αυτό το ζήτημα και σας καλούμε να την ψηφίσετε. Καλούμε μάλιστα το Προεδρείο να φέρει αυτήν την πρόταση νόμου προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων διότι αφορά την εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από 1ης Απριλίου 2016. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να γίνει, μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου του 2016, η εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε τα εύσημα για την πενταετία 2015-2020, που έχει έναν βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης και της απόλυτης, ακραίας φτώχειας και της παιδικής φτώχειας.

Και βεβαίως, προτείνουμε με ρύθμιση τη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους συμπολίτες μας έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται στον ν. 3869/2010, τον νόμο ΠΑΣΟΚ, αυτό που εσείς και το καταψηφίσατε ενώ λέγατε «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Πάει, το ξεχάσατε και αυτό! Αλλά βέβαια, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα! Αστειεύεστε; Θα τα λύσουμε όλα με το παράλληλο πρόγραμμα!

Επίσης, προτείνουμε την επαναφορά στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού, την ανάκτηση της αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που θα ενταχθούν στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και την υποστήριξη δράσεων κοινωνικής προστασίας, μέσω των ΚΕΠ. Διότι, διαφωνούμε με τη διάταξη που έχετε φέρει στο νομοσχέδιο, δηλαδή ότι πρέπει να γίνουν Κέντρα Κοινότητας, απομονωμένα από το κοινωνικό κύτταρο, που είναι μόνο για τους απόρους, είναι μόνο για τους συμπολίτες μας που βιώνουν ακραία φτώχεια και έχουν μεγάλα προβλήματα.

Αυτό τους γκετοποιεί, τους περιθωριοποιεί. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους προοδευτική πολιτική είναι, πάντως στα μάτια τα δικά μας δεν είναι προοδευτική πολιτική!

Αν θέλετε αυτούς τους πόρους και αυτό το σχέδιο, εντάξτε τις κοινωνικές υπηρεσίες στα ΚΕΠ. Υπάρχει δυνατότητα και το έχουμε προβλέψει στην Πρόταση Νόμου, πρόσληψης ειδικού προσωπικού στα ΚΕΠ που θα βοηθάει ώστε να ενημερώνονται οι συμπολίτες μας για τα προγράμματα κατά της φτώχειας. Τα προγράμματα κατά της φτώχειας, όπως εμείς τα είχαμε σχεδιάσει, αφορούσαν και τη δυνατότητα των απόρων και όσων εντάσσονταν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να μπουν σε προγράμματα απασχόλησης, σε προγράμματα κατάρτισης. Ήταν, δηλαδή, πολυδύναμο. Δεν θα χρειαζόταν τίποτε άλλο. Εσείς θέλετε να πάτε σε νέα πιλοτική εφαρμογή και να το δούμε στις καλένδες.

Επίσης, πολύ μεγάλος λόγος έγινε για την περίφημη κάλυψη των ανασφαλίστων.

Έτσι κι αλλιώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στην πράξη και φέτος και πέρυσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι τα νοσοκομεία μας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας δεν έκλειναν την πόρτα σε κανέναν συμπολίτη μας. Το θέμα που καλύπτετε μ’ αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, που δεν καλυπτόταν από την ΚΥΑ, είναι μόνο οι μη νόμιμα διαμένοντες.

Σας ερωτώ: Αυτό το κόστος πώς θα το καλύψετε; Λέτε ότι αυξήσατε και το προπαγανδίζετε ως τη μεγάλη κοινωνική πολιτική τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Όμως, τι κάνατε στα νοσοκομεία; Μεταφέρατε –επιλογή σας, θα κριθεί και αυτή- την παροχή ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μεταφέρεται και το κονδύλι το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα όσα λέτε ότι αυξήσατε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Άρα, κι αυτό είναι «καπνός».

Είναι απλώς ωραία λόγια το ότι αυξήσατε τους προϋπολογισμούς, αφού έχετε επιβαρύνει τα νοσοκομεία με φάρμακα και μάλιστα όχι έγκαιρα. Το κάνατε με τέτοιον τρόπο που πάρα πολλοί συμπολίτες μας χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με HIV, άνθρωποι οι οποίοι είχαν ανάγκη τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεν την βρήκαν στην ώρα τους, γιατί πολλά νοσοκομεία δεν πρόλαβαν. Αρρυθμία, μου είπατε, όταν σας ρώτησα γι’ αυτό. Αρρυθμία, μη πρόβλεψη, μη σχέδιο.

Σήμερα που μιλάμε, οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας, δομές που φτιάξαμε εμείς το 2012, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, έχουν τους ανθρώπους έξι μήνες απλήρωτους. Τι κάνατε γι’ αυτό;

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, είναι «στον αέρα». Τι κάνατε γι’ αυτό;

Τι έχει το παράλληλο πρόγραμμα για όλα αυτά; Έχει ένα μικρό ρουσφετάκι. Επαναφέρει τις βρεφονηπιοκόμους στο ωράριο των τριάντα ωρών. Δεν φτάνει που έχετε απλήρωτο το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά μειώνετε το ωράριο στις μόνιμες βρεφονηπιοκόμους, με αποτέλεσμα ο γονιός να πρέπει να πάει να πάρει το παιδί του στις δώδεκα η ώρα. Αυτό για σας είναι προοδευτική πολιτική.

Αυτήν την πολιτική σας την χαρίζουμε…