Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλο με θέμα : «Σκανδαλώδης και άνιση μεταχείριση κρατουμένων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα».

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα, στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο κελί πολυτελούς διαβίωσης για ορισμένη «κατηγορία» κρατουμένων.
Είναι δε άξιο προς άμεσο έλεγχο το γεγονός ότι σε πρόσφατη επίσκεψη των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού (της οποίας τυγχάνω Γραμματέας) του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο εν λόγω Κατάστημα, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης απέκρυψαν σκόπιμα την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, ενώ παρουσιάσθηκαν εκτενώς στους βουλευτές τα άλλα προβλήματα του Καταστήματος.
Αποτελεί τέλος σκάνδαλο η ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων, όταν γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να διαβιούν οι υπόλοιποι νεαροί κρατούμενοι στο συγκεκριμένο Κέντρο Κράτησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε και με ποίου εντολή διαμορφώθηκε ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα;
2. Ποιοι κρατούμενοι τοποθετήθηκαν σε αυτόν το χώρο από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, ποια ήταν η ηλικία τους και σε ποιες συγκεκριμένα χρονικές περιόδους παρέμειναν εκεί;
3. Ποιος έδωσε την εντολή τοποθέτησης των συγκεκριμένων κρατουμένων στον συγκεκριμένο πολυτελή χώρο κράτησης και πότε;
4. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισονομίας στην μεταχείριση των κρατουμένων;
5. Υπάρχουν αντίστοιχοι πολυτελείς χώροι κράτησης σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και σε ποια συγκεκριμένα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου