Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τις δηλώσεις του για το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τις δηλώσεις του για το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας ως μέσο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ επανέφερε την πρότασή του για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας αναφέροντας ότι “Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιός είναι που και για ποιό πράγμα αρμόδιος;”

Έχοντας υπόψη ότι

  • Ο Ελληνικός λαός αποδεικνύει καθημερινά και με αυταπάρνηση ότι είναι ύψιστο καθήκον όλων μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας των προσφύγων.
  • Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μπορεί να προέλθει μέσα από ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο.
  • Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Τουρκία συνεχώς παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, γεγονός που καταγράφεται και στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και καταδικάζεται στο αντίστοιχο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Η Τουρκία αρνείται να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Η Τουρκική ακτοφυλακή πολλές φορές συνοδεύει τις βάρκες των προσφύγων μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να τους επιτρέπει την επιστροφή στην Τουρκία.

Ερωτάται ο Πρόεδρος Επιτροπής:

– Επιβεβαιώνει τις ανωτέρω δηλώσεις;

– Μήπως η ενίσχυση της Frontex σε αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό, θα ήταν πολιτικώς ορθότερο και αποτελεσματικότερο μέσο;

– Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της;