Προς: Πρόεδρο της Βουλής

κ. Βούτση Νίκο

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Ως απλός πολίτης, αλλά κι ως πρώην βουλευτής με μακρά κοινοβουλευτική θητεία (1996-2012), έχω μεγάλο σεβασμό στην Εξεταστική Επιτροπή  και θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα, με την προσωπική μου μαρτυρία, να φωτιστούν εναργέστερα πλευρές της υπόθεσης που διερεύνησε.

Το έκανα δε με ειλικρίνεια και με πλήρη συνείδηση της αδήριτης ανάγκης να αποκτήσουμε, επιτέλους, επίγνωση του κινδύνου που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα. Γιατί ο τρόπος που λειτουργεί,  το καθιστά υπόλογο στη συνείδηση των πολιτών και ευάλωτο στη διαβολή των αρνητών του.  Ιδίως αυτή την περίοδο, την κρισιμότερη για την Κοινωνία και για τη Χώρα.

Απευθύνομαι, λοιπόν, σε Σας ως Πρόεδρο της Βουλής,  για να θέσω ένα σοβαρό θέμα, που αφορά στον τρόπο που “αξιοποιήθηκε”, για τη σύνταξη του ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ της Επιτροπής, η μαρτυρική μου κατάθεση, ως Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς η Επιτροπή, είχε κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει την κατάθεση μου, με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούσε  ότι τη βοηθάει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που διερευνούσε και στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το θεωρώ αυτονόητο αυτό το δικαίωμα και δεν έχω απολύτως κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Θεωρώ, όμως, εξίσου αυτονόητο, ότι δεν εδικαιούτο  να προβεί  σε αφαιρετική  σύνοψη στοιχείων της μαρτυρικής  μου κατάθεσης που καθόλου δεν αποδίδουν τη άποψη μου ως μάρτυρα, ούτε να επικαλεσθεί  «εκτιμήσεις» και «δηλώσεις» μου ως μάρτυρα, που όμως  δεν έχω  κάνει.

Και επίσης θεωρώ αυτονόητο ότι η Επιτροπή γνωρίζει, ότι πολλές φορές η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με  μεγάλο ψέμα.

Για λόγους ουσίας, για λόγους δεοντολογίας, για λόγους εντιμότητας, αλλά και για λόγους ιστορικής καταγραφής, παρακαλώ να επανεξετασθούν τα αναγραφόμενα στο ΠΟΡΙΣΜΑ,  σε ο, τι αφορά στα παρακάτω:

 

Α) ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ, ΚΕΦ. Κ 4.2..8 ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ

Στο κεφάλαιο αυτό, μέσα σε 6 παραγράφους συνοψίζονται  τα «σημαντικά στοιχεία», που  κατά το Πόρισμα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης μου ως μάρτυρα.

Από τις 6 παραγράφους, στις 4 (!), υπάρχει σοβαρό ζήτημα αλλοίωσης της κατάθεσης μου.

Συγκεκριμένα:

 1. Στην  τρίτη παράγραφο (σελ.460), αναφέρεται ως παραδοχή μου μεταξύ άλλων ότι:

«Η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ, ήταν το 2011.  Από τότε δεν έχει καταβάλει τίποτα…. Αναλυτικά προέκυψε ότι από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατική επιχορήγηση και δάνεια σύνολο 118 εκ. Ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποπληρώσει  τίποτα….»   

Όχι. Αυτό δεν είναι αληθές.  Όχι. Δεν  υπάρχει τέτοια παραδοχή. Η αλλοίωση είναι πλήρης.

Το αληθές είναι αυτό που καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Επιτροπής, σε πάρα πολλά σημεία, αλλά αναφέρω ενδεικτικά, τις έξης παραληφθείσες περικοπές:

 • Σελ.139 και 140: «Το 2011, δώσαμε 12 εκ. Ευρώ, το 2012 όχι, γιατί ήτανε η ιστορία (με τη νομοθετική ρύθμιση) της μη εκχώρησης των δόσεων των κομμάτων. Το 2013 δώσαμε 2.300.000, το 2014,  820.000, το 2015, 900.000….» 
 • Σελ. 140: «Εμείς δεν αδιαφορήσαμε. Μη σας πω ότι από το αίμα του ΠΑΣΟΚ δίνουμε λεφτά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δεν πρέπει, γιατί  έχουμε ευθύνες απέναντι στις Τράπεζες»
 • Σελ. 102: «Όχι, δεν αρνούμαστε (τις υποχρεώσεις μας) και πιστεύουμε είναι θέμα τιμής για τα κόμματα να σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες»  
 • Σελ. 112:  «Η απάντηση μου είναι η εξής…εμείς όσο ζούμε θα πληρώνουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στις τράπεζες.  Όταν αλλάξουν τα πράγματα, όταν ηρεμήσει η χώρα και η οικονομία  και αλλάξουν τα δεδομένα, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό…» 
 • Σελ. 30:  Στη δήλωση που κατέθεσα στα πρακτικά της Επιτροπής στην έναρξη της συνεδρίασης της και στην οποία δήλωση εμπεριέχεται η ουσία της κατάθεσής μου: «Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τις οφειλές του και την ηθική του υποχρέωση απέναντι στις δανείστριες τράπεζες, καταβάλλει όσα περισσότερα μπορεί και είναι σε διαρκή συνεννόηση μαζί τους, για να βρεθεί η πιο πρόσφορη λύση.  Όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες για μας.».

–           Η κορυφαία, ωστόσο, αλλοίωση εδώ είναι η καταγραφή ότι το 2009 και 2010 το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε 118 εκ. Ευρώ χωρίς να αποπληρώσει  τίποτα.

Διατυπώνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός τη στιγμή που, στους  επίσημους ισολογισμούς που προσκόμισα στην Επιτροπή,   αναφέρεται  ρητά ότι  το 2009 το ΠΑΣΟΚ δαπάνησε για αποπληρωμή δανείων 28.176.000 € και το 2010 33.310.000€, συνολικά δηλαδή για τα δυο αυτά έτη δαπάνησε  61.486.000 €. (!)

Συμπέρασμα: πλήρης αλλοίωση της  κατάθεσης μου στο συγκεκριμένο θέμα.

Καλλιεργείται η ψευδής εντύπωση ότι ούτε το 2009 ούτε το 2010 καταβάλαμε τίποτα και απ´ το 2011 και μετά έχουμε πάψει να καταβάλουμε ποσά και αδιαφορούμε για τις υποχρεώσεις μας, ενώ έχω καταθέσει το ακριβώς αντίθετο.

 1. Στην  τέταρτη παράγραφο,στο τελευταίο εδάφιο, αναφέρεται:

«Στην επισήμανση ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην Γενικό διευθυντή του κόμματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί το 2010 και το 2011, εκχώρησε ταυτόχρονα την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες, για συνολικά δάνεια ύψους 32 εκ. Ευρώ, αντέτεινε ότι τα συνολικά δάνεια  που πήρε το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ύψους 25 εκ. Ευρώ, σημειώνοντας ότι ήταν προεγγυημένα  με μια κρατική Χρηματοδότηση που ήταν ύψους 20 εκ. Ευρώ».

Όχι. Δεν είναι αυτή η αλήθεια.  Γιατί δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Ολόκληρη η αλήθεια της κατάθεσής μου καταγράφεται, ενδεικτικά, στις σελίδες 59, 60, 79 και 323 του απομαγνητοφωνημένου κειμένου των πρακτικών, όπου ρητά αναφέρεται:

 • Σελ. 59 και σελ. 60:   « (το 2010  που έγιναν οι εκχωρήσεις) η κρατική επιχορήγηση  ήταν 20 εκ. Ευρώ, με όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι μεταξύ 20 και 25» 
 • Σελ. 60:  επιμένω: « (το 2010) ήταν 20, με όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι μεταξύ 20 και 25. Αυτή  είναι η αλήθεια»
 • Σελ. 79: «Τότε η κρατική επιχορήγηση ήταν 20 εκ., με 24 τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα προηγούμενα ήταν μεταξύ 25 και 20 εκ.»
 • Σελ. 323:    «…ναι, αλλά είπαμε ήδη ότι η πολλαπλή εκχώρηση ήταν ένα μόνο μέρος και το άθροισμα ήταν μέσα στα πλαίσια της αναμενόμενης (επιχορήγησης)» 

Συμπέρασμα:  Δεν καταγράφεται όλη η αλήθεια στο θέμα αυτό. Αποσιωπάται.   Και αφορά κρίσιμο στοιχείο, απ’ τη στιγμή που οι διερευνητέες    επιχορηγήσεις είναι 24,5 εκ. Ευρώ. 

 1. Στην πέμπτη παράγραφο, (σελ. 461) αναφέρεται:

«Σχετικά  με τα 15 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών ο κ. Σαλαγιάννης μάλλον δεν έδωσε πειστική απάντηση επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα 9,7 εκ, προήλθαν από δανεισμό ενώ για τα υπόλοιπα δεν ξέρει, αν ήταν «μαύρα» και ποια ήταν η προέλευση τους, ενώ δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν το ποσό αυτό ή το εκάστοτε περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου σε ρευστό εμφανίζεται στους  ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ».

Όχι. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Καθόλου δεν αποδίδει αυτή η σύνοψη το περιεχόμενο της κατάθεσης μου στην Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα.

Η αλήθεια καταγράφεται στις σαφείς και επανειλημμένες απαντήσεις  μου στις πολλές ερωτήσεις που μου έγιναν για το θέμα αυτό και  όλες αυτές οι απαντήσεις μου εμπεριέχουν   την ίδια επί της ουσίας άποψη  μου για το θέμα.
Ενδεικτικά

Σελίδες: 107, 108, 109, 110, 180, 181 και 215 των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών:

 • Σελ.107:  « …το  πόρισμα (των ελεγκτών) λέει ότι υπήρχε ένα λογιστικό υπόλοιπο 15 εκ. στο τέλος του 2007 και παρέμεινε  και το 2008 – μιλάμε τώρα για  πριν από 8-10 χρόνια – που   όμως το 2009 και το 2010 ενταλματοποιήθηκε…..» 
 • Σελ.  107 και 108: «…το ίδιο το πόρισμα θέτει σε μεγάλη αμφιβολία τη φυσική τους ύπαρξη, δηλαδή αν υπάρχουν μέσα στα ταμεία 15 εκ. Ευρώ. Και βέβαια  πώς να υπάρχουν;…..Το πόρισμα (των ελεγκτών ) μιλάει για λογιστικό υπόλοιπο , δε λέει για φυσική παρουσία .”
 • Σελ. 109 και 110: «Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος όταν τον ρώτησα  μου είπε ότι δεν υπήρχαν.  Προφανώς υπήρχε ένα λογιστικό υπόλοιπο, που ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας του μονογραφικού  συστήματος και τα επόμενα χρόνια εξαλείφθηκε ……  Θεωρώ λογική την απάντηση (του κ. Σπυρόπουλου) ότι είναι λογιστικό υπόλοιπο, που οφείλεται στις αδυναμίες του μονογραφικού συστήματος…»
 • Σελ. 181: «Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι το ΠΑΣΟΚ βρήκε 15 εκ. το 2012. Μακάρι να τα βρίσκαμε εκεί, κρυμμένα σε ένα τοίχο…» 
 • Σελ.  180: «είναι εντελώς αναληθές  (ότι υπήρξε μαύρη τρύπα στα ταμεία μας).  Αυτό που προέκυψε, επαναλαμβάνω, ήταν ένα λογιστικό υπόλοιπο το 2007-2008, που όταν ανέλαβα εγώ είχε αποσβεστεί»  
 • Σελ. 215: «Αν θέλετε λεπτομέρειες, φωνάξτε τον κ. Σπυρόπουλο.  Εγώ θα σας πω τί ξέρω:  Τα χρήματα αυτά, ακόμα και οι ελεγκτές λένε ότι τα πήραμε απ´ τις τράπεζες…» 

 

         Συμπέρασμα: καταφανής  αλλοίωση  της  άποψής  μου και καθόλου δεν αποδίδεται  το νόημα της κατάθεσης μου.  

Στο Πόρισμα της Επιτροπής εμφανίζεται ως δεδομένη η φυσική παρουσία 15εκ. στο ταμείο και τίθενται ερωτήματα από πού  ήρθαν και πού  πήγαν, ενώ στην κατάθεση μου αναφέρομαι σε λογιστικό υπόλοιπο, όπως και οι Ορκωτοί Ελεγκτές και δηλώνω κατηγορηματικά ότι δε βρήκαμε χρήματα στα ταμεία. Όσο για τους ισολογισμούς, τους προσκόμισα όλους και ήταν στην διάθεση της Επιτροπής.

 1. Στην έκτη παράγραφο, (σελ. 461) αναφέρεται:

«Χαρακτηριστικό  σπατάλης κατά τη  θητεία του Γ. Παπανδρέου αποτελεί η δήλωση του κ. Σαλαγιάννη ότι για το γυμναστήριο είχαν ξοδευτεί για Cross-trainer μηχάνημα 17.000 Ευρώ και μηχάνημα για προσαγωγούς  7.000 Ευρώ….., τα οποία χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ας σημειωθεί ότι η αξία των μηχανημάτων σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν στελέχη του  κόμματος και ειδικοί,  ανέρχεται με το ΦΠΑ σε 136.00 Ευρώ»    

Όχι. Δεν είναι αυτή η αλήθεια.  Όχι. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοια δήλωση, αποτελεί εφεύρημα.
Η απάντηση μου για το θέμα του Γυμναστηρίου καταγράφεται, αυτούσια, στις σελίδες 104, 105 και 106 του πρακτικού:

 • Σελ. 104: «Δεν θέλω να μπω τώρα σ’ αυτή την λογική.  Είναι μια σοβαρή Επιτροπή εδώ, δεν θέλω να μπω σε τέτοια λογική» 
 • Σελ. 105: «Εγώ λέω να μην μπούμε τώρα σ’ αυτήν την παραπολιτική» 
  Σελ. 105: «Η απάντησή μου είναι ότι δε διαπίστωσα καμία παρανομία (σχετικά με τις δαπάνες για το Γυμναστήριο), ούτε δέχτηκα αμφιβολίες από πουθενά για παρανομίες.  Η επιλογή του Προέδρου τότε για το γυμναστήριο ήταν για μένα ατυχής πέρα ως πέρα και όταν ήλθα το διέλυσα.  Αυτή είναι η απάντηση μου, το διέλυσα.  Θεωρώ ότι ήταν λάθος, ότι ήταν ατυχές γεγονός…» 
 • Σελ. 106: «Δεν ξέρω νούμερα. Το θεωρώ ατυχές και όταν πήγα εκεί το διέλυσα» 

Συμπέρασμα:   Πλήρης αλλοίωση της κατάθεσης μου στο συγκεκριμένο θέμα.   Αρνήθηκα να μπω σε τέτοιου είδους συζήτηση, παρά την επιμονή του ερωτώντος βουλευτή.

 

Β) ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΑΛΓΙΑΝΝΗ

Στο Πόρισμα της Επιτροπής αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος στην εισήγηση μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2012, – και που κατέθεσα με πρωτοβουλία μου στα πρακτικά της Επιτροπής κατά την κατάθεση μου – όπου δημόσια και ενώπιον τεσσάρων (4000)  χιλιάδων συνέδρων μιλήσαμε ανοικτά και καθαρά για τα οικονομικά μας και αποφασίσαμε να χαράξουμε μια νέα πορεία.

Όμως στο  Πόρισμα, ενώ καταχωρείται αυτούσιο το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης μου, παραλείπεται μια καίριας σημασίας δήλωση, που φωτίζει την πραγματική  διάσταση των στοιχείων  που παρατίθενται και την πραγματική σημασία των κρίσεων που προκύπτουν απ´ αυτά.

Παραλείπεται η παρακάτω δήλωση στο Συνέδριο:

«Και θέλω να σας το ξεκαθαρίσω, με τον πιο απόλυτο τρόπο:  δε θέλω με κανένα τρόπο να αφήσω υπονοούμενα, δεν εντοπίζω κανένα διαχειριστικό ζήτημα σ’ αυτή μου την εισήγηση, δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν.  Απλά θεωρώ ότι στη δραματική καμπή που βρίσκεται το κόμμα μας, έχουμε χρέος να μιλήσουμε απλά και με αίσθημα ευθύνης γι’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα, που ήταν πάντα ζήτημα ‘’ταμπού’’ – και ήταν αυτό μεγάλο λάθος μας».

Επίσης παραλείπεται και άλλο κρίσιμο σημείο της κατάθεσης μου που αναφέρεται ακριβώς απ’ αυτό το θέμα:

 • Σελ. 77:  Αφού διαβάζω κατά λέξη την παραπάνω δήλωση, γιατί τη θεωρώ καίριας σημασίας και αναπόσπαστο τμήμα της εισήγησης μου, συνεχίζω:

«…και έτσι ακριβώς είναι.  Με καμία έννοια και κανένας από τα δεκάδες, εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πήρανε το λόγο στο συνέδριο, δεν έθεσε ζήτημα ατασθαλιών ή δόλιας διαχείρισης  κλπ.  Κάναμε μια πολιτική κριτική, σκληρή μεν, αλλά πολιτική κριτική.».

Συμπέρασμα:  παραλείφθηκαν καίριας σημασίας δηλώσεις μου,  που δίνουν την αληθινή  διάσταση τους στα γεγονότα.

Αλλά οι μισές αλήθειες μπορεί να γεννήσουν μεγάλα ψέματα.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Βουλής, στα όποια παραπέμπω, αλλά και τα μαγνητοσκοπημένα πρακτικά.

Μπορεί, ίσως, για πολλούς να μην έχουν σημασία όλα αυτά, μέσα σ’ ένα κλίμα ισοπεδωτικό, απαξιωτικό και εν πολλοίς αποκαρδιωτικό.

Επιτρέψτε μου, όμως, ως απλός πολίτης, να διεκδικήσω το αυτονόητο, να μη μεταφέρεται αλλοιωμένη η μαρτυρία μου σε πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων και να απαιτήσω να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Τόσο απλά.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Νίκος Σαλαγιάννης