Επανήλθε ο Μιχάλης Τζελέπης με Επίκαιρη Ερώτηση για την «αποζημίωση των κτηνοτρόφων των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει θανατωθεί από οζώδη δερματίτιδα»

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής 20-10-2016

Ο Νομός Σερρών τον Απρίλιο του 2016 επλήγη και αυτός από τη ζωονόσο, την οζώδη δερματίτιδα. Μάλιστα, στις 12 Απριλίου 2016 είχαμε την πρώτη θανάτωση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου σε κτηνοτροφική μονάδα. Μέχρι τις αρχές του Ιουνίου θανατώθηκαν στο Νομό Σερρών πλέον των τρεισήμισι χιλιάδων ζώων. Η ζωονόσος εντοπίστηκε σε σαράντα τέσσερις εστίες και θανατώθηκε το ζωικό κεφάλαιο που αφορούσε περίπου ογδόντα οικογένειες κτηνοτρόφων.
Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση τέλος Ιουνίου του 2016, ζητώντας τα εξής: Το χρονοδιάγραμμα: πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί, ποια είναι η διαδικασία. Επίσης, ζήτησα να βγει και Κοινή Υπουργική Απόφαση, με πρωτοβουλία του Υπουργείου σας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, για την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών, για το ακατάσχετο του λογαριασμού των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων, μιας και από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν με μηδενικό εισόδημα.
Ήρθε και απάντησε εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος είπε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει το συντομότερο δυνατό, και μάλιστα θα υπάρξει και μέριμνα, ούτως ώστε να μην είναι μόνο μία αποζημίωση ανά ζωική μονάδα, αλλά να δούμε και τα διαφυγόντα κέρδη, δηλαδή αυτά που καθημερινά η κάθε κτηνοτροφική μονάδα έδινε ως εισόδημα στον κτηνοτρόφο.
Πέρασαν ήδη έξι μήνες, κι ενώ η Υπουργική Απόφαση που βγάλατε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η 1677/9-6-2016 προβλέπει άμεση και προσήκουσα αποζημίωση εντός εξήντα ημερών από την απόφαση λήψης υγειονομικών μέτρων, ήδη έχουμε έξι μήνες και οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Δεν ξέρουν ακόμα το πότε θα πληρωθούν, είναι με μηδενικό εισόδημα. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης!
Κι ενώ υπήρχε η δυνατότητα και πάλι μέσα απ’ αυτήν τη Κοινή Υπουργική Απόφαση –που εσείς υπογράψατε, που εσείς συμφωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών- να δοθεί άμεσα το 80%, όπου έχει θανατωθεί το 100% του ζωικού κεφαλαίου, ούτως ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν σιγά-σιγά να αντικαθιστούν το κεφάλαιό τους, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα. Και αυτήν τη στιγμή επικρατεί η απόλυτη απελπισία σε αυτές τις κτηνοτροφικές οικογένειες του Νομού Σερρών.
Νομίζω ότι κατανοείτε απόλυτα πόσο σημαντικό είναι το θέμα αυτό για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει το ζωικό τους κεφάλαιο, με υπαιτιότητα της οζώδους δερματίτιδας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Πραγματικά μένω έκπληκτος, γιατί τον Ιούνιο μήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός σας είχε πει ότι οδεύουμε σε πληρωμή. Έχω και τα Πρακτικά εδώ. Μάλιστα, είχε πει ότι θα δώσετε, όχι μόνο αυτά που προβλέπει η υπουργική απόφαση για αποζημίωση ανά ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την αγοραία τιμή αξίας, αλλά και επιπλέον χρήματα, διεκδικώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τον κανονισμό για το εισόδημα που χάνουν οι κτηνοτρόφοι.
Όμως, σήμερα ακούω με έκπληξη από εσάς ότι θα περιμένετε την τεκμηρίωση για όλη την Ελλάδα. Ωραία! Να την περιμένετε την τεκμηρίωση για όλη την Ελλάδα.
Καταρχήν, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας -οι ΔΑΟΚ- κάθε νομού και κάθε περιφέρειας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δηλαδή τη δική σας Κοινή Υπουργική Απόφαση, οφείλουν να διεκπεραιώσουν αυτή τη διαδικασία μέσα σε τριάντα ημέρες. Δεν μπορεί σήμερα να λέτε για τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους από τον Απρίλιο μήνα ότι στις 9 Σεπτεμβρίου έχετε ενημερωθεί για το ύψος των αποζημιώσεων.
Δεν μιλάμε για παραγωγούς οι οποίοι έχουν άλλα εισοδήματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας δεν μπορεί να έχει άλλες ασχολίες. Ακόμα, όμως, κι αν έχει κάποιες άλλες καλλιέργειες, τα συγκεκριμένα προϊόντα τα χρησιμοποιεί για ζωοτροφές, για το ζωικό κεφάλαιο το οποίο έχει. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτές οι οικογένειες είναι με μηδενικό εισόδημα.
Εγώ θα επικαλεστώ την ευαισθησία σας απέναντι στους κτηνοτρόφους, όπως επανειλημμένα έχετε πει εδώ στη Βουλή. Να δώσετε το 80% αυτής της προκαταβολής, ει δυνατόν από χθες, αν και τώρα είναι ήδη πολύ αργά! Γιατί πού θα βρουν αυτοί οι κτηνοτρόφοι τώρα τις ζωοτροφές που χρειάζονται για να ετοιμαστούν, ούτως ώστε να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο;
Καταλαβαίνετε; Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους. Δεν έχετε κάνει τίποτα απολύτως, επίσης έως τώρα για να αναστείλετε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να κάνετε ακατάσχετους τους λογαριασμούς τους. Μπαίνουν οι ενιαίες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, είτε για το βόειο κρέας είτε οι εξισωτικές, και τις κατάσχουν οι τράπεζες.
Είναι δυνατόν να αφήνουμε στη μοίρα τους τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, να τους αφήνουμε στην απόλυτη αδιαφορία, όταν ακούσαμε άλλα από τον Αναπληρωτή Υπουργό εδώ πριν από δύο μήνες; Και σήμερα με έκπληξη βλέπω ότι περιμένουμε να τεκμηριωθεί σε όλη την Ελλάδα η αποζημίωση.
Πραγματικά, θα πρέπει να το δείτε άμεσα και με πολύ μεγάλη ευαισθησία το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί μέχρι τότε θα πεθάνουν οι κτηνοτρόφοι.