ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- Ενημερωτικό δελτίο, 23/10/2014


Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ανακουφίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Καλούμε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να δώσουν θετική ψήφο σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διάταξη.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης με την οποία προωθείται μια γενναία και ουσιαστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο ανακουφίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες) δίνοντας την δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στην δυνατότητα αύξησης των εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επισημαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δια του Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ανέλαβε εδώ και μήνες την πρωτοβουλία να εισηγηθεί και να διεκδικήσει τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της ρύθμισης.

Είναι θετικό ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση, αλλά και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έρχεται επιτέλους για ψήφιση στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να δώσουν θετική ψήφο σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική για τους πολίτες, την αγορά, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη χώρα διάταξη. Εδώ δεν χωρούν σκοπιμότητες και μικροκομματικές συμπεριφορές.

(* Δείτε παρακάτω τι περιλαμβάνει η διάταξη για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία )

 


Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Πέντε χρόνια πρωτοφανούς προσπάθειας ολοκληρώνονται. Διανύουμε το τελευταίο χιλιόμετρο στον Μαραθώνιο για την έξοδο από την κρίση

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Πέντε χρόνια πρωτοφανούς προσπάθειας ολοκληρώνονται. Διανύουμε το τελευταίο χιλιόμετρο στον Μαραθώνιο για την έξοδο από την κρίση. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει την θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της Τρόικας, καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Αυτό το σχέδιο θέσαμε σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ελληνικό Κοινοβούλιο» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως «στόχος της Κυβέρνησης είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε πως στο πλαίσιο αυτό, «θα εξετάσουμε και τη συμφωνημένη ολοκλήρωση του σκέλους του προγράμματος που αφορά το ΔΝΤ σε συνεργασία τόσο με αυτό όσο και με τους ευρωπαίους εταίρους μας» τονίζοντας πως αρκούν οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

«Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση «μετά το πρόγραμμα», διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρέθεσε τους πέντε άξονες στους οποίους κινείται με σχέδιο, ασφάλεια, και στρατηγική σταθερότητα «ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση».

Αυτοί οι πέντε άξονες είναι:

 1. Η σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οριστική επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, βιωσιμότητα που ήδη έχουμε εξασφαλίσει.
 2. Ο δεύτερος Άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την αναγκαία συναίνεση.
 3. Ο τρίτος άξονας είναι η προστασία της κοινωνικής συνοχής.
 4. Ο τέταρτος Άξονας είναι η εδραίωση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η ενίσχυση των θεσμών μιας χώρας που, όπως απέδειξε η επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία, παραμένει πυλώνας σταθερότητας μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή.
 5. Ο πέμπτος Άξονας είναι η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης.

«Σε όλη αυτή την πορεία, η Γαλλία στάθηκε συνεχώς στο πλευρό μας και είναι ένας πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας στην έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και οι δύο χώρες συνδέονται με φιλικούς δεσμούς δεκαετιών. Σήμερα, εργαζόμαστε εντατικά με τη γαλλική κυβέρνηση για την περαιτέρω τόνωση και αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Hollande, στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2013, τόνισε πως «επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Ελλάδος να αναθερμάνει την οικονομία της, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, υπεγράφη ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου μεταξύ του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του αντίστοιχου γαλλικού οργανισμού MEDEF».

 


Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τροπολογία ζητά να εξαιρεθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις από την αναγκαστική παρακράτηση που διενεργεί ο ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Με τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να εξαιρεθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις από την αναγκαστική παρακράτηση που διενεργεί ο ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «διορθώνει το νόμο ο οποίος ανέφερε ότι ο ΟΓΑ δύναται μεταξύ άλλων να παρακρατεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές αγροτών και ποσά που προέρχονται από επιδοτήσεις δηλαδή ενισχύσεις από Ε.Ε. οι οποίες όμως δεν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά για να καλύψουν την διαφορά κόστους παραγωγής με αυτή άλλων χωρών. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αγρότες που νέμονται των επιστροφών του ΦΠΑ χωρίς να πληρώνουν έστω μια ετήσια εισφορά στον ΟΓΑ. Όμως δεν θέλουμε ενόψει και της καταβολής των δόσεων της ενιαίας ενίσχυσης να υπάρξει εμπλοκή λόγω παρακράτησής της από ΟΓΑ».

 

Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως έξης:

α. «Στο πεδίο εφαρμογής της υποπαραγράφου ια.2 του νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ Α 85) δεν εμπίπτουν οι ενισχύσεις που καταβάλλονται με βάση τις εκτάσεις και τα ζώα από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ».

 

β. Στο άρθρο 4 του ν. 2458/1997 (ΦΕΚ 15 Α) προστίθεται η παράγραφος 4α. «Η καταβολή της οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς πραγματοποιείται με απευθείας κατάθεση από τον ασφαλισμένο του οφειλόμενου ποσού, σε ειδικό για το σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΟΓΑ. Στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο υπόχρεος στην καταβολή αυτή ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ, να εισπράξει για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το σύνολο ή μέρος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ή που παρά την εξουσιοδότηση, ο ΟΓΑ αδυνατεί να εισπράξει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, το σχετικό οφειλόμενο ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΟΓΑ., η οποία αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων και αποδίδεται στον ΟΓΑ

 


Εύη Χριστοφιλοπούλου: Με την εύφημο μνεία στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει πάρα πολύ πίσω, υιοθετώντας όλο το πελατειακό status quo της μεταπολίτευσης

Η Υφυπουργός ΔΜ & ΗΔ, Εύη Χριστοφιλοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα «Ανοικτά Δεδομένα» τόνισε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο, η ρύθμιση αφορά μόνο τον έλεγχο γνησιότητας των πιστοποιητικών, άρα έλεγχο της πλαστότητας» και επικαλούμενη όσα είπαν βουλευτές τις αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή τάσσονται κατά της πλαστότητας των πιστοποιητικών, τους ζήτησε «να ψηφίσουν αυτές τις ρυθμίσεις, διότι αφορούν την πλαστότητα και μόνο. Έτσι θα αποδείξουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν τάσσονται κατά της πλαστότητας των πιστοποιητικών ή όχι».

 

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε ως «ψηφοθηρικό λαϊκισμό εκτός ορίων» τα όσα ακούστηκαν από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλο, αλλά και από το ΚΚΕ, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση συνδέει την αξιολόγηση με τις απολύσεις. «Έλεος, κύριοι συνάδελφοι με τον πανικό που πάτε να σπείρετε στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων!» είπε και ξακαθάρισε πως «ήδη από το Μάρτιο του 2014 η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ότι από το 2015 δεν θα υπάρχει αριθμητικός στόχος απολύσεων, για να μην υπάρχει φόβος και ανασφάλεια στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων» καλώντας τους βουλευτές να διαβάσουν τη ρύθμιση, η οποία «όχι μόνο δεν επιφέρει απόλυση, αλλά ούτε καμία βλαπτική μεταβολή υπηρεσιακού ή μισθολογικού χαρακτήρα».

 

Αναφερόμενη στη διάταξη του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια, η υφυπουργός είπε πως «η κυβέρνηση συνεννοήθηκε και η διάταξη απεσύρθη. Είχαμε την ειλικρίνεια να αποδεχτούμε το λάθος. Και όπως επεσήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που φυλάττουν Θερμοπύλες, σε ότι αφορά τη διαύγεια και τη διαφάνεια»

 

Με παρέμβασή της, απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, είπε ότι αυτό που κατάλαβε «με την επαναφορά στη συζήτηση του διατάγματος Παυλόπουλου και την προηγούμενη εύφημο μνεία στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ο συνάδελφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας πάει πίσω, πραγματικά μας πάει πάρα πολύ πίσω, υιοθετώντας όλο το πελατειακό status quo της μεταπολίτευσης».

 


Π. Ρήγας και Κ. Τριαντάφυλλος με επιστολή τους στον ΠτΒ ζητούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Κωνσταντοπούλου

 

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη έστειλαν σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος για την ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εκ μέρους συγκεκριμένης βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιδίδεται σε προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος συναδέλφων της.

 

Στην επιστολή ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος τονίζουν ότι «οι πολιτικές διαφωνίες, η πολυφωνία και η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αυτός ο πλουραλισμός, όμως, δεν είναι επιτρεπτό να καλύπτει τις κατ’ επανάληψη προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ούτε στηρίζονται στην πολιτική κριτική, αλλά επιχειρούν τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, κατ’ εφαρμογή της τακτικής της λάσπης στον ανεμιστήρα» και σημειώνουν ότι αυτές «οι πρακτικές δεν συνάδουν με το κοινοβουλευτικό ήθος και πλήττουν βάναυσα τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας».

 

Στη επιστολή αναφέρονται στα τελευταία γεγονότα, της Τρίτης 21 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του απολογισμού για το 2013 και του προϋπολογισμού για το 2015, όπου «ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, δέχθηκε μία άνευ προηγουμένου συκοφαντική επίθεση, από το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον κατηγόρησε ότι με χρήματα της Βουλής, δηλαδή του ελληνικού λαού, παρέθεσε γεύμα για προσωπικούς λόγους σε Βουλευτές άλλων χωρών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και της COSAC, που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Η βαριά αυτή κατηγορία αναπαρήχθη αυτομάτως από εκατοντάδες ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα». Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τραγάκης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αποκατέστησε την αλήθεια των πραγμάτων διασαφηνίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της COSAC, η Βουλή παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες Βουλευτές και κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος, μετά από πρόταση του Κώστα Τριαντάφυλλου, που έγινε δεκτή από το Προεδρείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρακάθισαν όλοι οι νέοι Βουλευτές μαζί, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα μιας πρώτης συζήτησης για τη δημιουργία ενός forum νέων Ευρωπαίων Βουλευτών».

 

«Η συκοφαντική δυσφήμιση προς το πρόσωπο του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί σειράς συκοφαντικών ομιλιών της συγκεκριμένης Βουλευτού, που κατ’ επανάληψη παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις και προσβάλλει τον εκάστοτε Προεδρεύοντα» τονίζεται στην επιστολή και ως εκ τούτου, ζητείται «στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να συζητηθεί η συγκεκριμένη συνεχής, εκτός Κανονισμού και Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, συμπεριφορά, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για να προστατευθεί η τιμή και η υπόληψη των Βουλευτών, αλλά και η κοινοβουλευτική διαδικασία».

 


Α. Λοβέδρος: Κανένας Βουλευτής ή άλλος παράγων του δημοσίου βίου συνδικαλιστής ή οτιδήποτε ή δημοσιογράφος ή πολιτικός, δεν έχει δικαίωμα να μπαίνει μέσα στο Πανεπιστήμιο
λες και είναι το σπιτάκι του

 

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε ότι «το αυτοδιοίκητο δεν πρέπει να το θέλουμε όπου μας συμφέρει κι όπου δε μας συμφέρει να μην το θέλουμε» και σημείωσε πως ο κ. Φορτσάκης έχει δίκιο. «Είναι δικό του θέμα, της διοικητικής του αυτοτέλειας το θέμα της ασφάλειας, της καθαριότητας και τα συναφή, η πολιτεία, όπου χρειάζεται να διευκολύνει θα το κάνει, όμως και η επιλογή του αυτή καθαυτή πέραν του τυπικού, μας βρίσκει και ουσιαστικά σύμφωνους. Το θέμα της εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης είναι ένας δρόμος που τον χρησιμοποιούν πάρα πολλά Ιδρύματα, στο εξωτερικό δεν το συζητάω αλλά και στην Ελλάδα πια και εδώ θα μπορούσε να επεκτείνει και τη μέθοδο αυτή και σε όλο το Πανεπιστήμιο» είπε και σημείωσε πως «κανένας Βουλευτής ή άλλος παράγων του δημοσίου βίου συνδικαλιστής ή οτιδήποτε ή δημοσιογράφος ή πολιτικός, δεν έχει δικαίωμα να μπαίνει μέσα στο Πανεπιστήμιο λες και είναι το σπιτάκι του».

 

«Η ελευθερία των ιδεών υπάρχει στους χώρους της διανόησης, στ’ αμφιθέατρα, στις συζητήσεις, στα γραπτά, στα κείμενα» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναρωτήθηκε «Τα προσβάλλει κανείς αυτά και τα περιορίζει; Ελεύθερα είναι τα πάντα. Πρέπει δηλαδή επειδή είναι ελεύθερα τα πάντα, να καταστρέφουμε τη δημόσια περιουσία; Να μπαίνουμε στα δημόσια κτίρια και να τα καταστρέφουμε; Και είναι ανελευθερία να λες δώσε μας τ’ όνομά σου; Τι πειράζει να δώσεις τ’ όνομά σου; Ποιον φοβάσαι;»

 

 


Εύη Χριστοφιλοπούλου προς ΧΑ: Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου και αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της επιτυχίας της Κυβέρνησης και προσωπικά του Ευάγγελου Βενιζέλου

 

Σε ότι αφορά τις αισχρολογίες του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του υπόδικου μορφώματος της Χρυσής Αυγής, αντιπαρέρχομαι κάθε σχόλιο. Η καλύτερη και μόνη απάντηση είναι το γεγονός ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη, βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου και αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της επιτυχίας της Κυβέρνησης και προσωπικά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου» (* Απάντηση Εύης Χριστοφιλοπούλου στην επίθεση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής κατά του Αντιπροέδρου & ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου )

 


Τι περιλαμβάνει η διάταξη για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία

 

 

 1. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση

 

 • Καθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
 • Προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών, ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100.
 • Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.
 • Η αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.
 • Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική ενημερότητα των υπαγομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
 • Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, επιφέρει την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της.
 • Κατ΄ εξαίρεση, τα ευεργετήματα της ρύθμισης δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ’ έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.
 • Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί, εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής, να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.
 • Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στην ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη Φορολογική Διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής κατά τα αναφερόμενα στο νόμο, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων.
 • Δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.
 • Οι φορολογούμενοι που είχαν υπαχθεί και τηρούσαν με συνέπεια το πρόγραμμα ρύθμισης του ν.4152/2013 έχουν τη δυνατότητα είτε να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μέχρι και 100, με επανυπολογισμό του επιτοκίου αναδρομικά στο 4,56% έναντι 8,75% και με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τα παραπάνω, είτε να διατηρήσουν την υφιστάμενη ρύθμιση με το επιπλέον ευεργέτημα, εκτός των παραπάνω, της περαιτέρω μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20%.

 

 1. Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης:

 

 • Θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014.
 • Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2015.
 • Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.
 • Ρύθμιση προσβάσιμη στο σύνολο των οφειλετών.
 • Επίσης, συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις:

α) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι δύο (2) δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή

β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

 • Οι οφειλέτες που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και τηρούν τους όρους αυτής έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος. Πιο συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόσωπα επωφελούνται του μειωμένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των μειωμένων προσαυξήσεων της προκειμένης ρυθμίσεως, αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013.
 • Όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, παρέχεται το -επιπρόσθετο των ανωτέρω- πλεονέκτημα της αναδρομικής μείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

 


***