Στη σημερινή Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης βρισκόμαστε στην τελική επεξεργασία του Νομοσχεδίου «ρυθμίσεις θεμάτων δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του νόμου2190/1920».

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί επικοινωνιακά να αποδείξει ότι είναι πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και επιπροσθέτως επιχειρεί να μας πείσει ότι επαναφέρει στην δημόσια ζωή την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Δυστυχώς, και στις προηγούμενες τρεις συζητήσεις, και στην συζήτηση επί της αρχής και στην ακρόαση των φορέων και στη συζήτηση των άρθρων δεν μας έχετε πείσει αγαπητοί Συνάδελφοι της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε για τις αγαθές σας προθέσεις ούτε για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματός σας αυτού.

Μάλιστα, από τις πρώτες προσεγγίσεις του ζητήματος έχουμε όλοι εδώ μέσα, στην αίθουσα αυτή, πειστεί ότι θα πετύχετε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε μία χώρα οικονομικά ρημαγμένη όπου με Πράξεις Νομοθετικού περιεχόμενου ζητάτε την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας, επειδή αδυνατούμε να εκπληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις, φέρνετε στην Βουλή ένα Νομοσχέδιο για να ικανοποιήσετε το λαϊκό αίσθημα, χωρίς να έχετε καταρτίσει ένα οργανωμένο πλάνο για την επανασύσταση του φορέα, για τις ανάγκες του και για την αποφυγή των τραγικών λαθών του παρελθόντος, που οδήγησαν μέσα σε ένα βράδυ 2656 εργαζόμενους στον δρόμο.

Κανονικά, θα έπρεπε εδώ μέσα να συζητάμε τα προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις για να χτίσουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, οικονομικά υγιή και κομματικά ανεξάρτητη, που θα διέπεται από έναν διαφανή και αξιοκρατικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και θα διασφαλίζει την έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη.

Αλλά τα προβλήματα στο παρόν Σχέδιο Νόμου επικεντρώνονται στην λογική να ενισχύσουμε τον Υπουργό Επικρατείας, δίνοντας του ξανά την δυνατότητα να παρεμβαίνει διοικητικά στην ΕΡΤ,  να διορίσουμε Διευθύνοντα Σύμβουλο και να καταργήσουμε το Εποπτικό Συμβούλιο, καλλιεργώντας για ακόμη μια φορά το αίσθημα της δυσπιστίας στους πολίτες ως προς τον διαφανή τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Εσείς, μία αριστερή Κυβέρνηση που ευαγγελίζεστε την αλλαγή, την πρόοδο, την ελπίδα, πως είναι δυνατόν από τα πρώτα Νομοσχέδια που καταθέτετε να ασχολείστε με την υιοθέτηση μοντέλων που απέτυχαν; Ή μήπως προσπαθείτε με τον τρόπο αυτό να εφαρμόσετε και στην χώρα μία πολιτική τύπου Μπερλουσκόνι για να ελέγχετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να επιβάλλετε με τον τρόπο σας την δική σας προπαγάνδα;

Σας ερωτώ, γιατί θα ήθελα να γνωρίζετε ότι προσωπικά είμαι πολύ θετικός στην επανασύσταση μιας δημόσιας τηλεόρασης, που θα έχει επίκεντρο και μόνο τον πολίτη, αλλά όχι με τους όρους που εσείς θέτετε.

Και σας το τόνισε και η κ. Άννα Χατζησοφιά (Μέλος της ΠΟΘΑ) ότι το νομοσχέδιο θα ήταν ιδανικό εάν η σύσταση της δημόσιας τηλεόρασης είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.  Και σας παραθέτω μερικά σημεία της ομιλίας της: «Στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας τηλεόρασης – πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που θα δίνει βήμα στις κοινωνικές ομάδες και τους αποκλεισμένους δημιουργούς από την διαπλεκόμενη μιντιακή ολιγαρχία, με ελληνικό πρωτότυπο πρόγραμμα….και με έμφαση στους ανεξάρτητους παραγωγούς που αποτελεί και υποχρέωση των καναλιών με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία….Μιας τηλεόρασης που θα υπηρετεί την ελληνική γλώσσα, την ποιοτική ψυχαγωγία, θα παράγει πολιτισμό και θα δίνει έκφραση και εργασία στο σύνολο των ανθρώπων του χώρου, πράγμα που αποτελεί και υποχρέωση της με το δεδομένο, ότι πληρώνεται από τον ελληνικό λαό».

Προφανώς όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου και εδώ αποκαλύπτεται και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει στην Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις αλλαγές και πολλές άλλες που τόνισαν και οι υπόλοιποι φορείς, αλλά μέσα στην βιασύνη σας να αποδείξετε ότι τηρείτε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις, φέρνετε ένα πρόχειρο και βασισμένο σε μία στενή, κομματική λογική Σχέδιο Νόμου, το οποίο όχι μόνο δεν αποτελεί μία καινοτομία αλλά πολύ περισσότερο στηρίζεται στα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν την ΕΡΤ σε αδιέξοδη κατάσταση.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, δυστυχώς ύστερα από την όλη επεξεργασία του ζητήματος έχω να σας δηλώσω ότι θλίβομαι. Και θλίβομαι βαθύτατα γιατί για μικροπολιτικούς λόγους και σκοπούς η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί με παλιές μεθόδους και υλικά να φτιάξει καινούργιες συνταγές. Η ιστορία δυστυχώς είναι σε γνωστή όλους μας  και επαναλαμβανόμενη.

Αφουγκράζομαι και την αγωνία όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ και την σέβομαι. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποια δεδομένα και να μην γίνει ασύδοτα η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, όπως: 1) να υπάρξει μια σοβαρή αξιολόγηση των δομών που θα λειτουργήσουν και του υπό ένταξη προσωπικού που θα απασχοληθούν σ’ αυτές, 2) να προβλεφθεί κινητικότητα για το πλεονάζων προσωπικό 3) να δοθούν κίνητρα για την συνταξιοδότηση όσων είναι κοντά στα όρια.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω την θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουμε το παρών Σχέδιο Νόμου με πλήρη επίγνωση ότι δεν θεμελιώνει μια νέα, σύγχρονη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ποιοτικά αναβαθμισμένη, λειτουργικά εύρυθμη, οικονομικά υγιή και κυρίως κομματικά ανεξάρτητη, της οποίας το κόστος θα επιβληθεί για ακόμη μια φορά σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.