Εγώ δεν είμαι Τσίπρας που νομίζει ότι θα κυβερνήσει με τα ψέματα

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CRASH

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΝΑΝΝΟ

Το καλοκαίρι ως ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε το μνημόνιο και τώρα είπατε ΟΧΙ στους εφαρμοστικούς νόμους. Είσαστε μνημονιακή ή αντιμνημονιακή; Γιατί ο κόσμος ακόμα δεν το έχει καταλάβει…

Το καλοκαίρι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του κ. Τσιπρα. Το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο, δεν υπάρχει πια. Το μόνο που καταφέραμε με αυτό, είναι να διχάσουμε την κοινωνία και ουσιαστικά να μηδενίσουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης των τελευταίων χρόνων που στηρίχτηκαν φυσικά στις μεγάλες θυσίες των πολιτών.

Το καλοκαίρι λοιπόν, η  πατρίδα μας, μετά από τέσσερα πολύ σκληρά χρόνια, ενώ  ήταν ένα βήμα από το να βγει  από τα μνημόνια, βρέθηκε μισό βήμα από το να βγει από το ευρώ και την Ε.Ε.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλαμε. Δεν στηρίξαμε την Κυβέρνηση, στηρίξαμε την Ελλάδα.

Ψηφίσαμε τη συμφωνία, άλλα ταυτόχρονα προτείναμε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη βημάτων και ενεργειών. Την αποφυγή πάση θυσία των εκλογών μέχρι η χώρα να πατήσει σε ασφαλές έδαφος, την διασφάλιση  της πολιτικής σταθερότητας, την αξιοποίηση του μεγάλου κεκτημένου της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους την βελτίωση των εξαιρετικά άδικων και σκληρών όρων του μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας δεν μας άκουσε, προχώρησε σε εκλογές, σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση με τους ίδιους όρους και τώρα έρχεται να εφαρμόσει το σκληρό δικό του μνημόνιο που δυστυχώς θα το καταλάβει πολύ ο κόσμος …

Πάντως κ. Γεννηματά έχετε ψηφίσει και εφαρμόσει από υπουργική θέση μνημονικά μέτρα και νόμους. Θεωρείται ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό ή πολιτικός μονόδρομος για να ορθοποδήσει η χώρα;

Η ΝΔ αρχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ επί 5 ολόκληρα χρόνια , επέλεξαν να μείνουν  μακριά από τα κάρβουνα που έκαιγαν τη χώρα, για να μην τσουρουφλιστούν. Και οι δυο δεν είχαν εναλλακτική επιλογή, όταν κυβέρνησαν. Εγώ μπορεί να μην ψήφισα μνημονιακούς νόμους, γιατί δεν ήμουν βουλευτής, όμως υπερασπίστηκα πολιτικές που ήταν απαραίτητες για να σωθεί η χώρα. Ως υπουργός μάλιστα, αντιστάθηκα με επιτυχία και απέτρεψα με σοβαρή τεκμηρίωση και επιχειρήματα απαιτήσεις της τρόικας στο χώρο ευθύνης μου.

Οι μνημονιακές πολιτικές ήταν σκληρές, όλοι τις βιώσαμε, όμως δεν μας δόθηκε άλλη επιλογή. Πιστεύω ότι αν είχαμε εξασφαλίσει εδώ και χρόνια την ενότητα, τώρα δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Θα είχαμε βγει από αυτά. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας που νομίζει ότι θα κυβερνήσει με τα ψέματα.

Εάν σας καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας και σας πει πως «Φώφη, πρέπει να έρθεις στην κυβέρνηση, με όποιους όρους θέλεις», ποιοι θα είναι αυτοί;

Δεκανίκι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνουμε. Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Αυτός είναι ο δικός μας όρος. Λέμε σταθερά ναι στην πολιτική συνεννόηση που δίνει διέξοδο και λύσεις για τη χώρα και τους πολίτες. Με ειλικρίνεια, συγκεκριμένο πλαίσιο και πραγματική διάθεση αναζήτησης λύσεων από κοινού και όχι κουτοπονηριές για τη δημιουργία εκ των υστέρων συνενόχων σε προειλημμένες αποφάσεις.Λέμε σταθερά όχι στα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα άρσης των πολιτικών  αδιεξόδων του Πρωθυπουργού, που με τις επιλογές του δημιούργησε.

Έχετε συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Θεωρείτε πως μια οικουμενική κυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εφικτή; Υπάρχει μαγιά ή όλα αρχίζουν πάλι από την αρχή, με νέους όρους ακόμα και για τα πρόσωπα;

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης κατάστασης και σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση. Αυτή είναι η μαγιά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα.

Στην κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί ή αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά πολιτικά με τη ΝΔ, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει η παρατεταμένη περίοδος της συμμετοχής σας στην κυβέρνηση αρχικά του κ. Παπαδήμου και στη συνέχεια του κ. Σαμαρά;  

Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο κύκλος της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, έχει κλείσει. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν σήμερα την αγωνία των πολιτών για προοδευτικές λύσεις.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να  κάνει κατάληψη , υποτίθεται, στο χώρο της μεγάλης Κεντροαριστεράς και  τελικά κατέλαβε το χώρο της δεξιάς.

Θέλετε από τα λόγια να περάσουμε στα έργα;

Τότε θα δούμε ποιος στη πράξη έχει υιοθετήσει δεξιές πολιτικές.

Δείτε τον προϋπολογισμό. Τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στο ΕΚΑΣ, στα διαθέσιμα για αντιμετώπιση της φτώχειας.

Είναι όλα αυτά Αριστερά;

Βλέπουμε μια κινητικότητα του Φρανσουά Ολάντ προς την κατεύθυνση προσέγγισης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στo κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Υπήρξε μια οργισμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες, με αφορμή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου για ένα διάλογο μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Φρ. Ολάντ. Θεωρείται ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Θεωρείται ότι κλώνιζεται η θέση του ΠΑΣΟΚ από μια πιθανή συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αντιδράτε με αυτό τον τρόπο;

Η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην οικονομία, δεν έχει καμία σχέση με ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει  σε  πολιτική πρακτική, τις χειρότερες εκδοχές της αριστεράς και της δεξιάς στον τόπο μας.

Με φανταστικούς διαλόγους δεν γίνεσαι περισσότερο …Σοσιαλδημοκράτης, γίνεσαι περισσότερο αναξιόπιστος …

Στη διάρκεια του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπήρξαν έντονοι διάλογοι ανάμεσα σ’ εσάς και τον πρωθυπουργό με αφορμή κυρίως το ασφαλιστικό. Θεωρείται ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος; Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε νόμους που μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις; Δεν ψηφίσατε τον περιβόητο κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων;

Το ασφαλιστικό ως ζήτημα «άνοιξε» με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί παρά τα δομικά προβλήματα του συστήματος και τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για αυτά, με την μεταρρύθμιση του  2011 υπήρξε άρση των παθογενειών και εξορθολογισμός του συστήματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκε την εφαρμογή ουσιωδών και κρίσιμων διατάξεων που είχαν χρονικό όριο εφαρμογής 1-1-2015 και σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομίας, την επιστροφή στην ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, δημιούργησε την ανάγκη νέων δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό!

Να υπενθυμίσω ότι τον Δεκέμβριο του 2014 στο λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη, με veto που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε μείωση των συντάξεων. Τον Ιούλιο του 2015 ο “διαπραγματευτής” Πρωθυπουργός συμφώνησε σε περικοπές συντάξεων ύψους 1,8 δις περίπου. Αυτό δεν λέγεται βέβαια διαπραγμάτευση, είναι παράδοση άνευ όρων.

Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Μειώσεις συντάξεων η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει.

Όσο δε για την «δαιμονοποίηση» του PSI, ως της βασικής αιτίας μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ας αναλογισθούν όσοι το ισχυρίζονται ότι οι απώλειες των αποθεματικών των ταμείων από τη συμμετοχή τους σε κούρεμα πάνω από 100 δις δημοσίου χρέους ήταν όσο και η μέση ετήσια κρατική χρηματοδότηση του συστήματος. Ας τελειώνουμε επιτέλους με τις ανακρίβειες, τις υπερβολές και τα ψέματα!

Ας συμφωνήσουν όλα τα κόμματα με την πρόταση μας για  σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και εκεί θα φανεί η αλήθεια.

Να εξετασθούν όλα. Το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, του 2ου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Όλα στο φως.

Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά, δεν δίνει συναίνεση στον Αλ. Τσίπρα, γιατί φοβάται διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ευσταθούν τα σενάρια που κάνουν λόγο για βέτο του κ. Βενιζέλου σε οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Αυτά διαρρέονται από την μονταζιέρα του Μαξίμου.  Πρόκειται για μια συνεχή, σχεδιασμένη απέλπιδα προσπάθεια επικοινωνιακής προβοκάτσιας, στην οποία έχουν εντρυφήσει και αποτελεί ίσως μία από τις λίγες ικανότητες που διαθέτουν. Είναι απλά γελοιότητες.

Το άνοιγμα που κάνατε προς το ΠΟΤΑΜΙ για συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς έπεσε στο κενό, μετά την άρνηση του κ. Θεοδωράκη. Θα αναλάβετε νέα πρωτοβουλία;

Το κάλεσμα μας  για ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις και τα πρόσωπα  τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη μια δυναμική παρουσία στη Βουλή αλλά και παντού σε όλη την Ελλάδα, συνεχώς διευρύνεται και δυναμώνει. Οι πρωτοβουλίες μας είναι συνεχείς και πιστεύουμε πως το εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία από το ΠΑΣΟΚ τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς, σύντομα θα αποτελέσει τον μεγάλο πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη ο τόπος.