Σημεία Ομιλίας Φώφης Γεννηματά

Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της ΚΠΕ

Σήμερα θυμόμαστε και δεσμευόμαστε. 34 χρόνια πριν η χώρα και

ο λαός έζησαν μια ιστορική, μια λαμπρή μέρα

 Σήμερα θυμόμαστε.

Σαν σήμερα 34 χρόνια πριν στις 18 Οκτωβρίου 1981 η χώρα και ο λαός έζησαν μια ιστορική, μια λαμπρή μέρα.

Ανεξίτηλη στη μνήμη των παλιότερων θα μείνει η εικόνα του Ανδρέα στο τέλος εκείνης της μέρας να χαιρετά τα πλήθη που συνέρευσαν στο Καστρί και να απευθύνει το εγερτήριο μήνυμα του στον ελληνικό λαό. Και την επαύριο των εκλογών να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο μέσω του ABC την απόφαση μιας χώρας ενωμένης και δυνατής να διεκδικήσει το δίκιο και τα δικαιώματά της.

Άνθρωποι νέοι, άγνωστοι ακόμη στη μεγάλη τους πλειοψηφία, εκφραστές ενός γνήσιου λαογέννητου κινήματος, αμήχανοι από συστολή, συγκινημένοι από χαρά, αποφασισμένοι για προσφορά αναλάμβαναν τις τύχες της χώρας

Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε ποτέ ότι το κίνημα μας δεν γεννήθηκε σε μια ιστορική στιγμή αγανάκτησης, και τυφλής διαμαρτυρίας φοβισμένων και απελπισμένων πολιτών που οδηγούνταν στο έσχατο όριο της κοινωνικής σύγκρουσης, στο όριο μιας εμφυλιοπολεμικής διαμάχης.

Υπήρξε προϊόν κοινωνικής διεργασίας και πολιτικής διεκδίκησης δεκαετιών.

Ένωσε κάτω από την ίδια στέγη τις δυνάμεις της εθνικής αξιοπρέπειας, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και της πολιτικής χειραφέτησης. Μπόλιασε τη δημόσια ζωή με τις αξίες και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήλθε στην Κυβέρνηση ως ο καταληψίας της εξουσίας. Αποτέλεσε ώριμο τέκνο των καιρών για να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα και να φέρει ευημερία στο λαό. Καμιά εκ των υστέρων παραχάραξη ή απόπειρα να ξαναγραφεί η ιστορία, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα εκείνης της εποχής, που ο άνεμος της αλλαγής σαρώνει τα πάντα στο διάβα του.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε ως κεντροαριστερά και πολιτεύτηκε μετά το ’81 ως πραγματική κυβερνώσα αριστερά. Ένωσε γι’ αυτό το σκοπό τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, της δημοκρατικής αριστεράς και τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του Ανενδότου Αγώνα και του Πολυτεχνείου.

Είναι ιστορική ύβρις να αυτοαναγορεύεται ως «πρώτη φορά αριστερά» μια κυβέρνηση που σε τίποτα δε θυμίζει τη δημοκρατική και προοδευτική αριστερά, και μάλιστα με τη μορφή ενός ανορθόγραφου αντιγραφέα της ιστορίας.   Σήμερα θυμόμαστε και δεσμευόμαστε.

Δεν θα επιτρέψουμε την παραχάραξη της ιστορίας και την προσφορά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο.

Δεν θα επιτρέψουμε την ακύρωση και τον εκμηδενισμό της Μεταπολίτευσης που αποτέλεσε την πιο προοδευτική εποχή στην ιστορία της χώρας.

Βάζουμε τέλος στη πολιτική λεηλασία του χώρου μας.

Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα ότι κόμματα και παρατάξεις που ριζώνουν βαθειά και επιδεικνύουν αντοχές σε διαδρομές δεκαετιών, που σέβονται την ιστορία και την διαδρομή τους, που πιστεύουν στις αξίες και τις αρχές με τις οποίες ξεκίνησαν και στους στόχους που τάχθηκαν να υπηρετήσουν, δεν περνούν στο περιθώριο της ιστορίας.

Ιδιαίτερα αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν οι αιτίες και τα προτάγματα που τα γέννησαν παραμένουν επίκαιρα.

Αλλάζουν, ανανεώνονται, προσαρμόζονται και αναγεννώνται, ανοίγοντας τους νέους προοδευτικούς δρόμους.

Κάνοντας μια νέα αρχή.

 

Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο

Συζητάμε σήμερα τις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, την δράση μας για όλο το επόμενο διάστημα.

Ενισχυμένοι, με πιο δυνατή φωνή μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Καταφέραμε να αυξήσουμε την δύναμή μας, μέσα σε μια πολωτική αναμέτρηση, τόσο σε ποσοστά, όσο και σε ψήφους

Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, τώρα αρχίζει ο μαραθώνιός μας, με βάση το αγωνιστικό τρίπτυχο του Ολυμπισμού «πιο ψηλά, πιο δυνατά, πιο γρήγορα».

Θα παλέψουμε, και θα πετύχουμε. Για να προσφέρουμε στην Ελλάδα, στις Ελληνίδες και του Έλληνες.

Για την έξοδο από την κρίση, για Ανάπτυξη και Κοινωνική συνοχή μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα όνειρα του. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η αποστολή μας.

Νέα αρχή για μια Νέα Ελλάδα.

 

Είμαστε δύναμη μάχης αλλά και ευθύνης. Υπερασπιζόμαστε την θετική προσφορά της παράταξής μας. Αντιπαραβάλλουμε την δική μας προγραμματική πρόταση

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηματοδοτούν πια τον Τρίτο Εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα, το πραγματικά νέο μέσα και έξω από την Βουλή.

Με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο.

Θέλω να καταστήσω και σήμερα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε άλλοθι και δεκανίκι, ούτε εφεδρεία και ρεζέρβα κανενός.

Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ας το χωνέψουν όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι φαντασιώνονται ή επεξεργάζονται σενάρια.

Πιστεύουμε σταθερά στον διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, στην Προγραμματική συνεργασία.

Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό.

Είμαστε δύναμη μάχης.

Υπερασπιζόμαστε την θετική προσφορά της παράταξής μας, και τις κεντρικές επιλογές μας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναδεικνύουμε δυναμικά και τεκμηριωμένα, όλα τα αρνητικά σημεία της Κυβερνητικής πολιτικής.

Αντιπαραβάλλουμε την δική μας προγραμματική πρόταση

Το 3ο και χειρότερο Μνημόνιο, είναι το αποτέλεσμα του 1ου καταστροφικού

για τη χώρα 7μήνου διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα

 Μετά τις εκλογές η δεύτερη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει την ευθύνη υλοποίησης του 3ου και χειρότερου Μνημονίου. Είναι το αποτέλεσμα του 1ου καταστροφικού για τη χώρα 7μήνου διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Αποτέλεσμα μιας δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακολουθία εγκληματικής άγνοιας, τυχοδιωκτικών επιλογών και καιροσκοπικής μικροκομματικής και εσωκομματικής διαχείρισης.

Έτσι ο Δον Κιχώτης (Βαρουφάκης) αποδείχθηκε Σάντσο Πάντσα και ο Τσε Γκεβάρα (Τσίπρας) κατέβασε άρον άρον την παντιέρα της επανάστασης και σήκωσε λευκή πετσέτα, υιοθετώντας ακόμα και τις πιο σκληρές, άδικες και αναποτελεσματικές απαιτήσεις των δανειστών.

Εμείς ναι, ψηφίσαμε επί της αρχής το πλαίσιο της συμφωνίας και αρκετά προαπαιτούμενα το καλοκαίρι, για να αποτραπεί το Grexit και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.

Έχουμε, όμως, μια απόλυτα σαφή και συνεπή στάση απέναντι στους εφαρμοστικούς Νόμους.

Ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα με απόλυτο τρόπο και κατά την ψήφιση της συμφωνίας και προεκλογικά ενώπιον του Ελληνικού λαού, ότι

 • Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μένουμε σταθεροί στην γραμμή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή με την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
 • Θα στηρίξουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Όπως πράξαμε πρόσφατα στην Βουλή ψηφίζοντας τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 • Θα στηρίξουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όλες τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους. Οι οποίες βέβαια ως τώρα παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα, έχουν μείνει στην απόφαση του Eurogroup του 2012.

 

Είμαστε ενεργά και μαχητικά αντίθετοι στα μέτρα που εντείνουν την ύφεση,

δημιουργούν νέες κοινωνικές αδικίες και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας

Γι’ αυτό

 • Καταψηφίζουμε τους νέους φόρους για τους αγρότες, τους μισθωτούς, τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στην εκπαίδευση.
 • Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε προτάσεις αποδόμησης του Κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, που οδηγούν σε συντάξεις αναξιοπρέπειας και μάλιστα για ανθρώπους που έχουν πληρώσει πολλά χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ.
 • Καταδικάζουμε την έλλειψη κάθε μέριμνας για την Δημόσια Εκπαίδευση, τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Αποκαλύπτουμε τις τεράστιες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, την έλλειψη κάθε αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού, την εγκατάλειψη των μικρομεσαίων και των αγροτών.

 

Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή ή προοδευτική πολιτική!

Δεν θα έκανε τίποτε διαφορετικό μια άκρως συντηρητική Κυβέρνηση.

-Φτάνουν ακόμη και στο σημείο να φέρουν διατάξεις πολιτικού αυτό-εξευτελισμού, με τις οποίες παίρνουν πίσω, θετικά μέτρα για τους πολίτες, που ψήφισαν οι ίδιοι πριν λίγο καιρό και στηρίξαμε, όπως πάντα με θετικό πνεύμα, και εμείς.

Αυτά οδηγούν σε βύθιση της οικονομίας, σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, σε καταστροφή της μεσαίας τάξης.

 

Η Κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο διχασμό

 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει» τα μέτρα της ή να πείσει τους βουλευτές της, επιχειρώντας αδίστακτα ένα νέο διχασμό.

Προβάλλει ότι θίγει μόνο τους «προνομιούχους», και δήθεν όχι τον «φτωχό λαό», υπέρ του οποίου χύνει κροκοδείλια δάκρυα.

Δημιουργεί συνειδητά μια επικίνδυνη διαχωριστική γραμμή, στρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων κατά των άλλων.

Πέρα από αυτό, ψεύδεται και παραπλανά ασύστολα.

 

Γιατί οι πολιτικές της επιλογές αφορούν και θίγουν ΟΛΑ τα λαϊκά στρώματα:

 1. Γιατί όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ, θίγονται περισσότερο από όλους τα φτωχά νοικοκυριά.

     2. Γιατί δεν είναι πλούσιος, για να του επιβληθούν νέοι φόροι, ένας οικογενειάρχης με 20.000 ευρώ ετήσιες μηνιαίες αποδοχές

         που σπουδάζει 2 παιδιά.

 • Γιατί ενώ υποτίθεται ότι προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις, περιορίζει από το 2016 μαζί με το ΕΚΑΣ και την αξιοπρέπεια του χαμηλοσυνταξιούχο
 • Γιατί τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ των αγροτών, και προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές (3% ) πρόσφατα σε όλες τις συντάξεις.
 • Γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για να προστατεύσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία από την εξοντωτική υπερφορολόγηση.
 • Γιατί δεν μπορεί να μιλά για «δίκτυο αλληλεγγύης», όταν 40.000 παιδιά έμειναν φέτος έξω από τους βρεφονηπιακούς των Δήμων και 256 δομές κατά της φτώχειας που υποστηρίζουν 120.000 άτομα κινδυνεύουν να κλείσουν
 • Γιατί οι χιλιάδες φετινές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό αφορούν τα Δημόσια Σχολεία, και μάλιστα τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Όλα αυτά δεν αφορούν όσους ζουν στα Βόρεια προάστια, ούτε εκείνους που «ξεχνούν» να δηλώσουν τα εκατομμύρια τους και τις μετοχές τους.

Αφορούν αυτούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης στη Δραπετσώνα, το Αιγάλεω, την Ελευσίνα και στις πόλεις και στα χωριά όλης της ελληνικής περιφέρειας

Αυτή η αντίληψη που εκφράζει η Κυβέρνηση δεν είναι τα νέο αλλά το τέλος του παλιού

Την ίδια ώρα οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδεικνύουν ότι διέπονται από καθεστωτικές αντιλήψεις, ότι καταφεύγουν σε καθεστωτικές συμπεριφορές. Δεν μπορούν να μιλούν για διαφάνεια και αξίες, την ίδια ώρα που κάνουν «έφοδο» στο κράτος και την κρατική εξουσία, με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια, με λογικές ελέγχου και επιβολής ημετέρων.

Δεν μπορούν να μιλούν για ηθική, όταν κάθε λίγο «σκάνε» υποθέσεις απόκρυψης πόθεν έσχες, εξυπηρέτησης ημετέρων και προσωπικών συμφερόντων, όταν πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα αλαζονείας.

Αν πράγματι θέλουν διαφάνεια, αξιοκρατία και πάταξη της διαπλοκής, εμείς πρώτοι θα στηρίξουμε.Για τα πάντα, και τους πάντες, χωρίς κανένα συμβιβασμό.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τις πρακτικές, τις λογικές, τις ιδεοληψίες, τις συμπεριφορές της, είναι η «εικόνα του παλαιού». Αυτού του πολιτικού συστήματος που πρέπει να ξεπεράσουμε.

ΝΑΙ, ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

Ο καθαρός, αξιόπιστος, αληθινός, αλλά ρεαλιστικά ελπιδοφόρος λόγος έχει πια ζωτικό χώρο έκφρασης

Γιατί αυτόν τον λόγο αναζητούν τώρα οι Έλληνες πολίτες.

Η δική μας πρόταση, η Σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση μπορεί ξανά να αναδειχθεί ως η λύση στα προβλήματα της χώρας, να δώσει πάλι την ΕΛΠΙΔΑ στο λαό μας.

Να δημιουργήσει την βάση για την συγκρότηση ενός μεγάλου ιδεολογικού, πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα εκφράσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Βρισκόμαστε λοιπόν εμπρός σ’ αυτή την μεγάλη ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

Να συγκροτήσουμε και να αναδείξουμε το νέο Προγραμματικό μας λόγο μαζί με την Κοινωνία

Εδώ θέλω να επισημάνω δύο κρίσιμα ζητήματα:

 

1o : Η νέα Προοδευτική Πρόταση πρέπει να ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Να αισθάνονται ότι αφορά όλους, ότι θα εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή και η αναλογική συνεισφορά τους στην κοινή προσπάθεια.

Δεν θέλουμε ούτε την κοινωνία του 1/3 της δεξιάς, ούτε την διαχείριση της φτώχειας και της απελπισίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές, οι τομές, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε πρέπει να συνδυάζουν και να εγγυώνται:

 • Την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου, με νέα ισορροπία στην δίκαιη κατανομή του και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Tην ανάκτηση της δυνατότητας προσέλκυσης επενδύσεων, με ένα νέο, αποτελεσματικό δημοσιονομικό πλαίσιο.
 • Το σύγχρονο και βιώσιμο Κοινωνικό Κράτος, υπερβαίνοντας τις λογικές «φιλανθρωπίας» της συντήρησης, αλλά και τις διχαστικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Το Κοινωνικό κράτος πρέπει να διασφαλίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους «εκτός των τειχών», αλλά και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά.
 • Την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την ισονομία των πολιτών, την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος.

Με πρώτο βήμα αλλά όχι το μόνο, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ώστε να μην ξαναζήσουμε διχαστικές καταστάσεις και νέα αδιέξοδα.

 

2o : Η νέα Προοδευτική Πρόταση, οι δικές μας θετικές και δημιουργικές ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αφορούν όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο

Γιατί η ενότητα και η κοινή πορεία του χώρου δεν εξασφαλίζονται με συνεννοήσεις «κορυφής», με διαβουλεύσεις σε κλειστά γραφεία, με κατανομή ρόλων.

Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα μαζί με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών, δημιουργώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα την στηρίξουμε και θα προχωρήσουμε με αυτήν εντός και εκτός βουλής.

Προχωρούμε στην δημιουργία της Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αναλογική εκπροσώπηση και την δημιουργία αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων στις 13 Περιφέρειες.

Τα κόμματα, οι κινήσεις, οι δυνάμεις, που αποτελούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλειά τους, με σεβασμό στο τι συμβολίζει και τι εκπροσωπεί ο κάθε φορέας, την ιστορία και την προσφορά του.

 

Βασική επιδίωξη του ΚΣ και των ΠΣ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί:

 • Η εμβάθυνση της προγραμματικής-πολιτικής σύγκλισης των χώρων που την συγκροτούν
 • Η διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης της συμπαράταξης και συμπόρευσης με άλλες πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου της κεντροαριστεράς.
 • Η ανάληψη και ο συντονισμός κοινών πρωτοβουλιών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ απέναντι στα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της προσεχούς περιόδου.
 • Ο προγραμματισμός και η διασφάλιση των πολιτικών και οργανωτικών προϋποθέσεων για την διεξαγωγή μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, Πανελλαδικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Οι προγραμματικές κατευθύνσεις που προεκλογικά παρουσιάσαμε αποτελούν την Πυξίδα μας.

 

Όμως χρειάζεται εξειδίκευση, ανάλυση, συζήτηση, με τους φορείς της κοινωνίας και της παραγωγής, με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της χώρας σε όλη την Ελλάδα.

Θα προηγηθεί σειρά θεματικών εκδηλώσεων και σε κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, όπου με τόλμη και καινοτόμες ιδέες θα προσεγγίσουμε και θα συζητήσουμε, τις νέες προτάσεις μας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Δημόσια Διοίκηση, το Κοινωνικό Κράτος, την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, το Φορολογικό, την Αγροτική Παραγωγή!

Όλα τα ζητήματα που αφορούν την χώρα και τους πολίτες σήμερα.

Και σε αυτούς καλούμε από τώρα, να συμμετέχουν ανοιχτά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ΟΛΟΙ:

 • Όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν, στον ευρύτερο κεντροαριστερό και προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.
 • Όλοι όσοι εκφράζουν την Ελληνική Κοινωνία, τις δυνάμεις της Παραγωγής, τον επιστημονικό κόσμο, τα επιμελητήρια, την Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς εγωισμούς, αλλά και χωρίς δεσμεύσεις.

Για να αναδείξουμε την μεγάλη «κεντροαριστερά των λύσεων και της προοπτικής».

Για να συνδιαμορφώσουμε το νέο ΟΡΑΜΑ, την νέα στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η Συνδιάσκεψη αυτή θα διαμορφώσει την πολιτική και προγραμματική σύγκλιση, απαραίτητο πρώτο βήμα που θα δώσει και την αποφασιστική ώθηση για τα επόμενα ώριμα βήματα για την ενότητα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Καλό είναι να θυμόμαστε την παροιμία “ όποιος βιάζεται σκοντάφτει” η δημοκρατική συμπαράταξη δεν θα επιτρέψουμε να σκοντάψει όπως έγινε στο παρελθόν με προηγούμενες πρωτοβουλίες παρά το γεγονός ότι σε αυτές συμμετείχαν πολύ σοβαρά πρόσωπα και κινήσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, θα δουλέψουμε με βάση τις κατευθύνσεις του Συνεδρίου μας, πάνω στο τρίπτυχο ενότητα- -διεύρυνση- ανανέωση , για να ανασυγκροτήσουμε τον ιστό του σε όλη την Ελλάδα

Πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση των Τομέων Πολιτικής, που σε στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και το ΙΣΤΑΜΕ θα αναλάβουν την εξειδίκευση της πολιτικής μας σε όλους τους χώρους και την δημιουργία σταθερών δεσμών με όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του δικτύου μας σε όλη την Ελλάδα, με την συγκρότηση των Επιτροπών Ενότητας-Διεύρυνσης-Ανανέωσης (ΕΔΑ) σε Δημοτικό και Νομαρχιακό Επίπεδο.

Ξεκινούμε με βάση τις υπάρχουσες Νομαρχιακές και Δημοτικές Επιτροπές.

Αλλά και πάνω από όλα πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα Ανανέωσης, και σε αντιλήψεις, αλλά και σε Πρόσωπα, φέρνοντας μια ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ στην πρώτη γραμμή. Θέλουμε οι νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις μας να είναι ανοιχτές στην Κοινωνία, με σύγχρονες πρωτοβουλίες και λόγο για τα τοπικά θέματα, με θεσμική συμμετοχή στις κεντρικές αποφάσεις.Η διαδικασία αυτή, επίσης, θα πρέπει να προσλάβει χαρακτηριστικά πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας για την εκλογή των οργάνων μας η οποία θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2016.

Τρίτο και παράλληλο με τα άλλα βήμα, είναι η επανασύνδεσή μας με τους Έλληνες πολίτες, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον χώρο μας, και ανεξάρτητα αν μας ψήφισαν ή όχι, ενδιαφέρονται για μας και μας παρακολουθούν.

Θα προγραμματίσουμε μια μεγάλη εξόρμηση διαλόγου με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, με ανοιχτές συγκεντρώσεις διαλόγου, θεματικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Θα ξεκινήσουμε από το Λεκανοπέδιο, όπου όλοι γνωρίζουμε και τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, αλλά και το ότι ακόμη δυσπιστούν προς τον χώρο μας,

Να περάσουμε με επιτυχία μέσα από τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού

Πορευόμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δύσκολες για την χώρα και τον λαό μας.

Ως κόμμα οφείλουμε να περάσουμε με επιτυχία και μέσα από τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού.

Μπορούμε να το καταφέρουμε;

Ναι το πιστεύω ακράδαντα.

Όμως μέσα στις ανοιχτές θάλασσες, εκεί που φαίνονται οι πραγματικές μας δυνατότητες και δυνάμεις.

Σας καλώ σήμερα να σαλπάρουμε ΜΑΖΙ για αυτό το μεγάλο ταξίδι για τα ΩΡΑΙΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ που έχουμε μπροστά μας. Μείναμε όρθιοι όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν πετάξαμε την ασπίδα παρά την λυσσώδη επίθεση που υποστήκαμε, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

 

Είμαστε εδώ, πάλι μαζί, ξανά δυνατοί, για να εγγυηθούμε το παρόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον

Και είμαστε εδώ, πάλι μαζί, ξανά δυνατοί!

Αλλά για να εγγυηθούμε το παρόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον.

Αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες.Και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που μας παρακολουθούν. Και όλοι μας, χωρίς διαχωρισμούς, να σταθούμε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς συμβιβασμούς.

Με απόψεις αλλά και ενεργό συμμετοχή στην κοινή δράση.

Τώρα που γυρίζουμε σελίδα.

Τώρα που κάνουμε αυτή την νέα αρχή.

Μαζί με τους πολίτες.

Σύμφωνα και με την εντολή που μας έδωσαν στις 20 Σεπτέμβρη.

Τώρα οφείλουμε με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία να σταθούμε αντάξιο των στιγμών και να ξαναδώσουμε την ΕΛΠΙΔΑ στο λαό μας.