Σημεία από τη συνέντευξη της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη

 

  • Είναι αδιανόητο, άλλα να λέμε και να γράφονται στα πρακτικά, άλλα στην ανακοίνωση και άλλα στις κάμερες. Η στάση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και έντιμη. Οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες, ιστορικές. Ο καθένας λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες του. Διαμορφώθηκε η εθνική γραμμή. Το θέμα είναι αν μπορεί να την υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εφαρμόσει την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε. Εκεί έβαλα αστερίσκο. Μετά τη δική μου παρέμβαση και επιμονή δέχθηκαν όλοι να υπάρχει παράγραφος στο κείμενο που λέει ότι εκφράσαμε επιφυλάξεις για τους χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Μένει να κριθεί αν θα τα καταφέρει. Αυτό είπα χθες στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
  • Από όλες τις άλλες πλευρές δεν ήθελαν να υπάρχει καμία υποσημείωση. Διότι η λογική του ώριμου φρούτου είναι μια εύκολη λογική. Θα κριθούμε όλοι από τον ελληνικό λαό.
  • Πριν από 40 μέρες συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό, επεσήμανα ότι το προσφυγικό παίρνει δραματικές διαστάσεις και θα πρέπει από κοινού να δούμε τι θα κάνουμε. Προσπάθησε να «αξιοποιήσει» τη δική μας συνάντηση, βλέποντας αμέσως μετά τον κ. Κουβέλη για να δείξει ότι χτίζει την κεντροαριστερά. Μα δεν έχει ο κ. Τσίπρας καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Χτύπησα καμπανάκι κινδύνου όταν πριν από 10 μέρες συναντήθηκα με τον ΠτΔ, ζητώντας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για το οποίο τελικά συμφώνησαν όλοι. Το Συμβούλιο έγινε με καθυστέρηση και αφού έκλεισαν τα βόρεια σύνορα μας.
  • Θα είχε σημασία να πιέσει ο Πρωθυπουργός πριν βγουν τα γραπτά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Δεν το έκανε τότε. Δεν πήρε καμία γραπτή εγγύηση. Σήμερα λοιπόν λέμε: Αναλογικός επιμερισμός προσφύγων, η Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, ενίσχυση των δομών φιλοξενίας των προσφύγων και παράλληλα ενίσχυση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες. Ένα από τα λάθη της κυβέρνησης είναι ότι με το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας δόθηκε η εντύπωση ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών. Άμεση έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες. Δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες και δικαίωμα στην ασφάλεια για τον Ελληνικό λαό.
  • Δεν ειπώθηκε κάτι στην σύσκεψη για «τρόικα εσωτερικού». Αυτό το διέρρευσαν έξω. Αναμένω σήμερα να το διαψεύσουν από το Μαξίμου. Αντιθέτως ειπώθηκε ότι χάρη στις προσπάθειες κομμάτων που έχουν μεγάλη δύναμη στην Ε.Ε. έχει αλλάξει το κλίμα. Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά τις μεγάλες προσπάθειες που έχω κάνει για να διαμορφώσω ένα ευνοϊκό κλίμα , στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υπέρ του ελληνικού λαού. Έχουμε προκαλέσει δηλώσεις των κ. Σουλτς, Γκάπμριελ, Σταινμαγιερ, Πιτέλα, Στάνισεφ.
  • Συμφωνήσαμε επίσης σ ένα σημαντικό θέμα: την ανάγκη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της χώρας και για όσο διαρκέσει η προσφυγική κρίση. Αλλά σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει συμψηφισμός με τα ζητήματα της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση,  να προετοιμαστεί για την αναθεώρηση του Δουβλίνο II και να πιέσει σε αυτήν την κατεύθυνση.