Δ. Μανιατάκος (ΑΜΠΕ): Κύριε Πρόεδρε σήμερα στην ομιλία σας δεν είχαμε καμία αναφορά για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, που βλέπω να βρίσκεται κοντά σας και να θέλει να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Μιλήσατε για ατομικό, αλλά κάτι περισσότερο, ουσιαστικά όμως θέλω να μας πείτε τα ονόματα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας, γιατί πέρα από τον Υπουργό δεν ξέρουμε κάποιον άλλον. 
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων του στην προεκλογική συνδιάσκεψη που οργανώνει το άλλο Σάββατο στην Αθήνα. Δεν έχουμε ανακοινώσει επισήμως τα ψηφοδέλτια σε καμιά περιφέρεια της χώρας, υπήρξε μία ετοιμότητα στη Λακωνία η οποία έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά στο θέμα αυτό, αλλά πρέπει να συνέλθουν τα όργανα τα οποία θα επικυρώσουν τις υποψηφιότητες και άρα θα ανακοινωθούν αυτές το Σάββατο κι αυτό αφορά και την Αρκαδία. Αλλά ούτως ή άλλως είδατε από την παρουσία των στελεχών και στη συγκέντρωση και στη συνάντηση με τους φορείς ότι όλο το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ότι έχουμε πλειάδα στελεχών, ότι έχουμε μια πολύ στενή σχέση με την κοινωνία, με την οικονομία, με το τοπικό παραγωγικό ιστό, που αυτό δείχνει ότι ο εγγυητικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μόνον την κεντρική πολιτική σκηνή και την εθνική στρατηγική, αλλά και την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη. Κι αυτό δεν ισχύει μόνον για την Πελοπόννησο, μόνο για την Αρκαδία και τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, αυτό ισχύει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Τώρα για το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν έχω να προσθέσω πραγματικά τίποτα. 
Δ. Μαριόλα (Ελλάδα TVΣπάρτης): Κύριε Πρόεδρε χαίρετε, θέλω να σας ρωτήσω, ένας άνεργος που έχει χάσει το σπίτι του και την εργασία του, για ποιο λόγο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ; 
Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Ένας άνεργος λοιπόν τι θέλει, τι προσδοκά; Προσδοκά να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, να βγούμε από την ύφεση, να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να υπάρξουν επενδύσεις, να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να ανοίξουν νέες δουλειές. Ένας άνεργος προσδοκά η οικονομία να ακολουθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα απασχόλησης που υπάρχουν στη χώρα και που είναι αναξιοποίητα. Ένας άνεργος θέλει σταθερότητα για να μην χάσουμε αυτά που ήδη έχουμε κατακτήσει στην οικονομία μας, να μην χρεοκοπήσουμε, να μη χάσουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε κεφάλαια για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Ένας άνεργος θέλει να μπορεί να παίρνει επίδομα ανεργίας, άρα να υπάρχει ένας κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος στηρίζει τον ΟΑΕΔ και ο ΟΑΕΔ στηρίζει τους ανέργους. Ένας άνεργος θέλει να υπάρχει το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο έχει κάποιες εισφορές και να μη χρεοκοπήσει ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει τα ένσημά του και να πάρει κάποια στιγμή σύνταξη. Κι αυτό αφορά τον άνεργο κάθε ηλικίας και τον νέο ο οποίος πρέπει να μπει στην αγορά εργασίας και πρέπει να βρει μια ευκαιρία και τον μεσήλικα ο οποίος πρέπει να συμπληρώσει τα ένσημά του για να μπορέσει να πάρει μία ικανοποιητική σύνταξη. Άρα ο πρώτος που θέλει σταθερότητα, ο πρώτος που θέλει προοπτική, ο πρώτος που δεν θέλει τσάμπα μαγκιές και λεβεντιές οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στη χώρα, είναι ο άνεργος. 
Λένε κάποιοι: Αν είσαι φτωχός, αν δεν έχεις ένα ευρώ στην τσέπη σου, αν είσαι άνεργος, αν είσαι απελπισμένος, τι σε νοιάζει κι αν η χώρα καταστραφεί, τι σε νοιάζει κι αν η χώρα βγει από το ευρώ; Αυτή είναι η λογική λίγων πολύ πλούσιων επιτήδειων στην Ελλάδα, που έχουν αφήσει τις ζημίες στην Ελλάδα κι έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να καταστραφεί η ελληνική οικονομία για να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα με τα ευρώ που έχουν έξω, που θα τα μετατρέψουν σε κατοχικές δραχμές για να γίνουν από πλούσιοι πάμπλουτοι. 
Ο μεσαίος, ο φτωχός, αυτός που σέβεται το κάθε ευρώ, αυτός που ξέρει την αξία των λίγων χρημάτων που έχει, των μικρών καταθέσεών του, αυτός που έχει ένα σπιτάκι, αυτός θέλει το σπιτάκι του να έχει αξία, να μπορέσει να το κληροδοτήσει στα παιδιά του, αυτός ξέρει ότι αν ο επιχειρηματίας ο μικρός με τον οποίον δουλεύει μαζί δε θα σταθεί στα πόδια του, δεν υπάρχει ούτε γι΄ αυτόν μοίρα. 
Παρουσιάσαμε πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο ένα πρόγραμμα με άξονα την απασχόληση, δηλαδή το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με άξονα τις θέσεις εργασίας και είπαμε: Μπορούμε να δημιουργήσουμε στον πρωτογενή τομέα 20 χιλιάδες θέσεις, στον τομέα της ενέργειας και των έξυπνων κτιρίων 70 χιλιάδες θέσεις, στον τομέα των υποδομών άλλες 70 χιλιάδες θέσεις. Αθροιστικά 640 χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Και βγήκε μετά από λίγο η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει μεγάλο επιστημονικό κύρος και είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να ιδρύσει 750 χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλαδή οι επιστήμονες είπαν πιο πολλές θέσεις από αυτές που είπαμε εμείς ως κόμμα. Άρα μιλάμε για κάτι το οποίο είναι εφικτό.
Γ. Περηφάνου (Αχαΐα ChannelFour News): Κύριε Πρόεδρε θα σας κάνω ένα απλό ερώτημα ανθρώπινο. Μιλήσατε για ειλικρίνεια, κοιτώντας λοιπόν έναν νέο στα μάτια, ανήκουμε στη νέα γενιά, πείτε μας με τι τρόπο μπορεί πλέον η χώρα μας να δώσει προοπτική στα παιδιά της, να γεμίσει ξανά τις ψυχές των νέων με ελπίδα και όρεξη για ζωή; Πώς θα κρατήσουμε τη νεολαία μας στη χώρα μας; Καθημερινά φεύγουν πάρα πολλά παιδιά για το εξωτερικό, μιλάμε για λαμπρούς επιστήμονες από τη χώρα μας. Σας ευχαριστώ θερμά, καλή επιτυχία. 
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, πράγματι υπάρχει μια νέα μορφή μετανάστευσης, έχουμε εξαγωγή εγκεφάλων. Η Ελλάδα ξέρετε έχει ζήσει πολλές περιόδους μετανάστευσης με την παλιά παραδοσιακή έννοια του όρου, όταν μετά την κατοχή και τον εμφύλιο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζήτησαν μια καλύτερη μοίρα στη Γερμανία, στο Βέλγιο, ακόμη και στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνανε για να δουλέψουν σε χειρονακτικές εργασίες, σε απλά επαγγέλματα, δεν ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, γιατί ήταν άνθρωποι της ανάγκης, είχαν βγει μέσα από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες και από αγροτικούς πληθυσμούς. 
Τώρα πράγματι είχαμε τα τελευταία χρόνια γιατρούς Έλληνες που ψάχνουν και βρίσκουν πολύ καλές θέσεις στο εξωτερικό, είναι περιζήτητοι, μηχανικούς, αλλά και οικονομολόγους, νομικούς και ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν αυτό το υπόβαθρο αλλά ψάχνουν μια καλύτερη τύχη. Για τους επιστήμονες και τους νέους το να έχουν κάνει και μια περίοδο στο εξωτερικό, δεν είναι κακό, έτσι; Γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το βιογραφικό τους, που μπορούν αυτό πράγματι να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αναγνώρισης και η εμπειρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Ξέρετε πολύ καλά ότι ένας γιατρός για παράδειγμα που έχει κάνει και στο εξωτερικό, ένας μηχανικός, ένας δικηγόρος, έχει ένα πρόσθετο κύρος. 
Όμως το ερώτημά σας αφορά τη μεγάλη πλειονότητα, η μεγάλη πλειονότητα είναι εδώ και έχουμε 60% ανεργία στα παιδιά από 18 έως 24 και σε αυτούς κι όχι μόνον σε αυτούς γιατί οι νέοι δεν είναι μέχρι 24 ετών, οι νέοι θα έλεγα ότι είναι μέχρι 35, για να μην πω και 40 στην εποχή μας, που πρέπει να τους πεις τι τους δίνεις. Τους δίνουμε λοιπόν αυτό που λέμε: Τους δίνουμε τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα, τους δίνουμε το σεβασμό των θυσιών, γιατί οι νέοι αυτοί τι περιμένουν;
Περιμένουν να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Καμμένος ή οποιοσδήποτε λαϊκιστής της δεξιάς και να τους πει σας κλείνω το μάτι θα σας διορίσω στο δημόσιο; Τι τους λέει αυτός, θα σας πάρω που; Θα σας πάρω να δουλέψετε στο κράτος; 
Δεν υπάρχει αυτό τώρα, υπάρχουν περιορισμοί συγκεκριμένοι. Θα ανοίξουν και θέσεις στο κράτος, βεβαίως θα ανοίξουν, γιατί θέλουμε νοσηλευτές, γιατί θέλουμε γιατρούς στο ΕΣΥ, γιατί θέλουμε μηχανικούς στους Δήμους, γιατί θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να στηρίξουν την ψηφιακή εποχή και την ηλεκτρονική διοίκηση, όμως αυτά είναι περιορισμένα. Πού θα βρει λοιπόν ο νέος απασχόληση; Στον ιδιωτικό τομέα. Θα τη βρει αναγκαστικά ως μισθωτός ή μπορεί να τη βρει και ως επιχειρηματίας;
Άρα στηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, για να στηρίξεις τη νεανική επιχειρηματικότητα πρέπει να υπάρχουν τράπεζες να σου δώσουν ένα δάνειο, πρέπει να υπάρχει το ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρχει η Ελλάδα μέσα την Ευρώπη. 
Έχουμε τον νέο αγρότη με ειδικά προγράμματα για εγκατάσταση στην ύπαιθρο, για μια πρώτη επένδυση, για αγροτική επιχειρηματικότητα για προϊόντα τα οποία μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη απόδοση, γιατί κάποτε βάζανε καπνό και βαμβάκι και περιμένανε τις επιδοτήσεις, τώρα βάζουν στέβια, βάζουν κρόκο, βάζουν σπαράγγια. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν νέες ευκαιρίες που πρέπει να στρέψουμε τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σε νέες μορφές καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 
Έχουμε όμως και θέσεις μισθωτών, έχουμε μια ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία απασχολεί ελάχιστους Έλληνες και οι Έλληνες έχουν ναυτοσύνη τεράστια. Υπάρχουν κοιτάσματα απασχόλησης. Έχουμε όλο το επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, το οποίο ξεκινάει από τις υποδομές και φτάνει στα έξυπνα κτίρια, ξεκινάει από τη γεωργία και φτάνει στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Εάν λοιπόν δε βρεθεί είτε ο ίδιος ο νέος που θα γίνει επιχειρηματίας ή ένας άλλος επιχειρηματίας να επενδύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δε θα βρει δουλειά ο νέος, δε θα βρει δουλειά ούτε και ο μεγαλύτερος σε ηλικία. 
Άρα λέμε στον νέο: Πρόσεξε, σου δίνουμε όλες αυτές τις δυνατότητες, το ΕΣΠΑ μόνο έχει τεράστιες δυνατότητες για spinoffsγια επιχειρήσεις μικρές, για σπορά, σπορά νέων ιδεών. Έχουμε φτιάξει το Ινστιτούτο για Ανάπτυξη, έχουμε τις τράπεζες οι οποίες είναι έτοιμες να δώσουν λεφτά, γιατί με μικρά δάνεια μπορείς να στηρίξεις την επιχειρηματικότητα αυτή κι έχουμε όλη τη στροφή της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και το μνημόνιο ξανά στην ανάπτυξη και στην απελευθέρωση από το μνημόνιο. 
Ε. Καστραντά (ΠΕΣ TVArkadiaPortal): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, συγχαρητήρια. Λοιπόν θα σας θέσω μία ερώτηση πολιτικού ενδιαφέροντος: Πως πιστεύετε ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί με το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου, τι εξελίξεις φέρνει αυτό στο εσωτερικό του κόμματός του ΠΑΣΟΚ; 
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι απάντησα προηγουμένως, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Αν μου επιτρέπετε, εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα θέματα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να παίξει το ρόλο του εγγυητή των εξελίξεων και του ρυθμιστή. Εμείς θέλουμε την τρίτη εντολή, θέλουμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, εμείς εγγυόμαστε αυτά που είπα στην ομιλία μου, έξι πολύ σημαντικά κεφάλαια για τον εθνικό βίο και την εθνική προοπτική, την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη βελτίωση του χρέους, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την εθνική ασφάλεια και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μετά την κρίση και το μνημόνιο. Αυτά μας ενδιαφέρουν, αλίμονο τώρα εάν ασχολούμαστε με εσωστρεφή ζητήματα τα οποία δεν έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Ε. Καστραντά (ΠΕΣ TVArkadiaPortal): Έχει και ένα δεύτερο σκέλος η ερώτησή μου, θα θέλαμε να σχολιάσετε τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, όπως είχε κάνει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης και με όλα αυτά που έχουν ακουστεί τώρα τελευταία. 
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχουμε πει την άποψή μας κατά κόρον, βλέπουμε μια δυσκολία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μια δυστοκία. Υπάρχει μια αντίφαση, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να εμφανίσουν ένα καθησυχαστικό και υπεύθυνο πρόσωπο, έτοιμο να συμβιβαστεί με την Ευρώπη και κάποιοι οι οποίοι λένε ωπ σταματήστε, άλλα έχουμε πει στο συνέδριο, το συνέδριό μας δεσμεύει, εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες των απόψεων του συνεδρίου, μονομερείς ενέργειες, κούρεμα του χρέους, μη πληρωμή τόκων και χρεολυσίων και βλέπετε ότι αυτό οδηγεί σε μία εσωτερική σύγκρουση. Εάν ισχύει το δεύτερο, αντιλαμβάνεστε ότι οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Αν ισχύει το πρώτο, τότε υπάρχει ένα ζήτημα αλήθειας και ειλικρίνειας, διότι αν συμφωνούμε ότι το σωστό είναι αυτό που κάνουμε εμείς, έπρεπε να το ομολογήσουν, να το παραδεχτούν και να αναλάβουν την ευθύνη για τις ανακρίβειες που έχουν λεχθεί. Όπως κι αν το πάρει κανείς, το πράγμα δεν πείθει. 
Ε. Τράγκα (Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης):Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Τρίπολη, καλή επιτυχία στις εκλογές. Λοιπόν το ερώτημά μου είναι διττό, το ένα αφορά το μέλλον της χώρας και το άλλο το δικό σας, τη δική σας στάση μετεκλογικά. Όσον αφορά το μέλλον της χώρας πρόσεξα στην ομιλία σας που είπατε ότι απαιτείται ένα βήμα για την έξοδο από την κρίση, θέλω λοιπόν αν μας πείτε ποιο είναι αυτό το βήμα, τι πρέπει λοιπόν να κάνει η χώρα, γιατί βλέπουμε ακούει ο κόσμος ότι μάλλον θα έχουμε κι άλλο μνημόνιο, δεν ξέρουμε δηλαδή τι μας περιμένει αύριο. Να μας πείτε λοιπόν ποιο είναι αυτό το βήμα κι αν όντως είναι βήμα ή άλμα.
Και το δεύτερο είναι, αν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίουπρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι είστε όντως τρίτο κόμμα και σας ζητήσει ο κ. Τσίπρας να συνεργαστείτε, τι θα κάνετε; Θα συνεργαστείτε, θα συνομιλήσετε θα είστε εγγυητής μαζί με τον κ. Τσίπρα; 
Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, όταν λέμε ότι “χρειάζεται ένα βήμα για να βγούμε από το μνημόνιο”, εννοούμε κάτι πάρα πολύ απλό: Αυτό που ήδη έχει ψηφίσει η Γερμανική Βουλή. Η Γερμανική Βουλή είπε ότι «συμφωνούμε να δοθεί η δίμηνη παράταση μόνον τεχνικού χαρακτήρα στο υφιστάμενο πρόγραμμα, ώστε μέσα στο δίμηνο αυτό να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής». Αυτό το έχει ήδη προδικάσει η ψήφος της Γερμανικής Βουλής, θα ακολουθήσουν και τα άλλα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Άρα εξαρτάται από την Ελλάδα, εάν θα ανταποκριθεί. 
Τι κάναμε εμείς, πού είχαμε μείνει πριν πάμε στη διάλυση της Βουλής; Είχαμε μείνει στο ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η τελευταία επιθεώρηση της τρόικας, για να δοθεί η τελευταία δόση του δανείου του ευρωπαϊκού, που είναι μόλις 1,8 δισεκατομμύρια. Να κλείσουμε το μνημόνιο γιατί μνημόνιο σημαίνει δάνειο και το δάνειο ολοκληρώνεται, έχει εκταμιευθεί, το ευρωπαϊκό σκέλος του δανείου. Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο χωρίς νέο δάνειο, το μνημόνιο είναι οι όροι του δανείου. Αν δεν έχεις νέο δάνειο, δεν έχεις και νέους όρους. 
Υπάρχει βεβαίως ακόμη το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εμείς εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή την ευρωπαϊκή, θέλουμε να το μετατρέψουμε επίσης από ένα τρέχον δάνειο σε προληπτικού χαρακτήρα πίστωση. Γιατί εάν γυρίσουμε στις αγορές και μπορούμε να παίρνουμε τα λεφτά από τις αγορές με καλύτερο επιτόκιο, δεν έχουμε λόγο να παίρνουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα υπολειπόμενα χρήματα με ακριβότερο επιτόκιο.
Το κρισιμότερο είναι ,όπως είπα και στην ομιλία μου, ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που μας επιτρέπει να έχουμε ομαλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διότι ενώ με την Ευρωζώνη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάμε για ποσά τα οποία είναι συμβατικά ,μικρά, 10 δισεκατομμύρια, 15 δισεκατομμύρια, για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στη διάθεσή μας απεριόριστα ποσά, ανάλογα με την εξέλιξη των αγορών, ανάλογα με την εξέλιξη της στιγμής, ανάλογα με τις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Για την ακρίβεια μάλιστα εμείς έχουμε στη διάθεσή μας 11 δισεκατομμύρια που δεν ξοδέψαμε από το δάνειο, γιατί δεν χρειάστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτά τα 11 δισεκατομμύρια είναι που θα αλλάξουν αντικείμενο και θα είναι η ρεζέρβα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής της Ευρωζώνης.
Τώρα, αφού δε θα έχουμε δάνειο, δε θα έχουμε και όρους, άρα δε θα έχουμε μνημόνιο, θα έχουμε την προληπτική πιστωτική γραμμή για ώρα ανάγκης, που κι αυτή έχει κάποιους όρους, αλλά οι όροι αυτοί είναι πολύ μικρότεροι, πολύ πιο χαλαροί, πολύ πιο γενικοί και αυτό ισχύει ούτως ή άλλως μόνο για ένα χρόνο. 
Θα μπορούσατε να μου πείτε, καλά, έφτανε το διάστημα των δύο μηνών; Δεν υπήρχε περιθώριο για τρεις, τέσσερις μήνες. Θα έπρεπε μετά να πάμε στους έξι μήνες και στον ένα χρόνο, δηλαδή να μείνουμε στο μνημόνιο. Επειδή εμείς έχουμε πολιτικές διαφωνίες και πάμε σε εκλογές, η χώρα μένει στο μνημόνιο. Το λέει αυτό η Αντιπολίτευση; Λέει η Αντιπολίτευση στον ελληνικό λαό ότι ελληνικέ λαέ παραμένεις στο μνημόνιο επειδή εγώ διεκδικώ την εξουσία και δε στηρίζω την Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση; Δεν το λέει. 
Οι δύο μήνες λοιπόν ήταν αυτό που μπορούσε να μας δώσει η Ευρωζώνη ως τεχνική παράταση χωρίς να είναι ξανά Μνημόνιο. Τρεις δεν υπάρχουν, γιατί δεν υπάρχουν πολλές Βουλές. Διαλύονται Κοινοβούλια γιατί κι άλλες χώρες έχουν εκλογές όπως οι Φινλανδοί. Άρα μέχρι 28 Φεβρουαρίου πρέπει να γίνουν αυτά τα πράγματα. Και μετά, αμέσως μετά να ολοκληρωθεί και το ζήτημα του χρέους όπου δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, έχουν δεσμευτεί σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα οι εταίροι μας ήδη από το 2012 και αυτά τα εξειδικεύουμε. Διότι εμείς έχουμε πάρα πολύ μικρό επιτόκιο, πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια, πάρα πολύ καλή περίοδο χάριτος και αυτά πρέπει να εξομαλύνουμε, ιδίως για μετά το 2022-2023, όταν πρέπει να αρχίζουμε να αποπληρώνουμε κάποιες υποχρεώσεις μας οι οποίες υποχρεώσεις μας επαναλαμβάνω είναι κατά τα 9/10έναντι της Ευρωζώνης και των κρατών – μελών και κατά το 1/10μόνο έναντι της αγοράς. 
Αλλά και με αυτό το 1/10 οι αγορές μπορούν να δημιουργούν εντυπώσεις, βλαπτικές για τη χώρα. Διότι όλα αυτά που λέω, είναι μικρότερης σημασίας από το να έρθουν οι οίκοι αξιολόγησης και να πουν ότι την Ελλάδα την ανεβάζουν μια βαθμίδα. Εάν την Ελλάδα την ανεβάσουν μία βαθμίδα στην πιστοληπτική ικανότητα η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με πολύ καλύτερα επιτόκια από αυτά που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για την Ευρώπη δεν συζητώ γιατί τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι χαριστικά. Το μέσο επιτόκιο είναι 0,8%, αλλά αυτό είναι μια πολιτική ενέργεια, είναι μια πολιτική στήριξη των κρατών – μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Τώρα το ερώτημά σας, ποιος θα ‘ρθει πρώτος θα πει ο ελληνικός λαός ποιος θα έρθει πρώτος. Εμάς όποιος κι αν έρθει πρώτος, μας ενδιαφέρει να υπάρξει σοβαρότητα, συνέχεια, συναίνεση, εθνική ενότητα. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πούμε να ‘ρθεί και η Νέα Δημοκρατία, να ‘ρθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οι οποίες είναι και ευρωπαϊκές.
Η Χρυσή Αυγή ελπίζω να μην εκπροσωπηθεί στη Βουλή είναι εκτός δημοκρατικού τόξου, το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν θέλει την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική, ο κ. Καμμένος δεν ξέρω τι θα κάνει έχει προνομιακή εταιρική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τι θα πει ο ελληνικός λαός και δεν ξέρω και ποια είναι η άποψή του για την Ευρώπη, έχω μπερδευτεί. Εν πάση περιπτώσει ας μείνουμε στις δυνάμεις οι οποίες είναι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές. Εάν είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη, θα πούμε αυτό που λέμε από το 2012 να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν όλοι. 
Δ. Μητρόπουλος (Πρωινός Μοριάς): Κύριε Πρόεδρε η δημιουργία ενός Κόμματος έστω κι αν αυτό το κάνει ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη; Το υπαγορεύει το συνταγματικό πλαίσιο ή οι κανόνες πολιτικής ηθικής;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι το έχουμε παρασυζητήσει το θέμα αυτό. Υπό την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση… Να σας πω κάτι; Με ρώτησαν σε μια συνέντευξη σήμερα που δίνω στην «Καθημερινή» πως θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό. Είπα όπως του αρμόζει ιστορικά, εθνικά, παραταξιακά, ηθικά. Έλεος! Τι θα πει ο κάθε πολίτης; Πόσοι πολίτες είναι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και πρώην  Πρωθυπουργοί;
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για σταθερότητα και αβεβαιότητα. Μιλάτε για ανάπτυξη όχι μόνο εσείς, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τους αριθμούς αυτή είναι και η δική σας δουλειά να μελετάτε τους αριθμούς και να τραβάτε την σωστή πορεία. Βλέπουμε όμως γύρω συνεχώς λουκέτα σε καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λουκέτα που αφήνουν πολλούς ανθρώπους άνεργους και κατά την γνώμη μου και τους νέους ανθρώπους να περιμένουν μόνο κάποιο πεντάμηνο ή κάποιο δίμηνο, γιατί αυτή είναι η ελπίδα των νέων ανθρώπων τώρα. Καλό το ΕΣΠΑ, καλά όλα αυτά που μας είπατε αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία στον κόσμο να τα χειριστεί όπως πρέπει και σε αυτό το κομμάτι σίγουρα πρέπει να γίνουν βήματα. Τι απαντάτε λοιπόν στους απλούς πολίτες που ακούν την ανάπτυξη, αλλά βλέπουν παράλληλα παντού λουκέτα.
Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας ξέρει τι είναι η περίπτωσή του. Πράγματι αν μια μικρή επιχείρηση ή μια μεγαλύτερη επιχείρηση κλείσει, ο επιχειρηματίας είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταςη -αν και υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν σωθεί ατομικές περιουσίες και έχουν καταστραφεί οι επιχειρήσεις -και ο εργαζόμενος χάνει τη δουλειά του. Αν δούμε τώρα την οικονομία συνολικά μακροοικονομικά, τον τελευταίο καιρό και αυτή είναι η αλλαγή που έχει γίνει, το ισοζύγιο απασχόλησης είναι θετικό, δηλαδή οι θέσεις εργασίας που χάνονται είναι λιγότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Άρα αρχίζει σταδιακά λίγο – λίγο να μειώνεται η ανεργία. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων που κλείνουν και των επιχειρήσεων που ανοίγουν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο κλείσιμο επιχειρήσεων, έχουμε και άνοιγμα επιχειρήσεων και βλέπεις το ισοζύγιο πόσες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν χάσει το αντικείμενό τους και κλείνουν και πόσες είναι οι καινούργιες, οι καινούργιες είναι περισσότερες και γίνεται και μια αναδιάρθρωση. Υπάρχουν τομείς οι οποίοι ξεπερνιούνται, τομείς οι οποίοι είναι πιο δυναμικοί. 
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσανατολιστεί και ο επιχειρηματίας σε κάτι το οποίο αποδίδει. Ας πάρουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα: αν έχεις μια αγορά συνοικιακή η οποία έχει πολλά καταστήματα που πουλάνε νεωτερισμούς, ρούχα, παπούτσια. Πρέπει να έχεις ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για να έρθει κάποιος να ψωνίσει σε εσένα. Έτσι δεν είναι; Πρέπει να είσαι πιο φτηνός. Εάν δεν είσαι πιο φτηνός, είναι πιο φτηνά τα καταστήματα του κέντρου, ή τα καταστήματα σε ορισμένα εμπορικά κέντρα, θα δυσκολευτείς να επιβιώσεις. 
Αν όμως έχεις ρούχα για ειδικές κατηγορίες, για γυναίκες ή για άνδρες οι οποίοι είναι πιο εύσωμοι -ένα παράδειγμα το οποίο έχει ενδιαφέρον!- κάτι το οποίο υπάρχει στην Αμερική κατά κόρον, εάν τα παπούτσια τα οποία πουλάς είναι παπούτσια τα οποία έχουν ειδική κατασκευή γιατί σου επιτρέπουν να βαδίζεις καλύτερα ή γιατί αντιμετωπίζεις διάφορα προβλήματα ορθοπεδικού χαρακτήρα, έχεις αντικείμενο. Έτσι δεν είναι;
Υπάρχουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν σταθεί και είναι ανταγωνιστικές, επειδή έχουν μια καλή ιδέα. Υπάρχει μια ισπανική εταιρεία ρούχων η οποία έχει πάρα πολλά σχέδια, πάρα πολύ φτηνά είδη, μεγάλη ποικιλία μεγάλο δίκτυο, αλλά υπάρχει και ελληνική εταιρεία φτηνών κοσμημάτων η οποία είναι πολυεθνική. Πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν ελληνικά καλλυντικά υψηλής ποιότητας, αυθεντικά, τώρα έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Μπαίνεις σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες διεθνείς και βλέπεις ελληνικά καλλυντικά, σαπούνια, κρεμοσάπουνα. Πως νομίζετε ότι κινείται η οικονομία; Μου λέτε «είναι οι αριθμοί». Δεν είναι οι αριθμοί, είναι η πραγματικότητα, η επιχειρηματικότητα, το γίγνεσθαι. Μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ πραγματικούς όρους. Τι νομίζετε ότι είναι η καινοτομία. 
Λέω πάντα μια ιστορία με την καινοτομία. Η καινοτομία πιστεύετε ότι είναι η υψηλή τεχνολογία μόνο; Στη Ρώμη, αν πάτε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο και αγοράσετε κάστανα, ο καστανάς σας βάζει τα κάστανα σε μια σακούλα και δίπλα κολλάει μια άδεια σακούλα, για να βάλεις τα τσόφλια. Αυτό είναι πολιτισμός, είναι τουρισμός, είναι σεβασμός του ιστορικού κέντρου, είναι καινοτομία, είναι ο καστανάς – καινοτόμος. Έχει αίσθηση επιχειρηματικότητας. Έτσι προχωράει η οικονομία. Δεν προχωράει κρατικοδίαιτα, δεν προχωράει με αδράνεια, δεν προχωράει παθητικά. 
Τ. Σωτηρόπουλος (Super TV):Θα μου επιτρέψετε να κάνω δυο ερωτήσεις. Πολλές φορές κ. Πρόεδρε η πολιτική χαράζεται δυστυχώς για εμένα με όρους της επικοινωνίας και όχι με όρους τους κοινωνίας και βλέπουμε τα επικοινωνιακά επιτελεία τις πρώτες αυτές μέρες της προεκλογικής περιόδου να χρησιμοποιούν σε πρωταγωνιστική θέση τον όρο «αλήθεια». Χτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν μπορούν να λένε αλήθεια αυτοί που λένε ψέματα τόσο καιρό στον ελληνικό λαό». Σήμερα εσείς είπατε ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας. Το ίδιο χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς χτες από τη Λάρισα. Ο κόσμος είναι σε σύγχυση: τελικά ποιος λέει την αλήθεια. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.
Και δεν ξέρω αν μπορείτε να μας βοηθήσετε για να βρούμε τα κριτήρια για να φτάσουμε σε αυτή την αλήθεια. Δεύτερον, μας είπατε ότι κομβικός στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η τρίτη θέση, η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Στις ευρωεκλογές κ. Πρόεδρε τις πρόσφατες είχατε βάλει ένα μεγάλο δίλημμα στον ελληνικό λαό και είχατε δώσει και μια ποσοστιαία βάση. Ήσασταν πολύ συγκεκριμένος σε αυτό το εγχείρημα. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε να μας βάλετε μια τέτοια βάση σε επίπεδο ποσοστών αυτή τη στιγμή και αν ο στόχος δεν επιτευχθεί αυτός της τρίτης θέσης, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ και ποια θα είναι η προσωπική σας στάση. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς η αλήθεια δεν είναι μια λέξη. Η αλήθεια είναι μια σχέση. Όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη «αλήθεια». Ωραία. Δεν σημαίνει τίποτε αυτό. Αυτό είναι ρητορική. Όταν λέμε αλήθεια, εννοούμε μια επώδυνη πράξη, εννοούμε να πληρώνεις κόστος. Ο κ. Τσίπρας τι κόστος έχει πληρώσει; Τίποτε, κανένα. Βρήκε την ευκαιρία της κρίσης, μεγάλωσε το κόμμα του επειδή κάποιες κοινωνικές ομάδες ,κυρίως αυτές που έχουν σχέση με το δημόσιο τομέα, που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ είπαν «εντάξει τώρα ας εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας ψηφίζοντας ένα κόμμα, που προέρχεται από την κομμουνιστική Αριστερά, είναι ριζοσπαστικό, κομμουνιστογενές κόμμα» και ο πυρήνας του είναι ο ίδιος, τα στελέχη του, η αντίληψη.
Ο κ. Σαμαράς άρχισε να πληρώνει με τη Νέα Δημοκρατία ένα κόστος, όταν άλλαξε γραμμή. Γραμμή άλλαξε το Νοέμβριο του 2011. Μέχρι τότε δεν είχε μετάσχει στην ευθύνη των δύσκολων αποφάσεων. Μετά συνεργαστήκαμε βέβαια και συνεργαστήκαμε στα δύσκολα, διότι έπρεπε να συνεργαστούμε έντιμα και αποτελεσματικά για το καλό του τόπου. Αλλά πίστευε η Νέα Δημοκρατία το Μάιο του 2012 ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία και πήρε 18%. Εμείς λέμε και πράττουμε την αλήθεια με κόστος. Το κόστος έχει σημασία. Η αλήθεια είναι έμπρακτη ,δεν είναι ρητορική. Αλλά την αλήθεια δεν αρκεί να τη λες, πρέπει και να την ακούς, πρέπει και να την πιστεύεις. 
Ο πολίτης λέει «πες μου την αλήθεια», αλλά μετά επιλέγει το εύκολο ψέμα και το επικίνδυνο πολλές φορές. Ή αν όχι το ψέμα, την ψευδαίσθηση ότι θα κερδίσει κάτι που έχασε, ενώ μπορεί να χάσει τα πάντα. Το είδαμε αυτό στις προηγούμενες ερωτήσεις. Αυτό είναι η ουσία του πράγματος, αυτό το κάνουμε μόνο εμείς. Δεν το κάνει κανείς άλλος, δεν το κάνει η παλιά ΔΗΜΑΡ, δεν το κάνει η νέα ΔΗΜΑΡ εννοώ το Ποτάμι το οποίο κατηγορεί τα πολιτικά κόμματα τα παλιά και μετά παίρνει διάφορους οι οποίοι είχαν την εμπειρία της ανακολουθίας τους. 
Και φυσικά δεν μπορείς να το κάνεις εμφανιζόμενος ταυτόχρονα ως πατέρας του Μνημονίου και εκφραστής του αντιμνημονιακού λαϊκισμού. Αυτό είναι η μείζονα αντίφαση. Πολύ απλά είναι τα πράγματα. Άρα ποιος είναι αυτός που λέει απλά, καθαρά πράγματα με κόστος; Εμείς, το ΠΑΣΟΚ ,η Δημοκρατική Παράταξη. 
Δεν έβαλα κανένα αριθμητικό στόχο στις ευρωεκλογές. Πάλι είπα ότι αν δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, η Παράταξη, δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Και είδατε ότι η Κυβέρνηση στάθηκε χάρις στο ΠΑΣΟΚ ,γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ με την επίδοσή του ήταν αυτό που στήριξε τη συνεργασία και την Κυβέρνηση, την εθνική πολιτική, την εθνική στρατηγική, την έξοδο από το Μνημόνιο, τη διαπραγμάτευση. Αλλιώς θα είχαμε πάει στα μεγάλα διλήμματα από το Μάιο με πολύ κακούς όρους, για τη χώρα κακούς όρους.
Δεν ήμασταν τρίτοι όμως στις ευρωεκλογές ήμασταν τέταρτοι γιατί μας πέρασε κατά μία μονάδα η Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Ντροπή. 
Και είπαμε ότι με τα δεδομένα των ευρωεκλογών αυτή τη μία μονάδα που μας χώριζε από τη Χρυσή Αυγή, μπορούμε να την περάσουμε με πολύ μεγάλη ευκολία. Γιατί τώρα το στοίχημα είναι πολύ σημαντικότερο από τις ευρωεκλογές. 
Τώρα, το χώρο αυτό το δικό μας, δηλαδή το μεσαίο ,το χώρο του εν ευρεία εννοία Κέντρου ,του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς τον διεκδικούν κι άλλοι. Τον διεκδικούσε και η ΔΗΜΑΡ το 2012 που ήταν πιο συμπαθητική, άφθαρτη, δεν είχε ιστορικό παρελθόν και είδαμε πως φέρθηκε: αντιφατικά και ανεύθυνα. Γιατί δεν έχει σταθερότητα, γιατί δεν έχει εμπειρία, γιατί δεν έχει προσανατολισμό στρατηγικό. Και παρακολουθήσαμε μια καμπύλη η οποία είναι εντυπωσιακή. Έτσι δεν είναι; Δεν την έχει ακολουθήσει κανείς άλλος ποτέ αυτήν, δεν έγινε τίποτε.
Αυτό τι σημαίνει ως οιωνός; Ότι κάποιοι οι οποίοι είναι τώρα καινούργια σχήματα έχουν τις προϋποθέσεις να σηκώσουν αυτό το βάρος; Να στηρίξουν και να επιβάλλουν και να εγγυηθούν την εθνική ενότητα, την εθνική στρατηγική, το εύρος της συνεργασίας που απαιτείται; Ενώ εμείς το έχουμε αποδείξει.