Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη  ανακοίνωση:

Η ιδεοληψία και η αδιαφορία για την ανυποληψία στην οποία οδηγεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ο κος Φίλης τον οδηγεί σε καταστροφικά μονοπάτια για την παιδεία.

Κατά την προσφιλή του τακτική άτακτης νομοθέτησης καταστρέφει ό,τι με κόπο χτίστηκε και σπεύδει να ικανοποιήσει κομματικούς φίλους και ακροατήριο.

Εισάγει ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, καταργεί πλέον τα συμβούλια διοίκησης ιδρυμάτων και τρέχει στο παρελθόν για τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση, την εκλογή πρυτάνεων, τους αιώνιους φοιτητές. Αποδομεί το Νόμο 4009/2011 του ΠΑΣΟΚ που είχε προετοιμαστεί μέσα από ευρύτατο και ειλικρινή διάλογο και είχε ψηφιστεί από τα 5/6 της Βουλής.

Στρέφεται κατά της ποιότητας και της αξίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το απομονώνει από τις Διεθνείς εξελίξεις, απομακρύνει Έλληνες επιστήμονες που προσέφεραν τη γνώση και εμπειρία τους, το απαξιώνει σε κάθε αξιολόγηση, σε όλα τα επίπεδα, το μετατρέπει σε μικρό και φοβικό θεατή εξελίξεων.

Το άγχος να θολώσουν τα νερά της μνημονιακής μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ θα το υπηρετήσουν και με την απαξίωση της παιδείας. Φαίνεται εξάλλου ότι αρέσει στον κο Φίλη αυτός ο ρόλος, του πάει.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλεί όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο σε εθνικό διάλογο για την Παιδεία, ο Υπουργός της κος Φίλης εισάγει ρυθμίσεις αποδόμησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου ακυρώνοντας ο ίδιος στην πράξη τον διάλογο που έχει εξαγγείλει. Ο κος Φίλης μας καλεί σε έναν διάλογο που ο ίδιος δεν σέβεται και λαμβάνει αποφάσεις για όσα εξήγγειλε ότι θα συζητήσει. Οι πειραματισμοί τους δεν έχουν όρια.

Καλούμε τον κο Φίλη να πάρει πίσω όλες τις διαλυτικές του πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών και να διεξάγει ειλικρινή διάλογο για την Παιδεία κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από το 2009 έως το 2011 (Διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς, δημόσια διαβούλευση, σεβασμό στις θεσμικά κατοχυρωμένες διαδικασίες διαλόγου, ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μελέτη παραδειγμάτων άλλων χωρών και συστημάτων).

Το ΠΑΣΟΚ με το έργο του στην Εκπαίδευση, με την εμπειρία του, τις νέες προτάσεις αλλά και την ευθύνη που έχει επιδείξει βάζει ως πρωταρχικό στόχο μια σύγχρονη, εξωστρεφή και με ποιοτικά χαρακτηριστικά εκπαίδευση.

Αυτές τις αρχές υπηρετούμε και όχι παιχνίδια παραλόγου ούτε μάχες σκιών του κου Φίλη.