ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

 

Το ναυάγιο της τελευταίας διαπραγματευτικής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, έχει προκαλέσει όχι μόνο απογοήτευση αλλά και  προβληματισμό.

Ανησυχούμε για το μέλλον της Μεγαλονήσου και του κυπριακού λαού.

Η Τουρκία, λόγω των εσωτερικών της καταστάσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι απρόβλεπτη και οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως  από νευρικότητα και προκλητικότητα.

Τώρα μετά το ναυάγιο διακινούν σενάρια και απειλές για νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή και στα κατεχόμενα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικότητα διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις γύρω από το Κυπριακό και απέτρεψε δυσάρεστες εμπλοκές, επιπλοκές και μάλιστα είχε και επιτυχίες.

Θυμίζω ότι:

– το 1983 όταν ο Ραούφ Ντεκτάς με τις πλάτες της Τουρκίας ανακήρυξε το ψευδοκράτος σε δήθεν «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η τότε Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με σχέδιο και συντονισμό μπλόκαρε το κύμα της αναγνώρισης του, με αποτέλεσμα το παράνομο καθεστώς της εισβολής και κατοχής να μην λάβει κανένα διεθνές πιστοποιητικό νομιμότητας.

 Το 2004 όταν η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη  κλείδωσε χωρίς αστερίσκους, όρους  και προαπαιτούμενα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις απειλές της Τουρκίας για «αντίδραση χωρίς όρια και με όλα τα μέσα», δεν άνοιξε ρουθούνι.

Και βέβαια προχωρήσαμε πάλι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά του Γ. Παπανδρέου, στη σύγκλιση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε το Διεθνές Δίκαιο να γίνει ο ρυθμιστής των διμερών και πολυμερών σχέσεων στην περιοχή μας. Έτσι ώστε τα οικονομικά συμφέροντα να γίνονται γέφυρα συνεννόησης, συνεργασίας και ειρήνης.

Στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά υπάρχει Εθνική Γραμμή και έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια. Πάνω σε αυτή τη γραμμή οφείλουμε να συνεχίσουμε.

Γι αυτό το πρώτο που πρέπει να αποφύγει η Κυβέρνηση είναι η κατασυκοφάντηση των προηγούμενων Κυβερνήσεων.  Η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων και η στενή συνεργασία του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών με όλους τους προκατόχους του είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάγκη.

Τονίζω τα παραπάνω γιατί το  σημαντικό είναι το τί θα γίνει απ’ εδώ και πέρα. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια επίλυσης θα πρέπει να συνεχισθεί, με την αξιοποίηση των νέων δεδομένων και  της προόδου που έχει επιτευχθεί στα επί μέρους διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Δεν πρέπει και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωση ως ομοσπονδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως εναπόκειται στην Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει τη στιγμή που νομίζει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία στην προσπάθεια επίτευξης της λύσης.

Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε σχετική  πρωτοβουλία στον ευρωπαϊκό και διεθνή  συγγενή πολιτικό μας χώρο για το σκοπό αυτό.

Εμείς πιστεύουμε στην Εθνική Συνεννόηση. Και η συζήτηση εδώ σήμερα έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε. Αλλά όχι συνεννόηση «α λα καρτ». Θα μείνουμε συνεπείς σε αυτή τη γραμμή. Το πρόβλημα το έχει η Κυβέρνηση που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί την πόλωση και τον διχασμό.

Σας ευχαριστώ πολύ.