Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλη αυτή η διαδικασία και όλη αυτή η συζήτηση. Έχει σημασία να ακούγονται απόψεις και μέσα από  το διάλογο ωριμάζουν θέματα και οδηγούμαστε στη σύνθεση και σε ένα δέσιμο πιο ουσιαστικό. Και αυτό μετράει πάντα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν παλαιά ότι οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορία. Και δεν είναι τυχαίο αυτό που ειπώθηκε πως όσο περνούσε η ώρα, τόσο πιο θετικό ήταν το κλίμα και τόσο συμμετείχαμε όλοι σε αυτά που ακούγονταν και μπορούσαμε να δούμε την ουσία των προβληματισμών, αφήνοντας στην άκρη καχυποψία και έλλειμμα εμπιστοσύνης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μέσα στα κόμματα.

Μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης για την ενότητα και τη σύνθεση. Πράγματι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και ταυτόχρονα η πίστη στο εγχείρημα. Αν λοιπόν έχουμε πίστη στο εγχείρημα που κάνουμε και έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, άρα να έχουμε πολιτική ενότητα, τότε θα είναι εύκολο να καταλήξουμε στη σύνθεση. Προφανώς με κανένα τρόπο δεν είπα ότι ή συμφωνείτε μαζί μου ή δεν ξέρω τι θα γίνει… Προφανώς το θέμα που έθεσα είναι η πολίτικη συμφωνία. Στηρίζουμε τη συμφωνία που αποφασίσαμε το 2015 με συνέδρια του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει μία συνέχεια αποφάσεων, δημοκρατικών διαδικασιών. Προφανώς τα κόμματα προχωρούν με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Σεβόμαστε την μειοψηφική άποψη, αλλά προχωρούμε με την πλειοψηφία. Στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα και τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Έχουμε πίστη σε αυτό το εγχείρημα και συμφωνούμε όλοι ότι όλα τα θέματα πρέπει να μπαίνουν στο επίπεδο του Κινήματος Αλλαγής, προφανώς με ζωντανό το ΠΑΣΟΚ, προφανώς με θεσμικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί και στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις  και δεν μπορεί να είναι ανενεργό, αλλά σε καμία περίπτωση με μία λογική δυισμού και σύγκρουσης των δύο κομμάτων στον ίδιο πολιτικό φορέα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η διαρχία, αλλά ο δυισμός. Γιατί αν οδηγηθούμε με τις σημερινές μας αποφάσεις σε δυισμό, όπου ένας κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν κάποιοι με τη λογική τους να αναβιώσουν είναι συνεχώς παράλληλα ή και κόντρα με το μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, τότε οδηγούμαστε στη διάλυση του εγχειρήματος, στην καταστροφή αυτού που φτιάξαμε. Προσωπικά έχω μία τεράστια ευθύνη απέναντι σε εσάς, στην κοινοβουλευτική ομάδα και κυρίως στον κόσμο της παράταξης που με ψήφισε και μας ψήφισε.

 

Απέναντι σε αυτό τον κόσμο πρέπει να στέλνουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά μηνύματα γίνεται, να είμαστε ειλικρινείς και να μην προδώσουμε τις προσδοκίες τους. Εμένα μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου. Αν δεν το έβλεπα έτσι δεν θα ήμουν εδώ. Δεν κινούμαι μόνο με το συναίσθημα. Έχω αποδείξει ότι κινούμαι κατά βάση με τη λογική, αλλά δεν μπορεί να απουσιάζει το συναίσθημα, διότι τότε είναι μίζερο και δεν είναι ελκυστικό. Προηγείται η λογική, η θέση, η άποψη, ο αγώνας, η τεκμηρίωση, αλλά ακολουθεί το συναίσθημα που δίνει ζωντάνια σε αυτό που κάνουμε. Κοντά στη λογική και το συναίσθημα υπάρχουν και τα βιώματα. Και τα βιώματα είναι αυτά που μας καθορίζουν τελικά. Δεν θα κάνουμε σήμερα κριτική της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα το πράξει η ιστορία. Η δική μας ευθύνη είναι να απενοχοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ που άδικα πλήρωσε το μάρμαρο. Και πως θα το απενοχοποιήσουμε;
Ακολουθώντας σταθερή πορεία χωρίς μιζέρια και προκαταλήψεις, με ειλικρίνεια και διαφωνίες, αλλά έχοντας πάντα να μας συνδέει η κοινή μας πολιτική απόφαση για την πορεία μας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν η πλειοψηφία αυτού του οργάνου σήμερα και της ΚΟΕΣ μεθαύριο και του συνεδρίου, αν η πλειοψηφία εξακολουθεί να στηρίζει την στρατηγική μας, τις αποφάσεις και το δρόμο που έχουμε χαράξει. Αν δεν συμφωνούμε, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε αλλιώς. Αν έχουμε συμφωνήσει ,όμως, δεν μπορούμε να διαφωνούμε στα επί μέρους. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται το καταστατικό και να έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες.

Το τελευταίο που μπορεί κανείς να μου προσάψει είναι ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Αν ρωτήσετε τους απλούς ανθρώπους μάλλον θα σας πουν ότι κουραστήκαμε με τα πολλά συνέδρια και το διάλογο. Αφήστε να δουλέψουμε λίγο να πάμε παρακάτω.

Πριν από μόλις λίγους μήνες κινητοποιήσαμε όλη μας τη βάση για να εκλέξουμε συνέδρους. Και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των συνέδρων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα τους πούμε ξαναελάτε να σας ξαναεκλέξουμε; Και με ποιες οργανώσεις; Κριτική ναι, όχι όμως αντιφάσεις και προσχηματικές τοποθετήσεις. Δεν γίνεται να φάσκουμε και να αντιφάσκουμε. Δεν γίνεται να λέμε ότι δεν μπορούν να έρθουν οι προ επτά μηνών εκλεγμένοι σύνεδροι, γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι άλλο κόμμα και την ίδια στιγμή να το εκπροσωπούμε στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Γιατί κινδυνεύουμε να φαινόμαστε ρηχοί και δεν μας αξίζει αυτό. Δεν μας αξίζει να υποτιμούμε εδώ μέσα τη νοημοσύνη μας. Εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε όπως έχουμε χαράξει και να δούμε τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν.

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν λέει ότι το συνέδριο μπορεί να γίνεται με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου. Κάποια στιγμή υπήρχε ένα τέτοιο εθιμικό δίκαιο. Αν το θέμα μας είναι ότι μπορούν να υπάρχουν σύνεδροι το 2015 που δεν ήταν στο συνέδριο του 2019 και τους θέλουμε και αυτούς, καμία αντίρρηση. Θέλουμε ένα συνέδριο όσο πιο ανοιχτό γίνεται.

 

Δεν γίνεται, όμως, να στήσουμε νέες οργανώσεις για το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής και αυτές οι οργανώσεις στην πορεία να ανοίξουν μητρώο να γράφουν μέλη, να εκλέξουν συνέδρους, να κάνουμε τελικά μετά από τέσσερις μήνες το συνέδριο και να πάμε εκεί γιατί; Για να αμφισβητήσουμε την πορεία; Από ότι κατάλαβα όχι. Για να εκλέξουμε όργανα; Αν εκλέξουμε όργανα, καταργούμε τις αποφάσεις που οι ίδιοι άνθρωποι έχουμε πάρει. Αφού αποφασίσαμε ότι δεν προχωράμε ως ομοσπονδία δεν εκλέγουμε όργανα για να τα στέλνουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Εκλέγουμε κατευθείαν όργανα στο Κίνημα Αλλαγής. Αν συμφωνούμε σε αυτό που είναι ο βασικός μας στόχος, πάμε  να αποφασίσουμε στην ΚΟΕΣ την ακριβή ημερομηνία του συνεδρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου που είπαμε.

 

Να γίνει μία ομάδα εργασίας για να αποφασίσει τις καταστατικές αλλαγές και πάντα ένα συνέδριο είναι πολιτικό. Είμαστε πολιτικά όντα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν κάνουμε απλές διεκπαιρεωτικές διεργασίες. Όλες οι διεργασίες έχουν από πίσω ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην βουλιάξουμε το χώρο σε εσωστρέφεια και στηρίζουμε το νέο φορέα, τον στηρίζουμε από τα κάτω. Δεν έγινε συμφωνία προσωπικοτήτων. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε στην ίδια μοίρα το ΠΑΣΟΚ με τις άλλες δυνάμεις. Αλλά όταν είσαι ο ισχυρός σε ένα χώρο ιστορικά, με έργα, με τομές, έχεις την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση και την ανωτερότητα να αφήσεις χώρο σε άλλους. Με ειλικρινή διάθεση για να αποδειχθεί όπως αποδείχθηκε τι πραγματικές προθέσεις είχαν. Και για να δούμε σήμερα τι αξία πήραν και σε ποιο χρηματιστήριο στελεχών μεγάλωσαν όπως ειπώθηκε. Και που είναι σήμερα; Πουθενά. Διαλύθηκαν.

 

Όταν πήραμε την πρωτοβουλία το 2016, τότε παίζονταν στο κέντρο ένα πολύ χοντρό παιχνίδι και προλάβαμε εξελίξεις, που σχεδιάζονταν με αντίστροφη πορεία από εκείνα τα κέντρα που προσπαθούσαν να απορροφήσουν δικά μας στελέχη. Αλλά καταφέραμε να σταματήσουμε την προοπτική ενός κόμματος που θα μας διέλυε. Εξαφανίσαμε όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς και σήμερα είμαστε εδώ πατώντας σε αυτό το 8%. Και δεν είναι το 8%. Είναι 500.000 άνθρωποι που πιστεύουν σε μας και πολλοί άλλοι που φοβήθηκαν, πολώθηκαν, αγχώθηκαν και κινήθηκαν διαφορετικά από αυτό που ήθελαν και ψήφισαν. Διαφορετικά από εκεί που ανήκουν. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ ελκυστικοί και δεν θα αρέσουμε ξανά σε αυτούς τους ανθρώπους αν δεν πάρουμε απόφαση να στηρίξουμε ενωμένοι και με ενιαία φωνή τις βασικές μας πολιτικές αποφάσεις. Προφανώς θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι πλούτος στη δημοκρατία.

 

Επειδή γίνεται κριτική για το 100% στο Πολιτικό Συμβούλιο, νομίζετε ότι εμένα που άρεσε αυτό; Σε αυτή τη θέση πολλές φορές έχεις μία απέραντη μοναξιά γιατί έχεις μία ευθύνη που δεν μπορείς να την μοιραστείς προς τα έξω. Γιατί πρέπει να είσαι λίγο πιο πάνω από τις τριβές για να μπορείς να ενώνεις και να πηγαίνεις παρακάτω. Μερικές φορές το 40% απλά αναπαράγει μηχανισμούς προβληματικούς του παρελθόντος. Αυτό θέλαμε; Αυτό ήταν το μήνυμα της βάσης; Όχι.

 

Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση με το νέο έτος να το ξαναδούμε. Εξάλλου εγώ δεν πήγα να εκλέξω στο Πολιτικό Συμβούλιο τους κολλητούς μου και αρεστούς μου. Προσπάθησα να αποτυπωθούν όλες οι τάσεις και διαφορετικές απόψεις. Όταν θα τελειώσουμε με όλα τα άλλα, πολύ ευχαρίστως να το ξαναδούμε αυτό. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω δικό μου κομματικό στρατό. Δεν το έκανα ποτέ. Ποτέ δεν είχα μηχανισμό στο ΠΑΣΟΚ.

 

Η δύναμη του χώρου μας ήταν η σχέση με την κοινωνία. Οι κομματικοί στρατοί δυσκόλευαν τη σχέση μας με την κοινωνία. Από τα λάθη μας πρέπει να διδασκόμαστε. Έρχομαι στα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με τις πολιτικές. Άσυλο: Έδωσε σκληρή μάχη η κοινοβουλευτική μας ομάδα μέσα εκεί. Ίσως ήταν η αρχή για την κοινοβουλευτική μας ομάδα που θέλουμε. Το τέλος του ετεροπροσδιορισμού. Εμείς έχουμε την δική μας άποψη και την παλεύουμε μέχρι τέλος και δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας.

 

Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει στα δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι άδικο να λέμε για την κοινοβουλευτική μας ομάδα ότι δεν έδωσε τη μάχη, όταν μάλιστα, η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ φώναζε στη Κεραμέως γιατί δεν κάνεις αποδεκτή τη διάταξη που σου λέει τώρα η Γεννηματά. Είναι καλύτερη από τη δική μας. Φέρτε τη να την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι να ψηφίζει η κοινοβουλευτική ομάδα ναι η όχι. Το παρών δεν είναι λευκό. Δεν είναι απέχω. Είναι παίρνω θέση. Εμείς πήραμε θέση, όχι στο αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο του Μητσοτάκη και ψηφίσαμε όχι στο μπάχαλο του Πανεπιστημίου που επέβαλε ο Τσίπρας. Και καταθέσαμε διάταξη με τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στον αρχικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

 

Το μήνυμα που έπρεπε να στείλουμε στην κοινωνία είναι ότι μία πλατιά πλειοψηφία στη Βουλή ξέρει τι πρέπει να γίνει για να διασφαλίσουμε το κύρος των Πανεπιστημίων. Βεβαίως τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης προσπάθησαν να εξαφανίσουν αυτό που λέγαμε εμείς και ο Σύριζα να κρύψει την ευθύνη του για το μπάχαλο και όσοι είπαν ότι ήταν θολή η θέση μας, απλώς κουβάλησαν νερό στο μύλο αυτών των δύο που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν την πόλωση. Ρωτώ λοιπόν; Έχουμε το τσαγανό και τον τσαμπουκά να στηρίξουμε τις δικές μας θέσεις; Εγώ τον έχω. Και στην πράξη καθημερινά έχουμε αποδείξει τι σημαίνει αυτό και δίνουμε περιεχόμενο.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Και τώρα δικαιωνόμαστε και για το θέμα των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα αποδεικνύεται πόσο πρόχειρη είναι αυτή η συμφωνία, πόσα κενά έχει και πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Εμείς λέγαμε ότι έπρεπε να υπάρξει λύση να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, αλλά με ποιο τρόπο και πως εξασφαλίζεται η χώρα μας. Ο Ζάεφ δεν θα είναι πάντα εκεί και βέβαια προσπάθησε για το καλύτερο της χώρας του. Ο δικός μας Πρωθυπουργός τι έκανε. Η πολιτική θέλει υπομονή γιατί κάποια στιγμή η αλήθεια αποκαλύπτεται.

 

Ο στόχος μας λοιπόν είναι να κλείσουμε μέτωπα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στην ιστορία  όλοι και να φύγουμε μπροστά με την παραγωγή πολιτικής και τις ριζοσπαστικές απόψεις που πρέπει να στείλουμε προς τους προοδευτικούς πολίτες για να τους εμπνεύσουμε ξανά. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει στο επίπεδο του Κινήματος Αλλαγής και στο επίπεδο της συνδιάσκεψης που έχουμε ανακοινώσει. Επειδή άκουσα μερικούς που λένε ότι αιφνιδιάστηκαν. Κοιτάξτε, το πρόβλημα της επικοινωνίας είναι πολύ μεγάλο και μεταξύ μας. Γιατί η απόφαση για το συνέδριο πράγματι έχει παρθεί από το 2017, αλλά δεν ήταν κενός ο χρόνος από το 2017 μέχρι σήμερα. Δεν καθόμασταν με το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Δημιουργήσαμε νέο κόμμα, τρέξαμε στην Ελλάδα πολλές φορές. Κάναμε δύο συνέδρια, τρεις σκληρές εθνικές αναμετρήσεις και είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που τα κάνουμε όλα.

 

Δεν περίμενα να ακούσω κριτική ότι πρέπει να βγούμε προς τα έξω. Πραγματικά δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα έχω κάνει αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν μέρες που ξεχνώ που κοιμάμαι και που ξυπνώ. Έχουμε κάνει όλοι μεγάλο αγώνα. Πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, τον περασμένο Μάιο, συγκλήθηκε η ΚΟΕΣ και αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου το αργότερο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Δεν πήγαινε άλλο η καθυστέρηση. Προφανώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα στις εκλογές ή όταν κάναμε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Τι θα έλεγε ο κόσμος; Ποιος είναι λοιπόν ο αιφνιδιασμός; Όλοι ξέραμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει το συνέδριο. Ποια άλλη διαδικασία υπάρχει εκτός από το να πούμε ότι συγκαλείται η ΚΟΕΣ για να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Όλοι το ξέραμε. Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός να ξεκαθαριστεί.

 

Έχουν προηγηθεί δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις. Πάμε, λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία εδώ, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας, ζωντανό ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει την ιστορία του, τη διαδρομή του και να γίνει ο μοχλός για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής μεγάλο.

Χωρίς αποκλεισμούς και στους συνέδρους του 2019 να προστεθούν όσοι σύνεδροι του 2015 δεν ήταν σύνεδροι το 2019, να επεξεργαστούμε τις αλλαγές στο καταστατικό και την Παρασκευή η ΚΟΕΣ να καθορίσει την ημερομηνία.
Δεν μπορεί να παίζουμε με το κύρος του ΠΑΣΟΚ.

Σας καλώ λοιπόν να γίνει αποδεκτή η εισήγηση και  με διεύρυνση των συνέδρων να προχωρήσουμε με το πλαίσιο που εισηγήθηκα.