Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Ν/Σ για την ΕΡΤ

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ θέλω σε τέσσερα σημεία να συνοψίσω τη συζήτηση αυτού του διημέρου.

Το πρώτο έχει να κάνει με το νομοσχέδιο. Είπαμε ότι το «μαύρο» μας δίχασε. Το καταδικάσαμε. Κάναμε προσπάθειες να το αλλάξουμε. Και κάποια στιγμή, ο Υπουργός, ο κ. Καψής -και επειδή άκουσα τον εκπρόσωπο του Ποταμιού, δεν θέλω να τον κατατάσσουμε στην ίδια κατηγορία με αυτούς που χρησιμοποίησαν τα δημόσια μέσα ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης- έκανε σοβαρή προσπάθεια για να πάμε σε ένα αντικειμενικό, διάφανο και πλουραλιστικό δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Και είπα εχθές, ότι εμείς ως αυτοκριτική παρουσιάσαμε και το σχέδιο Αλιβιζάτου και στη συνέχεια το σχέδιο Μόσιαλου για να αλλάξουμε τις παθογένειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όμως, δεν μπορούμε να δεχόμαστε μια κριτική από μια πλευρά που δείχνει ότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αμετανόητοι δεξιοί. Διότι, αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ του 1981. Και εγώ θέλω να του πω ότι εάν ο ιστορικός του μέλλοντος –έτσι πιστεύω- δίκαια αποτιμήσει τη μεγάλη αλλαγή του 1981, θα αποτιμήσει ότι ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε μια αριστερή κυβέρνηση που έβαλε τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους και τους διωκόμενους στο σύστημα της πολιτικής εξουσίας.

Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκείνο που θα περίμενε κανένας από μια Κυβέρνηση που λέει ότι είναι της Αριστεράς, είναι να μας φέρει σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα εγγυάται τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα. Και αποδείξαμε δια του Εισηγητού μας και των τοποθετήσεων των ομιλητών μας, ότι αυτό δεν το κάνει. Δεν θέλει εποπτικό συμβούλιο; Ας το ονομάσει συμβούλιο ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Ας το μετασχηματίσει σε ένα άλλο όργανο. Ας βρει δικές της διαδικασίες σύμφωνα με τη ρητορεία και τα λεγόμενα της Αριστεράς, από τότε που εγώ τη θυμάμαι, με ποιον τρόπο και με ποιες δικλείδες ασφαλείας να λέει ότι διασφαλίζεις αυτά τα πράγματα.

Εγώ δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του κυρίου Υπουργού. Ξέρετε, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, αν δεν έχεις μηχανισμούς και δικλείδες ασφαλείας.

Και όταν σας λέμε, αγαπητέ κύριε Φίλη, «διασφαλίστε τον πλουραλισμό, την αντικειμενικότητα, μην κάνετε την καινούρια ΕΡΤ μακρύ χέρι της Κυβέρνησης», δεν νομίζω ότι είναι μνημονιακή τοποθέτηση. Είναι προοδευτική τοποθέτηση. Εκτός κι αν αντιστρέψουμε τα πράγματα.

Θέλω να εντοπίσω και μια αντίφαση σε σχέση με αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν μπορεί εκείνοι που εκμεταλλεύθηκαν τη φαυλότητα του καθεστώτος, της ΕΡΤ, που καταγγέλλουν, σήμερα να ψηφίζουν για να ξανακάνουμε τα ίδια. Αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση. Λύστε το στο εσωτερικό σας, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δε με αφορά.

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με τις σχέσεις διαπλοκής. Αναφέρθηκαν πολύ τα κυβερνητικά στελέχη -κυρίως ο κ. Βούτσης, αλλά και άλλοι υπουργοί- στις σχέσεις Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα είναι γνωστό. Δεν κομίζει κανείς γλαύκας στην Αθήνα. Είναι μέρος του φαύλου κύκλου της κρίσης. Και βεβαίως –είπα και χθες, θέλω να το πω και σήμερα- δεν λύνεται με καταγγελίες. Κυρίως, όμως, δεν λύνεται με καταγγελίες από ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είπα, αγαπητέ κύριε Παφίλη, σ’ αυτή τη μικρή μου παρέμβαση το πρωί. Είπα ότι ο κ. Τσίπρας από ιδιωτικό κανάλι –δηλαδή, έχει όνομα, έχει αφεντικό- κατήγγειλε τα συμφέροντα. Επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός, επιτρέπεται η Κυβέρνηση να παίζει σ’ αυτή την αντιπαράθεση των συμφερόντων;

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, πρέπει να πάμε σε μια καινούρια, θεσμική επαναρρύθμιση του όλου συστήματος, δηλαδή των διατάξεων που προβλέπει το Σύνταγμα, των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ακόμα και το εκλογικό σύστημα, να πάμε σε διατάξεις που ο κ. Βενιζέλος είχε εισηγηθεί εδώ και ψήφισε η Βουλή στο Σύνταγμα για το «βασικό μέτοχο». Αυτή είναι προοδευτική πολιτική. Δεν είναι μνημόνιο αυτό.

Φέρτε τα, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, ως πρώτη φορά Αριστερά, να τα συζητήσουμε.

Η τρίτη μου παρατήρηση έχει να κάνει με το από τι σημαδεύτηκε πολιτικά το διήμερο. Από τι σημαδεύτηκε, αγαπητοί συνάδελφοι; Σημαδεύτηκε από τον ευνουχισμό του κ. Βαρουφάκη. Το κάνατε επειδή κάποιοι σας το υπέδειξαν -διότι κάτι τέτοια διαρρέουν ορισμένοι από τους συνομιλητές σας- από τους «θεσμούς»; Το κάνατε γιατί διαπιστώσατε το αδιέξοδο; Αυτή, όμως, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορεί να καταγγέλλετε εμάς -χθες ο κ. Τσίπρας και σήμερα ο κ. Βούτσης- και να μας αποδίδετε αυτά που εσείς ομολογείτε. Ομολογείτε, δηλαδή, το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και κάνετε αυτοκριτική για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Το είπε πολύ συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, ότι έπρεπε να έχουμε πάρει τη δόση με τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Το ομολόγησε χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας και είπε ότι ξεγελάστηκε. Επιτρέπεται να λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι ξεγελάστηκε;

Το πιο σπουδαίο είναι ότι εσείς προσπαθείτε να τα αποδώσετε σε εμάς, συντηρώντας τη διαχωριστική γραμμή που σας οδήγησε στην εξουσία μνημόνιο-αντιμνημόνιο, με την οποία συμπορευτήκατε για αρκετό διάστημα με τον κ. Σαμαρά. Να μην το ξεχνάμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μαθαίνω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα φέρετε νομοσχέδιο για μέτρα εντός του Σαββατοκύριακου, ίσως μετά την Πρωτομαγιά και θα παραλαμβάνει διάφορα, τελειώνει το μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Και μπορούμε να σας πούμε ότι εμείς είχαμε ένα σχέδιο για να βγούμε από το Μνημόνιο και εσείς, με αυτά που κάνετε, μας κρατάτε χειροπόδαρα μέσα στο Μνημόνιο. Θα εκλείψει, λοιπόν, κι αυτή η ρητορεία.

Η τέταρτή μου παρατήρηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς έχει να κάνει με τον κοινοβουλευτικό κατήφορο. Βαριά η κουβέντα, ε; Μάλιστα. Είπε ο κ. Παφίλης νωρίτερα -ήθελα να το καταγγείλω απ’ αυτό το Βήμα- ότι στο νομοσχέδιο του κ. Κοντονή για τη βία κατατέθηκαν τροπολογίες πολυσέλιδων νομοσχεδίων για την παιδεία. Δηλαδή, αυτό που έπρεπε να είναι αντικείμενο ενός εθνικού διαλόγου, συνεννόησης και μιας ελάχιστης συναίνεσης για το δημόσιο αγαθό της παιδείας, η Κυβέρνηση το φέρνει με τη μορφή τροπολογίας σε ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και τη βία.

Και δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους τα κυβερνητικά στελέχη και εάν θα μας επιτρέψουν καν να καλέσουμε φορείς. Γιατί τις τροπολογίες, κύριε Φίλη, τις κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός μετά την ακρόαση των φορέων για να μην έχουμε τη δυνατότητα δηλαδή να ζητήσουμε ακρόαση φορέων και να κάνουμε διάλογο. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά αυτό είναι κατήφορος, είναι εκτροπή, είναι από αυτά που καταγγέλλατε.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι κατατέθηκε η τροπολογία του ΑΚΑΓΕ σε άσχετο νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου για να βάλετε χέρι στον κουμπαρά της αλληλεγγύης των γενεών. Θα τα πούμε, όταν έρθει η τροπολογία.

Και βεβαίως αύριο κουβεντιάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ο κ. Τσίπρας ψευδώς έλεγε χθες στον κ. Χατζηνικολάου ότι τις φέραμε στη Βουλή -και ο κ. Χατζηνικολάου ή δεν το ήξερε ή δεν θέλησε να το θίξει. Η αλήθεια είναι ότι περνάει ο χρόνος -ένα μήνα μετά είμαστε- και θα πούμε αύριο για την ουσία.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα τέσσερα σχόλιά μου και για να καταλήξω, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πω ότι δυστυχώς έχετε πάρα πολύ νωρίς εξοκείλει από αυτά που διακηρύσσατε προεκλογικά και σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνα. Ελπίζω όσα έχουν γίνει σε αυτό το διάστημα να σας φρονηματίσουν, γιατί αν συνεχίσετε με την ίδια ταχύτητα αυτόν τον κατήφορο, προφανώς θα μπούμε σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.