Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια και η συζήτηση πλησιάζει στο τέλος, νομίζω ότι πρέπει να επιχειρήσουμε να συνεννοηθούμε με την απλή λογική, τη λογική των αριθμών.

Επειδή προηγήθηκε στο Βήμα ο Υπουργός Επικρατείας, ο κύριος Φλαμπουράρης, ο οποίος είναι μηχανικός και αρχιτέκτονας και γνωρίζει πάρα πολύ καλά από αριθμούς, αντιληφθήκατε ότι απέφυγε σκόπιμα να αναφερθεί στους αριθμούς, διότι οι αριθμοί διαψεύδουν το σύνολο της πολιτικής σας επιχειρηματολογίας.

Τι λένε οι αριθμοί; Λένε ότι το 2015 ο προϋπολογισμός έπεσε έξω κατά 7,9 δισεκατομμύρια, γιατί της υστέρησαν τα έσοδα και οι δαπάνες κρατήθηκαν στο ίδιο επίπεδο, αλλά είχαμε αύξηση των ληξιπροθέσμων, δηλαδή το κράτος κήρυξε στάση πληρωμών.

Και για να μην έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα μέσα στο 2015 1 δισεκατομμύριο φόρους και μισό δισεκατομμύριο περικοπή δαπανών.

Έρχεται τώρα με μέτρα 7,2 δισεκατομμύρια τη διετία 2015-2016 να ισοφαρίσει, δηλαδή να μας γυρίσει εκεί που ήμασταν το 2014.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα είναι αυτά που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, με την αύξηση των φόρων και που θα υποστούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών κυρίως στο ασφαλιστικό. Αυτοί είναι οι αριθμοί και επί των αριθμών δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία.

Προσέξτε τώρα, η Κυβέρνηση θα επιβάλει φόρους 3,2 δισεκατομμύρια για να εισπράξει 2 δισεκατομμύρια παραπάνω και θα κάνει περικοπές 2,5 δισεκατομμύρια μέσα στο 2016. Αυτά προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Τα 3,2 δισεκατομμύρια πρόσθετοι φόροι επιβαρύνουν ελεύθερους επαγγελματίες, επιβαρύνουν αγρότες και το σύνολο των κοινωνικών ομάδων στην άμεση φορολογία και σε ό,τι αφορά την έμμεση, αυτή δηλαδή που πληρώνει όλος ο λαός, επιβαρύνουν στην κατανάλωση όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτήν την περίοδο εξελίχθηκε ένα σίριαλ με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες παραδόθηκαν σε ξένα χέρια, στερεί την όποια προοπτική ρευστότητας, λείπουν τα εργαλεία για τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δεν ξέρουμε σε τι επικίνδυνα παιχνίδια θα μπούμε σε σχέση με τη διαχείριση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε στο μεσοδιάστημα, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού μέχρι την κατάθεσή του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η προβλεπόμενη από το προσχέδιο ύφεση ύψους 2,3 % για το 2015 και 1,3% για το 2016 δεν θα είναι έτσι. Ήρθε, όμως, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία προχθές, η οποία αναθεώρησε τις προβλέψεις του Γ΄ τριμήνου για την ύφεση, από 0,5% σε 0,9%, να την διαψεύσει.

Άρα, το 2016 θα είναι επίσης ένας χρόνος ύφεσης, όπου ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η ανεργία, κύριε Υπουργέ, που μιλήσατε νωρίτερα για την ανάγκη αύξησης νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί το κλίμα της αποεπένδυσης με μείωση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά -3,7 σε σχέση με το -8,4 του 2015. Άρα, είναι δυσοίωνο το 2016, που κουβαλάει τη βαριά κληρονομιά του 2015;

Και βεβαίως όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, γίνονται κάτω από μια επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι «ξέρετε, εμείς παίρνουμε πιο δίκαια μέτρα». Ποια είναι δίκαια μέτρα; Δίκαιο μέτρο είναι να βάζεις έμμεσους φόρους που τους πληρώνει η πλειοψηφία; Δίκαιο μέτρο είναι να κόβεις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και να αφαιρείς από τις συντάξεις 1,6 δισεκατομμύρια; Ποια είναι η πολιτική κατά του πλούτου και της ολιγαρχίας; Ποια είναι η πολιτική για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Πού είναι γραμμένα αυτά τα κονδύλια;

Και μια και αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Φλαμπουράρης στη διαπλοκή, ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπήκατε με φόρα και καλά κάνατε, γιατί είχατε ένα ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό το ηθικό πλεονέκτημα το έχετε χάσει. Δεν είστε πλέον «αειπάρθενο». Δεν υπάρχει τέτοια πολιτική, όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις και βάζεις πρόσθετους φόρους, πολύ δε περισσότερο που για ορισμένους από σας που ασκούν κύρια κυβερνητικά καθήκοντα και έρχονται εδώ να υπερασπίσουν την κυβερνητική πολιτική, ισχύει αυτό που είπαν για τη γυναίκα του Καίσαρα, ότι δεν φτάνει να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Άρα και στο επίπεδο των αριθμών και στο επίπεδο των πολιτικών συμπερασμάτων και στο επίπεδο της ηθικής νομίζατε ότι έχετε πλεονέκτημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον κανέναν πλεονέκτημα για την πολιτική σας.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και μην αναζητάτε συνενόχους ή άλλοθι.

Και γιατί αναζητείτε συνενόχους ή άλλοθι; Διότι πήρατε μια εντολή τον Σεπτέμβρη, σχηματίσατε μια πλειοψηφία, με βάση την εντολή που πήρατε και μας είπε ο κύριος Υπουργός νωρίτερα, που τον διαδέχτηκα στο Βήμα, ότι έχετε προοπτική τετραετίας. Το ευχόμαστε και ευχόμαστε να υλοποιήσετε και το πρόγραμμά σας για να μην βάλετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί η χώρα δεν χρειάζεται ούτε άλλες περιπέτειες ούτε άλλες εκλογές. Εάν έχετε, λοιπόν, αυτήν την εντολή και αυτήν την αίσθηση της προοπτικής τετραετίας, ότι πατάτε δηλαδή γερά στα πόδια σας, αφήστε τα τερτίπια που ευτελίζουν τους θεσμούς. Εάν θέλετε συναίνεση και διάλογο, υπάρχει η Βουλή, υπάρχουν οι θεσμοί του διαλόγου στο επίπεδο της κοινωνίας. Ελάτε να συζητήσουμε ό,τι θέλετε.

Και να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όταν σας δώσαμε τη συναίνεση τον Ιούλιο, τότε που τα πράγματα ήταν δύσκολα για τη χώρα, που ήταν έτοιμη για το Grexit, τη σπαταλήσατε. Διότι σας καταθέσαμε έναν οδικό χάρτη που θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε εκείνη την πολιτική που θα έφτανε τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, άρα την έναρξη της διαδικασίας για την διαπραγμάτευση του χρέους, για να αποφύγουμε τα δύσκολα και ώστε να μην ξανάρθει το Grexit μπροστά στην πόρτα μας.

Σπαταλήσατε, λοιπόν, τη συναίνεση, προκηρύξατε έκτακτες εκλογές και άρα πρέπει να αποφασίσετε τώρα εάν θα κυβερνήσετε με βάση την εντολή που πήρατε ή εάν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε. Εάν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να μας το πείτε.

Εμείς, έτσι κι αλλιώς, ως ΠΑΣΟΚ, που υποστήκαμε όλο το κόστος των πολιτικών αποφάσεων που πήραμε, όταν παραλάβαμε το έλλειμα στο 15,2% του ΑΕΠ το 2009, για να το φέρουμε στα ίσα και να έχουμε και πλεονάσματα, είμαστε υποχρεωμένοι και απέναντι στον εαυτό μας και στην ιστορία μας να σας κάνουμε αυστηρή κριτική. Αυτό δεν έχει κανένα στοιχείο καμίας εκδίκησης, αλλά έχει να κάνει με τη σχέση της πολιτικής με την αλήθεια. Διότι πρέπει να πούμε την αλήθεια στον λαό κι εσείς δεν έχετε ακόμα αποκτήσει σχέση με την αλήθεια.

Ακούω τους Υπουργούς εδώ να μας λένε για το καταστροφικό PSI. Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μια βδομάδα περίπου ψηφίσαμε τον απολογισμό του 2013. Για διαβάστε, λοιπόν, στον απολογισμό του 2013 την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να δούμε ποια ήταν η περικοπή του χρέους που έγινε στη χώρα μας, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στις χώρες του ΟΟΣΑ, για να δείτε πώς μειώθηκε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από 16 δισεκατομμύρια σε 5,5 δισεκατομμύρια και πώς αυξήθηκε ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησής του από τα 6,3 χρόνια στα 16,5 χρόνια. Γιατί πρέπει να αποκτήσετε πρώτα τη σχέση με την αλήθεια, για να μπορείτε να διαχειριστείτε και την πολιτική.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να σας πούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε υποχρεωμένοι και απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στην προσφορά μας να διατυπώσουμε, να καταθέσουμε -και αυτό κάνουμε, ξεκινήσαμε ήδη τον κοινωνικό διάλογο με τους αγρότες, ανοίξαμε τον διάλογο με το ασφαλιστικό- ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας από το μνημόνιο -αυτό που εσείς δεν έχετε- γιατί πρέπει να βγει η χώρα από αυτήν την τριετή περιδίνηση στην οποία τη βάλατε.

Σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από τα δικά σας κόλπα, τα τερτίπια και τους τακτικισμούς, γιατί πιστεύουμε ότι κάποιος πρέπει να δίνει την ελπίδα στη χώρα, αυτήν που εσείς κατασπαταλήσατε, εξαϋλώνοντας όλες τις προσπάθειες και τους κόπους τους ελληνικού λαού, αυτά που με θυσίες πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς, λοιπόν, με αυτή την πολιτική θα είμαστε παρόντες και είναι αυτονόητο ότι τον Προϋπολογισμό σας τον καταψηφίζουμε.