Σημεία ομιλίας

Εύης Χριστοφιλοπούλου

 εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 

 

Για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους απασχολούμενους με μπλοκάκια. Οι υπέρογκες εισφορές και η γραφειοκρατική διαδικασία για όσους απασχολούνται σε παραπάνω από έναν εργοδότες οδηγούν σε περισσότερη ανεργία και  μαύρη εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να συγκροτήσει  ομάδα εργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα.

Τα κόμματα θα συμβάλλουμε με τις δικές μας θέσεις στο διάλογο. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνεται με «μπαλώματα», με αποσπασματικές και πρόχειρες κινήσεις σαν αυτές της σημερινής εγκυκλίου του Υφυπουργού που μειώνει τις εισφορές μέχρι να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Χρειάζεται οριστική λύση γιατί χάνουν όλοι: το δημόσιο που δεν θα εισπράττει εισφορές, οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι αλλά και οι επιχειρήσεις.

Δευτερολογία: Είναι θετικό ότι η Υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση ομάδας εργασίας που θα δώσει λύση στο αλαλούμ που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια.

 

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Παρουσιάζονται όμως προβλήματα στη διαδικασία αιτήσεων με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Το Υπουργείο όφειλε να προβλέψει τη μαζική υποβολή αιτήσεων και να προλάβει αυτή την ταλαιπωρία.

Η κ. Φωτίου υποστηρίζει ότι ούτε η NASA δεν θα έλυνε το πρόβλημα!!! Γιατί δεν απευθύνεται στον κ. Παππά να της το λύσει μέσω της διαστημικής υπηρεσίας που θα συστήσει;

 

Για τα σχολικά γεύματα – Τροπολογία Φωτίου

Η Υπουργική Τροπολογία για τα σχολικά γεύματα που κατατέθηκε μας δημιουργεί απορίες: Λιποθυμούν ακόμη παιδάκια; Αυτοκτονεί κόσμος; Δεν ήρθε η ανάπτυξη που είπε ο κ. Φλαμπουράρης; Υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Με τη 13η σύνταξη;

Τα σχολικά γεύματα ασχέτως κρίσης είναι καλή πολιτική και υπήρξε μέρος του προγράμματος ΤΕΒΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όμως, το Υπουργείο Εργασίας μας ζητά να ψηφίσουμε και πάλι απευθείας ανάθεση. Απευθείας ανάθεση ψηφίσαμε για το προσφυγικό και βλέπουμε το χάλι που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί Μουζάλα και Καμμένου!

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κατατέθηκε η τροπολογία κάποιους μήνες νωρίτερα. Μήπως κατατέθηκε καθυστερημένα για να πάει σε απευθείας ανάθεση;

Ζητούμε απαντήσεις επί της ουσίας. Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για ιστορίες συνωμοσίας για το ποιος πήγε που, με ποιο αεροσκάφος και που έχει ακίνητα…

Τοποθετούμαστε με κριτική και προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και του τόπου!

 

Για το νομοσχέδιο

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη διακείμεθα θετικά ως προς τα άρθρα του Α’ Κεφαλαίου του νομοσχεδίου και δεν θα είχαμε αντίρρηση το Υπουργείο να ενσωματώσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που πρότειναν εχθές οι φορείς.

Όσον αφορά το Β’ Κεφάλαιο ζητούμε διευκρινίσεις ως προς τα άρθρα 7 και 10 για τα οποία διατηρούμε επιφύλαξη.