Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συναντηθήκαμε πριν από λίγο με τον κ. Λαφαζάνη με τον οποίο βέβαια μας χωρίζουν διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Εμείς πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπιστεί το ιστορικό της κεκτημένο την παραμονή στην Ευρώπη και την ισότιμη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε. Θεωρούμε ότι η παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Υπήρξαν και πράγματα στα οποία συμφωνήσαμε. Συμφωνήσαμε για παράδειγμα στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Του υπενθύμισα όμως, ότι όταν εμείς, το ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε την πρόταση για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών εκείνος συμμετείχε στην κυβέρνηση μαζί με τον κ. Τσίπρα και αγνόησαν την πρόταση μας αυτή.

Ως εκ τούτου έχουν ευθύνη από κοινού γιατί χάθηκε μια πολύ σημαντική ευκαιρία, γιατί ο εκλογικός νόμος συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά ακόμα και στην αντίληψη και τον τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας και στο χτύπημα μια και καλή της πελατειακής λογικής και των πελατειακών σχέσεων. Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν οι συνταγματικές προβλέψεις, χωρίς όμως πρόσθετες καθυστερήσεις που μόνο σκοπιμότητες μπορούν να υπηρετούν. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.

Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι εξαιρετικά σημαντική, θα πρέπει εκεί όλοι οι αρχηγοί να συζητήσουν, να μιλήσουμε για τις ευθύνες του καθενός, γιατί η χώρα οδηγείται σε εκλογές, γιατί ενώ υπάρχει μια Βουλή με 220 βουλευτές θα πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα που θα ψάχνει 151 για να στηρίξει την κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι σαφές ότι η ευθύνη αυτή ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και τη σταθερή άρνηση του κ. Τσίπρα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή. Έχει την αποκλειστική ευθύνη ο ίδιος γιατί οδηγούμαστε στις εκλογές με μεγάλες δυσκολίες αλλά και με πάρα πολλές διαδικασίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ