ΔΗΛΩΣΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

 

H κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα προσβάλλοντας όλη την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται στα μίντια και τους ιδιοκτήτες τους, λέγοντας ότι τα κανάλια δεν πλήρωναν ποτέ και θα πληρώσουν τώρα 246 εκατομμύρια ευρώ. Το ψέμα έγκειται στο γεγονός ότι τα κανάλια όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν: ένα μικρό ποσό για ενοικίαση συχνότητας, τεράστια ποσά για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Εκατοντάδες εκατομμύρια ο καθένας, για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Κι ακόμη, φόρο ως εταιρίες και οπωσδήποτε εκατοντάδες εκατομμύρια εισφορών.  Οι ψεύτες της Κυβέρνησης πρέπει να ντρέπονται για τα ψέματα που διακινούν. Έκαναν έναν διαγωνισμό παρωδία, ασύμβατο για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έναν διαγωνισμό που δεν χρειάστηκε να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, που έκανε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ή το Υπουργείο Υγείας, όταν ήμουν εγώ Υπουργός παλαιότερα και έκανα ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Η τεχνολογία τα επιτρέπει αυτά. Έκαναν, όμως, αυτή την ύποπτη παρωδία. Ύποπτη γιατί εξερχόμενος της Γραμματείας Ενημέρωσης ο κ. Σαββίδης περίπου είπε ότι λειτούργησε ως λαγός και υπέδειξε στην Κυβέρνηση να κάνει τον ψευτορομπέν των δασών. Αυτός ήταν υποψήφιος ή «λαγός»; Τι έκανε στη δημοπρασία; Και είναι αδιάβλητη μία διαδικασία όταν ένας εκ των προσφερόντων τιμές βγαίνει έξω και λέει αυτά που είπε ο κύριος Σαββίδης;  Έχουμε μία επικοινωνιακή νίκη της Κυβέρνησης που θα την χρησιμοποιήσει στη ΔΕΘ, λέγοντας πόσα χρήματα πήρε. Αλλά ο ψευτορομπέν των δασών Πρωθυπουργός ξεχνάει ότι έχει δεσμεύσει στο μνημόνιο τα χρήματα αυτά για αλλότριους σκοπούς. Και αν και πάλι πει ψέματα για δήθεν παράλληλα προγράμματα και ισοδύναμα, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι επιπροσθέτως υπάρχουν τρεις σοβαρές αμφισβητήσεις. Αντί για έναν ασφαλή δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε το δρόμο της ανασφάλειας και του επικοινωνιακού τρικ. Ιδού οι αμφισβητήσεις:

  1. Τι θα αποφασίσει το ΣτΕ; Θα αλλάξει την επί σειρά ετών νομολογία του ότι τις άδειες χορηγεί το ΕΣΡ και κανείς άλλος; Θεωρώ δύσκολο αυτή η νομολογία να αλλάξει αν φυσικά φτάσει το δικαστήριο να κρίνει τον λόγο ακυρώσεως αυτών.
  1. Γιατί, όμως, τέσσερις άδειες και όχι όσες επιτρέπει η τεχνολογία, όπως διατείνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη δύο σχετικές οδηγίες; Υπάρχει κι εδώ εκκρεμότητα και ας θυμηθούμε τι σημαίνει εκκρεμότητα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα της ενημέρωσης και ας θυμηθούμε τι έγινε πρόσφατα στην Πολωνία για να ξέρουμε τι θα περιμένει την Κυβέρνηση.
  2. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους; Ακούστηκε στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή ένας καναλάρχης να λέει ότι εφόσον τα χρήματα είναι το μόνο κριτήριο για την άδεια  δεν θα τα δώσει. Είπε οτι επειδή δεν χρωστά σε κανέναν και η εταιρία του δουλεύει και πληρώνονται οι εισφορές και οι εργαζόμενοι παίρνουν τους μισθούς τους και επειδή δεν θέλει να κλείσει τον σταθμέ, αλλά τον κλείνουν, θα πρέπει αυτοί που τον κλείνουν να αποζημιώσουν τους εργαζομένους. Η εμπλοκή που αφορά πάνω από όλα τον ανθρώπινο πόνο και εν συνεχεία το ποιος θα αποζημιώσει τους εργαζομένους, έχει νομικά προβλήματα και θα φανεί πως αυτά είναι αξεπέραστα.

Τέλος, διακινείται ένα ηχηρό ψέμα. Ότι το ΣτΕ θα συνεκτιμήσει πως η Κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, όπως είπε ο κ. Παππάς, αλλά επειδή τα κόμματα δεν συμπλήρωναν τον αριθμό μελών του ΕΣΡ στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υπήρξε έκτακτη ανάγκη και εξ αυτής μετέφερε η Κυβέρνηση την αρμοδιότητα στον κ. Παππά. Ουδέν ψευδέστερο και αυτού. Διότι εμείς λόγω  ακριβώς της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων από το συνταγματικώς αρμόδιο να χορηγεί άδειες ΕΣΡ, δεν επιτρέψαμε να συμπληρωθεί το ΕΣΡ. Διότι η νομοθεσία ήταν απολύτως αντισυνταγματική. Και λέγαμε στην Κυβέρνηση ότι είμαστε  έτοιμοι αν οι αρμοδιότητες παραμείνουν στο ΕΣΡ να διορίσουμε μέλη και είχαμε δώσει στον κ. Βούτση και τα ονόματα. Αλλά η Κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο της λαθροχειρίας την οποία δεν θέλαμε να διευκολύνουμε. Να ξέρουν λοιπόν οι δικαστές, να ξέρουν οι πολίτες, να ξέρουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ότι αυτή η κατάσταση ήρθε  ως  αποτέλεσμα της ειδικής πολιτικής επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ να ελέγξουν την ενημέρωση και να δημιουργήσουν δικά τους κανάλια.