Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου:

Η προτεινόμενη τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τα εξής:

Πρώτον, δεν πρόκειται για κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ αλλά για αναστολή

Δεύτερον, στην αναστολή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα

Τρίτον,  η εξαίρεση της Ρόδου που είναι η πηγή της αγοράς όλης της Δωδεκανήσου πέραν των δυσκολιών που θα δημιουργήσει όσον αφορά την τροφοδότηση των άλλων νησιών δημιουργεί και προϋποθέσεις μαύρης αγοράς.

Τέταρτον, αναγράφεται ρητώς ότι  η αναστολή αφορά μόνο το 2017 και αποτιμάται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από άλλα ισοδύναμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Παρότι ρητά αναγραφόταν και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο ότι θα έπρεπε να εξισωθεί ο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της ενδοχώρας, τόσο η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για εθνικούς λόγους, δεν έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή, καλύπτοντας με άλλα ισοδύναμα μέτρα τη διαφορά που απαιτούσε η Τρόικα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις για την προάσπιση του ΦΠΑ των νησιών ήταν η ίδια που, με τις 47 σελίδες μέτρων που πρότεινε προς τους δανειστές, εισηγήθηκε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

Τότε, με δήλωσή του, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε πει ότι αυτό το μέτρο δε θα προχωρήσει απειλώντας μάλιστα την καταψήφισή του στη Βουλή. Όμως και τα δυο κόμματα έπραξαν το αντίθετο.

Το θέμα της συνέπειας στις προεκλογικές ή μετεκλογικές δεσμεύσεις των 2 αυτών κομμάτων αφορά τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να το αποτιμήσουν.

Η εθνική σημασία όμως της επιβίωσης και της συγκράτησης των πληθυσμών των νησιών του Αιγαίου είναι προφανής. Η απομόνωση των νησιών, η εξάρτησή τους από τις καιρικές συνθήκες και η εκ των πραγμάτων περιορισμένη οικονομία τους επιβάλλουν ειδικό καθεστώς για την παραμονή των κατοίκων εκεί, για να μην φτάσουμε σε ερήμωση όπως συνέβη στις αρχές του περασμένου αιώνα οπότε υπήρξε μαζική μετανάστευση των κατοίκων κυρίως προς την Αμερική και την Αυστραλία.

Ακόμα και οι σουλτάνοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό και θρησκευτικό καθεστώς προς τα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση. Η αναστολή, κατά συνέπεια, που εισηγείται η κυβέρνηση προς τη Βουλή θεωρείται ανεπαρκέστατη για τους υπερήφανους κατοίκους – ακρίτες των νησιωτικών περιοχών. Τα νησιά χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με στόχο τον διπλασιασμό των υποδομών στον τουρισμό και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας με στόχο να καταστούν αυτάρκη.