Με αφορμή την σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων και ζωοτροφών, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:

Η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Τροφών και Ζωοτροφών, είναι ένα αρκετό ευαίσθητο θέμα το οποίο αφορά την υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών.

Αναφερόμαστε σε τρόφιμα και ζωοτροφές για τα οποία δεν ξέρουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και στον οργανισμό μας.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, μας είχατε υποσχεθεί την συνολική μεταρρύθμιση του τρόπου αδειοδότησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Δυστυχώς όμως, η πρόταση που σήμερα έχουμε μπροστά μας όχι μόνο δεν εκπληρώνει αυτό τον σκοπό, αντιθέτως δημιουργεί μεγαλύτερη ασάφεια και νομική ανασφάλεια ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά αντιτίθεται στην χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Μας παρουσιάσατε μία πρόταση η οποία:

 

  • δεν συνοδεύεται από Έκθεση Αντικτύπου για το κατά πόσο η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,
  • δεν προστατεύει τις χώρες που θέλουν να απαγορεύσουν τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές από την επικράτειά τους
  • και είναι αναποτελεσματική καθώς επιτρέπει στα Κράτη Μέλη τον περιορισμό της χρήσης, χωρίς όμως να επιτρέπει την απαγόρευση της εισαγωγής και του εμπορίου των οργανισμών αυτών.

 

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε σαν Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να καταψηφίσουμε την πρότασή της Επιτροπής. Η προστασία της υγείας των Ευρωπαίων Πολιτών αποτελεί για την Ομάδα μας αξία αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε καταθέτοντας μία νέα νομοθετική πρόταση η οποία θα αναθεωρεί σε βάθος την διαδικασία αδειοδότησης και θα επιτρέπει στα Κράτη Μέλη που το επιθυμούν να απαγορεύουν τις Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές και Ζωοτροφές από την επικράτειά τους.