Δήλωση Κώστα Τριαντάφυλλου Γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ:

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που, με αφορμή την αδυναμία, την ανικανότητα ή την ολιγωρία της απερχόμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, επενδύουν στην παραπληροφόρηση με σκοπό την αποκόμιση εκλογικού οφέλους. Έτσι όμως βοηθούν και ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς όπως και αν αυτή εκφράζεται.

Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν υποχρέωση να τοποθετούνται με ακρίβεια και νηφαλιότητα χωρίς ιδεοληψίες, ακρότητες και επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, ως προς τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Ειδικά το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές πολιτικές και την αναγκαία συστράτευση όλων τόσο εντός Ελλάδας όσο όμως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακούσαμε χτες στέλεχος της ΝΔ να καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί χορήγησε εξάμηνες άδειες σε “λαθρομετανάστες” που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Ενημερώνουμε ότι οι σχετικές άδειες προβλέπονται στο νόμο 3907/11 (που ψήφισε και η ΝΔ), αφορούν τους ανθρώπους των οποίων απαγορεύεται η απέλαση γιατί προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και κατά κόρον χορηγήθηκαν όταν υπουργοί ήταν οι κύριοι Δένδιας και Κικίλιας, σε πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.

Ακούσαμε για τον “Ξένιο Δία” και την επίδραση που είχε στον περιορισμό των ροών.

Θυμίζουμε  ότι στόχος του “Ξένιου Δία” ήταν η σύλληψη των αντικανονικών μεταναστών με σκοπό την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους. Ο “Ξένιος Δίας” δεν αφορούσε καταγόμενους από τη Συρία πρόσφυγες άρα δεν μπορεί να συσχετιστεί (τουλάχιστον άμεσα) με την αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών. Μήπως όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και αυτοκριτική γιατί η επιμονή αποκλειστικά στη δημιουργία κέντρων κράτησης  στέρησε πολύτιμους πόρους και ενέργεια από τις άλλες πτυχές του συστήματος διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου); Το νόμισμα της ιδεοληψίας μπορεί να έχει δυο όψεις.

Ακούσαμε για τη μη εφαρμογή, από τη μεριά του Αντώνη Σαμαρά, του “νόμου Ραγκούση”. Εκεί σηκώνουμε τα χέρια ψηλά γιατί η πραγματικότητα είναι οτι ο νόμος 3838/10 δεν αφορούσε καθόλου νεοεισερχόμενους μετανάστες αλλά τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας προς όφελος των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι οτι δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για μικροκομματική εκμετάλλευση.