Θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στον Ελληνικό λαό

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση του «ΑΝΤΕΝΝΑ»

Κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα του να δραπετεύσουν από τις ευθύνες.

Ανησυχώ πάρα πολύ. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015 και δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να το ξαναπεράσει. Και το ξαναπερνάμε αυτό με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Το χρηματιστήριο έφτασε να είναι χαμηλότερα από ό,τι τον Ιούνιο του 2012 όταν υπήρχε η μεγάλη αβεβαιότητα με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Και ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια; Αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για εκλογές. Φαίνεται ότι κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα του να δραπετεύσουν από τις ευθύνες.

Άλλα λέει ο Υπουργός, άλλα λέει το μεσημέρι η εκπρόσωπος, άλλα λένε οι αντιπρόεδροι. Ένα αλαλούμ γενικά, αλλά αυτό το αλαλούμ δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα που είναι σε βάρος της χώρας και έχουμε από την άλλη μεριά την αξιωματική αντιπολίτευση που σηκώνει, λέει, το γάντι των εκλογών και λέει είμαστε έτοιμοι.

Σκηνικό που είδαμε το 2012 που επαναλήφθηκε το 2014

Μου θυμίζει το σκηνικό που είδαμε το 2012 που επαναλήφθηκε το 2014 και έχω την αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει. Όλα μένουν τα ίδια. Το 2012 είχαμε τη Ν.Δ. που βιαζόταν να γίνει κυβέρνηση. Οδήγησε σε δυο απανωτές αναμετρήσεις. Κυνηγούσε τότε την αυτοδυναμία. Το 2014 είχαμε τον κ. Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει Πρωθυπουργός και είχαμε τη Ν.Δ. κατά κύριο λόγο και ολίγον από ΠΑΣΟΚ που νιώθαμε πολύ δυνατοί και ισχυροί και τίποτα δεν θα χαλούσε αυτή την πορεία. Και οδηγηθήκαμε σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015; Εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, σε τρεις.

H άποψή μας, διατυπωμένη από το 2012, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη. Δεν έχει το δικαίωμα η Ν.Δ. ενώ συμβαίνουν όλα αυτά να λέει εγώ το αποκλείω

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ευθύνη. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της

Όπως από τη μια μεριά λέμε ότι δεν μπορεί να αφήνεις το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά με τους 153 και όπου τον βγάλει και να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός…Από την άλλη μεριά δεν έχει το δικαίωμα η Ν.Δ., ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, να λέει εγώ το αποκλείω. Γιατί αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι remake με άλλους πρωταγωνιστές και είδαμε και πού οδήγησε.

Είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά από το 2010 που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην έχουν αλλάξει μυαλό; Δηλαδή το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα είναι στο κράτος για να ελέγχει το κράτος με τους ανθρώπους του; Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα; Επιτέλους θα φανούμε αντάξιοι ….

Έχουμε διαφορές και αποστάσεις και από το λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική δεξιά η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της. Το έχουμε ζήσει αυτό επί χρόνια στην Ελλάδα.

Η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που έχει εμφανίσει για το ασφαλιστικό.

Αποτελεί αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν πάρα πολύ σύντομα σε τεράστια απώλεια εσόδων για τα ταμεία και τα ασφαλιστικά και την εφορία, που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις ακόμα πιο επώδυνες στο ασφαλιστικό.

Και εξαντλούνται πραγματικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Εξαφανίζονται. Και δεν μας ενδιαφέρει να στηριχθεί κάπου η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά; Από πού θα ανακάμψει; Δεν θα ανακάμψει από τον πρωτογενή τομέα;

Για το τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το 6% δεν μπορεί να απαντήσει. Εμείς μπορούμε να πιέσουμε και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, την αξιωματική, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αυτό θα κάνουμε. Και γι΄ αυτό θέλουμε να δυναμώσουμε.

Η θέση μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί, εάν έχει χάσει τη δεδηλωμένη, πρέπει να μας το πει και αυτή η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και εκεί εμείς θα πράξουμε ….

Εάν την έχουν τη δεδηλωμένη, ας προχωρήσουν να κυβερνήσουν επιτέλους. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τι χρειάζονται; Χρειάζονται βοήθεια για να κυβερνήσουν, ενώ έχουν τη δεδηλωμένη στη Βουλή; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Οδηγηθήκαμε στην απόλυτη καταστροφή. Αντί να βγούμε από τα μνημόνια κινδυνεύσαμε να βγούμε από το ευρώ. Έκλεισαν οι τράπεζες, απορροφήθηκαν όλα τα αποθεματικά, εξαντλήθηκε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, φεύγουν οι επενδυτές.

Εγώ θέλω να προλάβω να μην ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο και χτυπάω το καμπανάκι ότι κάνουν τα ίδια λάθη. Αφήνουν το χρόνο να περνάει χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα. Το ίδιο έκαναν με το προσφυγικό. Το προσφυγικό αυτή τη στιγμή είναι μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λάθος μηνύματα.

Υπάρχει κοινός νους σε αυτή τη Βουλή και υπάρχει κοινός νους στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είμαστε η κεντροαριστερά της λογικής και των λύσεων.

Για τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πάρει τηλέφωνα και ο Γενικός Διευθυντής και εγώ προσωπικά και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί οι οποίοι έχουν πρόβλημα και οι ίδιοι, έχει πρόβλημα συνολικά η γειτονιά, συνολικά. Γύρω υπάρχουν μαγαζιά, υπάρχουν εργαζόμενοι. Υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν αστυνομικοί.

Και το τελευταίο επεισόδιο έγινε Παρασκευή απόγευμα ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Είδαν άνθρωπο να βγαίνει από αυτοκίνητο να περπατάει στο πεζοδρόμιο και έριξαν πάνω του τη μολότοφ. Όταν κάποιος ρίχνει πάνω σε έναν άνθρωπο….Δεν ήξεραν ότι ήταν βουλευτής εκείνη την ώρα. Είδαν έναν άνθρωπο να βγαίνει από το αυτοκίνητο και έριξαν πάνω του τη μολότοφ. Αυτό το κάνει κάποιος απλώς γιατί ήταν περαστικός και ήθελε κάπου να εκτονωθεί; Δεν μπορεί λοιπόν η αστυνομία να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Αυτό λέμε τόσο καιρό. Έχουν ευθύνη.

Από προχθές υπάρχει η διμοιρία. Μας κάλεσαν και μας είπαν ότι έχουν και ένα σχέδιο. Επιτέλους βλέπω κάτι να κινείται. Ελπίζω να είναι σταθερή η στάση τους.

Δεν φοβόμαστε. Θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που πρέπει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει, γιατί πρέπει η κεντροαριστερά να ξαναδυναμώσει στην Ελλάδα.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένας πόλος που είναι η δεξιά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα και υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος που είναι η σοσιαλδημοκρατία, που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. Έχουμε ένα δήθεν αριστερό κόμμα από τη μια μεριά και τη δεξιά από την άλλη. Το κενό που υπάρχει φαίνεται στην αναποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.