Στην Ελλάδα του 2017 δεν αξίζει το τέλμα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εγκλωβίσει την χώρα μας με μια συμφωνία στην ανατριχιαστική λογική «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2019».

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας παγιδεύσει στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Γιατί εκεί μας οδηγούν με τα αδιέξοδα που δημιουργούν.

Πολύ περισσότερο, οφείλουμε να αποφύγουμε  μια νέα εθνική καταστροφή. Τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα έχουν χρέος να ξεπεράσουν τις ψυχώσεις τους: τον λαϊκισμό και τον κρατισμό από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ και την ασυδοσία της αγοράς από την  άλλη η ΝΔ. Να ξεπεράσουν όμως κυρίως την ακόρεστη δίψα τους για εξουσία, γιατί αυτή είναι που εμποδίζει την εθνική συνεννόηση. Είναι ώρα για μια άλλη πολιτική, με Εθνική Συνεννόηση, με Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.

(Από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μανιάτη, 6/2/2017)

 

Φώφη Γεννηματά: Να απαντήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά. (5/2/2017)

Η χώρα στην πιο κρίσιμη ώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Χάνει διαρκώς χρόνο, δεν λύνει κανένα θέμα, βγάζει διαρκώς δήθεν αριστερές κορώνες και την τελευταία στιγμή με την πλάτη στον τοίχο λέει «ναι σε όλα». Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ως δήθεν επαναστάτης στην πορεία έγινε υποτακτικός των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα απολύτως και έβαλε την υπογραφούλα του στα πάντα.

Σήμερα με τα αδιέξοδα που δημιουργεί και τον χρόνο που χάνει, αλυσοδένει τη χώρα. Τον προκάλεσα να μου απαντήσει στη Βουλή αν γίνεται συνεργός στα σχέδια που απεργάζονται οι συντηρητικοί κύκλοι για Grexit της χώρας ή με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα σε διαρκή λιτότητα. Δεν μου απάντησε. Και αυτή η ερώτηση απαιτεί απάντηση κ. Αυτιά. Απαιτεί απάντηση και από την Κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα. Που οδηγούμαστε;

Το 3ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Αποτέλεσμα τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του ’15, των capital controls και της πολιτικής Βαρουφάκη που με τη δική του ανοχή και σύμφωνη γνώμη υλοποιήθηκε. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Στην ερώτηση που του έκανα το καλοκαίρι του ’15 ο κ. Τσίπρας ανέλαβε ακέραιη την ευθύνη για την πολιτική Βαρουφάκη. Τότε για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση – η κυβέρνηση ήταν με την πλάτη στον τοίχο – ζητούσε την υπογραφή των πολιτικών αρχηγών. Και είπα τότε στον κ. Τσίπρα: «αξιοποίησε τα 5 κόμματα και τους 250 βουλευτές, μην πας σε εκλογές αλλά δημιούργησε μια ομάδα διαπραγμάτευσης για να βελτιώσεις αυτό το τραγικό, σκληρό, υφεσιακό απάνθρωπο μνημόνιο που φέρνεις». Η απάντησή του ήταν: «θα το σκεφτώ, δεν θα αιφνιδιάσω κανέναν». Ποιο ήταν το αποτέλεσμα κ. Αυτιά; Πήγε σε εκλογές και επέλεξε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση σαν την προηγούμενη.

Τρεις πυλώνες για την εθνική γραμμή, τρεις προτεραιότητες για το «σχέδιο Ελλάδα».

(1) Να διαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο ανατροπών και προοδευτικών αλλαγών στο κράτος, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος. Αυτό το σχέδιο που ονομάσαμε εμείς «σχέδιο Ελλάδα». Να αξιοποιήσουμε υποδομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους και πάνω σε αυτές τις υποδομές να υπάρξει ανάπτυξη βάσει της αναπτυξιακής ταυτότητας κάθε περιφέρειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Τώρα, όχι αύριο. Εμείς αυτό το πρόγραμμα το δουλεύουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προτεραιότητες κάθε περιοχής. Ξεκινάμε με αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη τον επόμενο μήνα.

(2) Το δεύτερο που πρέπει να διαπραγματευτεί μια ισχυρή κυβέρνηση είναι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορούμε να πετύχουμε 3,5% με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «το 3,5% εσείς το αποδεχτήκατε». Αλλά ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι τότε υπήρχε βάσιμη προσδοκία για ανάπτυξη σε ρυθμούς 6% στη διετία. Άρα το 3,5% δεν μπορεί να επιτευχθεί μετά το 2018 με τίποτα.

(3) Χρειάζεται ουσιαστική διαπραγμάτευση για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και όχι τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα «καλαθάκια» που φέρνει ο κ. Τσίπρας – που του τα παίρνουν πίσω στο τέλος – και θα αποδώσουν μετά από 25 χρόνια. Η απόφαση του Eurogroup του ’12 έλεγε το εξής σημαντικό, ότι το 2022 ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 110%. Αυτό απεμπόλησε συνειδητά ο κ. Τσίπρας, όπως εγκατέλειψε και τη δέσμευση που είχαμε εξασφαλίσει από τους εταίρους ότι θα επιστραφούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 6 δις. Όλα αυτά ο κ. Τσίπρας τα εγκατέλειψε για να ακολουθήσει την πολιτική Βαρουφάκη και σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας.

Μείωση των ποσοστών της ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ → Δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη → αλλαγή συσχετισμών → εθνική συνεννόηση με πυλώνα την εθνική γραμμή

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πυλώνα της την εθνική γραμμή. Ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη για να μπορέσουμε να είμαστε καταλύτης των εξελίξεων. Και πέρυσι τέτοια εποχή είπα: «παραιτηθείτε κ. Τσίπρα για να σχηματιστεί τώρα από αυτή τη Βουλή μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να κλείσει σωστά η αξιολόγηση». Δεν το δέχτηκαν τότε, δεν το δέχονται σήμερα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Γιατί πάνω από όλα βάζουν τη δίψα τους για την εξουσία και το «φύγε εσύ – να γίνω εγώ Πρωθυπουργός». Αν είχαν δεχτεί από τότε την πρότασή μου, θα είχε κλείσει ήδη η αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ήδη ηττημένος, θα είχε παραδεχθεί την ήττα του και η χώρα θα ήταν σε καλύτερο σημείο.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί λοιπόν πρέπει να αλλάξουν. Με τη δύναμη που έχουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ακούν κανέναν. Επιβάλλουν την επιθυμία τους να διαδέχονται ο ένας τον άλλον και να εναλλάσσονται στον ρόλο του σωτήρα με το μαγικό ραβδί. Απλά αυτός ο σωτήρας δεν υπάρχει.

Δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποδεχθούν ότι η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην εθνική συνεννόηση, στο σχέδιο που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Όποτε και αν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι και η στάση μας απόλυτα ξεκάθαρη.

Για να κοιτάξουμε πρώτα την  Ελλάδα τα δυο πρώτα κόμματα – όποια κι αν είναι αυτά – πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όσο ο δεύτερος μένει απ έξω και πυροβολεί την εθνική προσπάθεια, τόσο θα μένουμε στην ίδια κατάσταση και δεν θα βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης, διαρκώς μπροστά στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα».

Εύκολη λύση για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η καραμέλα «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», αλλά δεν θα το επιτρέψω

Το 2010 ήταν μονόδρομος. Με το χρέος στα ύψη, 35 δις έλλειμμα, σημαντικό έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα. Από το 2007 στην ύφεση και με την κυβέρνηση να λέει ότι η οικονομία είναι απολύτως θωρακισμένη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο, οδηγώντας τη χώρα στο αδιέξοδο των μνημονίων. Κανείς δεν λέει μια κουβέντα γι αυτό. Έχω ζητήσει κατ επανάληψη εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ και να σταματήσει η καραμέλα ότι «για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ». Αυτή είναι μια πολύ εύκολη λύση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους διαδρομή και ανέλιξη πάνω στην καταστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Ναι υπήρξαν λάθη, αλλά ήταν και η Ευρώπη απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους δίκαια. Τεράστιο λάθος να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το σύνολο της Μεταπολίτευσης ευθύνεται για την κρίση και τα μνημόνια. Είναι ισοπεδωτικό και φασιστικό και επικίνδυνο.

Ενότητα, συσπείρωση και ανανέωση ο κεντρικός μας στόχος

Προχωράμε όλοι μαζί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ενότητα, η συσπείρωση και η ανανέωση ο κεντρικός μας στόχος. Δημοκρατικά και συλλογικά παίρνουμε τις αποφάσεις αλλά υπάρχει Επικεφαλής. Δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς ένας πολιτικός χώρος.

Ο κόσμος επιστρέφει σπίτι του. Αυτό είναι το μήνυμα. Αλλά όσοι πήγαν να βρουν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποδεκτοί να γυρίσουν πίσω. Γιατί είναι μέρος της πολιτικής απάτης που στήθηκε σε βάρος της Παράταξης και τελικά σε βάρος του ελληνικού λαού.