Τα γκρίζα και μπλε κοστούμια της Δεξιάς «δημογεροντίας».

Η ΝΔ ήταν πάντα και παραμένει, ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, μια βαθιά συντηρητική πολιτική δύναμη. Ταξικά εχθρική στους εργαζόμενους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας και την μεσαία επιχειρηματική τάξη του μόχθου.

Ενδύεται σήμερα, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, την λεοντή του μεταρρυθμιστή, ενώ όπως ήδη έχει καταγραφεί στην πολιτική ιστορία του τόπου, στα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης ουδεμία σημαντική μεταρρύθμιση πραγματοποίησε ως κυβέρνηση. Αντιτάχθηκε, πολέμησε και αναίρεσε, όποτε μπορούσε, τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν όλες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο σημερινός Πρόεδρος του παραδοσιακού κόμματος της Δεξιάς στην Ελλάδα, δεν ψήφισε μετά το 2010 και ενώ είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση η οποία προέκυψε με ευθύνη των κυβερνήσεων Καραμανλή, καμιά μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, είναι πλέον καταστροφική για το τόπο και βλαπτική για την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας έχει παταγωδώς αποτύχει, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει και να αναζητηθεί, σε κάθε περίπτωση, λύση εθνικής δημοκρατικής συνεννόησης.

Η ΝΔ δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Τα τελευταία χρόνια όπου αυτό αποτελούσε και αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας ελάχιστα συνέβαλε στην διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης ενώ κατά διαστήματα τροφοδότησε τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Υπήρξε «η άλλη όψη του νομίσματος» που μας κράτησε τόσα χρόνια στη ύφεση και την υπανάπτυξη.

Τα γκρίζα και μπλε κοστούμια της χθεσινής εορτής των γενεθλίων της ΝΔ στα νέα Γραφεία της, με όλη την «δημογεροντία» της Δεξιάς στην πρώτη σειρά, δεν επιτρέπουν την δημιουργία ψευδαισθήσεων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και πια πολιτική θα εφαρμοστεί στην περίπτωση μιας κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.

Εμείς βρισκόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά στον αντίποδα της ΝΔ. Διεκδικούμαι την αλλαγή συσχετισμών με την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή, για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση και ένα προοδευτικό σχέδιο εθνικής και κοινωνικής ανόρθωσης.

…………………………………………………………………

Σημεία από την απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

1.Η Χώρα

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή. Η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα και αυτοσχεδιάζει.

Η Ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση.
Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων υποχωρεί συνεχώς. Η Ελληνική Οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα.

Έξι χρόνια θυσιών δεν έχουν αποτέλεσμα. Η χώρα σέρνεται.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο που τρώει τα σωθικά της κοινωνίας. Αδυνατίζει έτσι τα λαϊκά αντισώματα για το ξεπέρασμα της κρίσης και καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ανοίγει αχρείαστα μέτωπα.

Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα. Μ’ αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική. Η κρίση θα ανακυκλώνεται, η Ελλάδα θα σπρώχνεται προς το περιθώριο της Ευρώπης και η γεωπολιτική της θέση κλονίζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δε μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε ως δημιουργική αντιπολίτευση στο παρελθόν αλλά και ούτε ως αποτελεσματική κυβέρνηση σήμερα. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση υπήρξε καταστροφική δύναμη γιατί στηρίχθηκε στον πρωτόγονο λαικισμό, τα ψέμματα και τις αυταπάτες.

Όμως η λύση δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της.

Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη.

2.Εθνική ανάγκη κεντροαριστερά

Σε αυτές τις συνθήκες χρέος μας η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

3.Συνεννόηση και Εθνική γραμμή

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται, εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, που θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μένουμε σταθεροί σ’ αυτή την απόφαση και θα την διεκδικήσουμε.

4.Αλλαγή συσχετισμών

Όμως για να την επιβάλλουμε χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με την εξέλιξή μας σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα διαμορφώσει μια αναπτυξιακή συμμαχία, μια νέα σχέση κράτους κοινωνίας αγοράς και θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

5.Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς προχωρά

Με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

6.Συνεχίζουμε με όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει

Ο πολιτικός χώρος που δημιουργούμε έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο.

Η ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του αφορά την δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Είμαστε σίγουροι ότι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, να χρησιμοποιήσει την Κεντροαριστερά, για να ρυμουλκήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ως καθοδηγούμενο πολιτικό συμπλήρωμα ή ως κυβερνητική τσόντα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που παραμένει ζωντανό προϋποθέτει συμφωνία στις παραπάνω θεμελιώδεις επιλογές πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση όσων συμμετέχουν.

7.Πολιτική και οργανωτική ενίσχυση, διευρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Εκλογική Ετοιμότητα

Βήματα:

1.Οδοιπορικό και διάλογος με την κοινωνία για την Εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα και τις προτάσεις μας για την Εθνική ανασυγκρότηση. Βάση του διαλόγου αποτελούν τα 50 βήματα για την έξοδο από την κρίση (Συνδιάσκεψη ΔΗ.ΣΥ.), το πόρισμα της επιτροπής θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι προτάσεις μας στη ΔΕΘ.

Στόχος: η προβολή, συζήτηση, εξειδίκευση και εμπλουτισμός, των Προγραμματικών Θέσεων της ΔΗ.ΣΥ.

2.Οργανωτικός κορμός της ΔΗ.ΣΥ.

Α) Σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο και σε κλαδικό επίπεδο ανά Περιφέρεια δημιουργούνται Ομάδες Πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ με την συμμετοχή πολιτών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Β) Σε επίπεδο νομού λειτουργεί Συντονιστικό Όργανο ΔΗΣΥ αποτελούμενο από τον Γραμμ & αν. Γραμματέα Ν.Ε ΠΑΣΟΚ , Γραμμ. ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο των Κινήσεων και τα εκ του νομού προερχόμενα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ. Γ) Άμεση ενεργοποίηση των 18 Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών Δ) Τακτικές κοινές Συνεδριάσεις των Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων των συλλογικοτήτων της ΔΗΣΥ για την καθοδήγηση του εγχειρήματος. Ε) το Κ.Σ, της ΔΗΣΥ συντονίζει την όλη προσπάθεια. Στο ΚΣ, όπως και σε όλη την οργανωτική πυραμίδα προστίθενται αναλόγως εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που θα θελήσουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. ΣΤ) Συστήνεται Συντονιστικό Οργανωτικό Γραφείο* της ΔΗΣΥ με σταθερή λειτουργία για την οργανωτική υποστήριξη και τον συντονισμό όλων των δράσεων και την δημιουργία Μητρώου των Δικτύων Πρωτοβουλίας, που θα αποτελέσει και τη βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ζ) Σε κάθε νομό της χώρας και κάθε δήμο της Αττικής ορίζεται κλιμάκιο που συμβάλλει σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Όργανα και τις Ν.Ε στην υλοποίηση του πολιτικού και οργανωτικού προγραμματισμού της ΔΗΣΥ.

Τέλος η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο μας.

3.Η Δημοκρατική συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης.

Α) Πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων σε όλους τους Νομούς της χώρας. Β) Αντίστοιχη εξόρμηση κλιμακίων στο Λεκανοπέδιο. Γ) Ανάδειξη και ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής δράσης και διασύνδεση με τους Ευρωβουλευτές. Δ) Οικονομική εξόρμηση, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι, για την Πανελλαδική μας προσπάθεια. Ε) Δημιουργία Επιτροπής ψηφοδελτίων ώστε να αρχίσει – σε συνεννόηση με τα κλιμάκια σε κάθε νομό- η δουλειά για τη συγκρότηση τους , με προτεραιότητα τις περιοχές που δεν έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.