• Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τη στιγμή που αυτή η Κυβέρνηση έχει αναλάβει για πάρα πολλά χρόνια δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, έχει παραχωρήσει τον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια, έχει αποδεχθεί μια πολύ σφιχτή επιτροπεία, έχει δεσμευτεί για περικοπές στις συντάξεις τον επόμενο χρόνο και για μείωση του αφορολόγητου. Όλα αυτά δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ένα 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Άρα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τελειώνουν οι υποχρεώσεις για τους εταίρους απέναντί μας αλλά δεν τελειώνουν οι δικές μας δεσμεύσεις και οι δικοί μας περιορισμοί.
  • Ο κ. Τσίπρας αναζητά τη σωτηρία μέσα από την πόλωση και το διχασμό. Ανοίγει μεν μέτωπα, όμως κανένα  δεν του βγαίνει, του γυρίζουν μπούμερανγκ. Η αποτυχία της Κυβέρνησης να οδηγήσει πράγματι τη χώρα με ασφάλεια οριστικά έξω από την κρίση είναι η βάση του προβλήματος και η πραγματική αιτία της νευρικής τους κρίσης. Βυθίζονται κάθε μέρα και περισσότερο σε νέα αδιέξοδα, με κόστος για τη χώρα. Σε μια ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη περίοδο με εθνικά θέματα ανοιχτά και έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας. Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Ότι και να κάνουν η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Κανένας ανασχηματισμός δεν τους σώζει. Είναι Κυβέρνηση σε αποδρομή.
  • Πάνω σε ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο, η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα μηχανισμό εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Η επιλογή του χρόνου, οι “προγραφές” πολιτικών προσώπων, η σκανδαλώδης συγκάλυψη ευθυνών άλλων, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, πριν και μετά την ανακίνηση του όλου θέματος, οι εξόφθαλμες παρεμβάσεις στις δικαστικές έρευνες, η ίδια η ποιότητα των μαρτυρικών καταθέσεων, όλα αυτά αποδεικνύουν τη μεθόδευση.Χρησιμοποιούν συστηματικά θύλακες στη Δικαιοσύνη για τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αντιλήψεις καθεστωτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Εμάς μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια. Να τελειώνουμε με τη λογική εξόντωσης των αντιπάλων. Όπου υπάρχουν στοιχεία και όποιος έχει βάλει το χέρι του στο μέλι να πληρώσει και να πληρώσει ακριβά. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου Γι’ αυτό και στη συζήτηση στη Βουλή έκανα συγκεκριμένες προτάσεις.
  • Η κάλυψη του κ. Κουρουμπλή προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο από τη Βουλή δείχνει αυτό ακριβώς που εμείς καταγγέλλουμε, ότι στόχος του κ. Τσίπρα δεν είναι η διερεύνηση της υπόθεσης.  Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σλόγκαν για αφελείς, “αδειανό πουκάμισο”. Μέσα στο ψέμα και την εξαπάτηση ηθικό πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Μας είπε προχθές «Άλλοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δις.» Αλήθεια πως αισθάνεται εκείνος που κάθεται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού παρά τη ζημιά των 200 δις που σύμφωνα με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού
  • Η προκλητικότητα Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με ψευτοπαλικαρισμούς και επιπολαιότητες ούτε με απροετοίμαστες επισκέψεις- φιάσκο. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις εθνικές θέσεις για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και ιδιαίτερα τις  δυνατότητες που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε  και οι συνθήκες του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.
  • Πέρασε η εποχή που μας έβλεπαν δεκανίκι πότε του ενός και πότε του άλλου. Όλοι πια συνειδητοποιούν ότι, το κίνημα αλλαγής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Εμείς ακολουθούμε αυτόνομη πορεία και υπηρετούμε σταθερά μια πολιτική εθνικής συνεννόησης. Στεκόμαστε απέναντι στον διχασμό και την μισαλλοδοξία που αποσταθεροποιεί τη χώρα και διαλύει την κοινωνική συνοχή.
  • Φέρνουμε το πραγματικά νέο στην πολιτική αξιοποιώντας και τις θετικές εμπειρίες από μια μακρά πορεία. Εμείς Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη διπλή συντήρηση στην Ελλάδα που εκφράζουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Ο κόσμος έχει αρχίσει να το βλέπει , μας ακούει και ελπίζει. Είναι φανερό ότι ο κ.Τσίπρας, που επαγγέλθηκε  το νέο, έχει αποδειχθεί ότι εκφράζει την αποτυχημένη πελατειακή και λαϊκίστικη νοοτροπία του παρελθόντος. Έχει συνθλίψει κάθε παραγωγική δυνατότητα και έχει γονατίσει τον κορμό της κοινωνίας , τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό και θα καταγραφεί ιστορικά όχι ως η αρχή του νέου, αλλά το παρακμιακό τέλος του παλιού. Από την μεταπολίτευση και μετά η Ελλάδα έχει ένα δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα, που παρά τις αδυναμίες του, ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Φυσικά, συμφωνούμε πως δεν ήταν και δεν είναι όλα “αγγελικά πλασμένα” στην Πολιτεία μας. Πρέπει να αλλάξουν πολλά και γρήγορα, σε νοοτροπίες, πρακτικές και στη σχέση εκπροσώπησης της κοινωνίας από τις πολιτικές δυνάμεις. Μόνο που αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ακραίας σύγκρουσης και διχασμού που μας οδηγούν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ούτε μέσα από μια α-πολίτικη σύγκρουση μεταξύ ενός αφοριστικά  «παλιού» και ενός απροσδιόριστου «νέου».
  • Η εθνική συνεννόηση δεν αποτελεί για μας μια συγκυριακή πολιτική επιδίωξη. Είναι μια σταθερή και διακηρυγμένη θέση που έχουμε εδώ και χρόνια και την υπηρετήσαμε με μοναδική συνέπεια από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έβγαιναν στις πλατείες του διχασμού. Συμμετείχαμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αν δεν μεσολαβούσε η καταστροφική τριετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τώρα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση. Η πόλωση και η τοξικότητα που διαμορφώνεται στο πολιτικό κλίμα δεν ευνοεί την εθνική συνεννόηση. Έχει μεγάλη ευθύνη ο κ.Τσίπρας προσωπικά για την ακραία πόλωση και το διχασμό αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση που παγιδεύεται σε μια θεωρία μετώπων διεκδικώντας κομματικά οφέλη. Σε ότι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε  να μετατραπεί η πολιτική σκηνή σε ρωμαϊκή αρένα
  • Η κατάσταση που επικρατεί δικαιώνει την επιλογή μας για αυτόνομη πορεία. Αυτή είναι άλλωστε η δεσμευτική εντολή της κοινωνικής μας βάσης. Στην ακραία πόλωση, στη θεωρία των μετώπων και του ρεβανσισμού εμείς απαντάμε με συνολική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, ακριβώς για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το χθες και τις λογικές των διχαστικών μετώπων που τόση ζημιά προξένησαν στη χώρα
  • Ο πλουραλισμός είναι πλεονέκτημα όταν υπάρχει δημιουργική σύνθεση και κοινή τελικά απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Εγώ λέω ναι στην πολυφωνία αλλά λέω όχι στη Βαβυλωνία. Αυτή είναι η απαίτηση του προοδευτικού κόσμου και σε αυτήν θα ανταποκριθούμε.
  • Το συνέδριό μας σηματοδοτεί την νέα αρχή για την νέα  παράταξη. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε τους 210.000 πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές για την Κεντροαριστερά. Απέδειξαν ότι  θέλουν να συμμετέχουν, να προσφέρουν. Γι’ αυτό δημιουργούμε το Κίνημα Αλλαγής. Για να βρουν επιτέλους φωνή όλοι οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί, δημιουργικοί πολίτες, σε όλη την Ελλάδα.

……………………………………