Η σημερινή κυβέρνηση του ΝΑΙ σε ΟΛΑ δεν δίνει ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ.

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Ιωάννινα

Τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ώρα της εξόδου από την κρίση απομακρύνεται και νέα απειλητικά αδιέξοδα προβάλλουν. Οι πολίτες συνθλίβονται. Απογοητευμένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι. Με βαθύ αίσθημα απώλειας της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειάς τους. Πέρυσι εμείς βάλαμε πλάτη για να αποτρέψουμε την καταστροφή του GREXIT, στην οποία μας οδήγησε η ίδια η Κυβέρνηση με τους χειρισμούς της.

Όμως το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου μας γύρισε πολύ πίσω, με μεγάλο κόστος για την χώρα και τους πολίτες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής του κ. Τσίπρα, να αρνηθεί την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ισχύ της συνεννόησης. Οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια.

Ένα χρόνο μετά, Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας. Είπε ότι κέρδισε η χώρα 20 δις από την διακυβέρνηση του, η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχασε 86 δις. με ευθύνη τους. (κατά τους μετριότερους υπολογισμούς).

Διαπραγμάτευση: η Κυβέρνηση αυτή έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται η για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος. Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί η Κυβέρνηση αυτή έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. Με αυτό τον τρόπο πάει στην διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και τελικά για να «διασωθεί» τα δίνει όλα.

Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι, στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και τις απαιτήσεις τους. Ασφαλώς έχει ιδιαίτερη σημασία το θέμα του χρέους, όπως και οι ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ρυθμίσεις όμως πραγματικές, με σχέδιο και όχι άλλα επικοινωνιακά κόλπα. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν δείχνει να βάζει μυαλό. Επιχειρεί με ψέματα, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο. Αφού εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του 16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και την λήξη του προγράμματος. Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε.

Τώρα εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια – κατώτατο όριο – τοκοχρεολύσια) τα οποία μάλιστα έπρεπε να δοθούν μετά την Α’ Αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του Ελληνικού λαού. Ακόμα όμως και αν η συζήτηση για το χρέος προχωρούσε από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή. Γιατί το κλειδί είναι η Ανάπτυξη. Είναι η πραγματική οικονομία. Γιατί αν δεν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017, θα λειτουργήσει ο «κόφτης» στους μισθούς, στις συντάξεις, θα επιβληθούν νέοι φόροι. Και έτσι αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος, το μεγάλο αδιέξοδο

Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι επιλογή Ελπίδας για τον Ελληνικό Λαό.

Η χώρα χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για να βγει από την κρίση, μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία. Θα επιμείνουμε απόλυτα στην αυτόνομη πορεία και τον διακριτό ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι στρατηγική μας επιλογή, σταθερή μας απόφαση και πορεία.

Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε ένα κόμμα «μπαλαντέρ», δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ρόλος που θα ήταν άλλωστε «μιας χρήσης». Μιλάμε για Εθνική Συνεννόηση, για Κυβέρνηση Ευρύτερης Συνεργασίας, γιατί όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Όχι να υπονομεύουν την προσπάθεια «απ’ έξω». Αλλά στόχος μας είναι να γίνουμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ισχυρός πόλος, η δύναμη της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Γι’ αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών, με την καθοριστική εκλογική ενίσχυσή μας. Ώστε να έχουμε καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Με τον κόσμο της Αριστεράς, έχουμε πολλά στοιχεία που μας ενώνουν. Βαθιά, ιδεολογικά, ιστορικά. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μας χωρίζει η τυχοδιωκτική στάση της Ηγετικής του Ομάδας και ο τρόπος που πολιτεύθηκε στα χρόνια της κρίσης. Εξαπάτησε τους πολίτες, δυνάμωσε με το λαϊκισμό, καταρρέει μέσα στα ψέματα.

Οι προσκλήσεις για «μέτωπα» του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορούν. Όσοι μιλούν για μέτωπα, σύμπλευση ή συναγερμούς με την ΝΔ είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ΣΥΡΙΖΑ. Του δίνουν το φιλί της ζωής, του εκχωρούν την παράταξη. Αυτό δεν θα γίνει. Δεν θα εκχωρήσουμε την παράταξη στον κ.Τσίπρα. Θα μας βρουν μπροστά τους. Κάθε μέρα και περισσότερους, κάθε μέρα πιο δυνατούς.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Εις πείσμα πολλών…..Με καθαρό, σύγχρονο, προοδευτικό, ευρωπαϊκό αλλά και αυτόνομο λόγο. Με την δύναμη που μας δίνουν οι πολίτες που καθημερινά ενώνουν την φωνή τους μαζί μας. Συνεχίζουμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει. Άνθρωποι που στηρίχθηκαν και τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική παράταξη, εφόσον αποδέχονται αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να δουλέψουν, να συμπορευτούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη. Και βεβαίως άνθρωποι που δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες, δεν μπορεί να κόπτονται για την Κεντροαριστερά. Αφήσαμε πίσω μας, κάναμε στην άκρη, τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία. Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε. Αυτοί δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Είναι μέρος αυτής της μεγάλης πολιτικής απάτης που έπαιξε με τις ελπίδες και τον πόνο των απλών ανθρώπων. Τους αφήνουμε πίσω. Αυτοί είναι το παρελθόν. Εμείς είμαστε το Αύριο! (28/11/2016)