Κ. Τσίπρα δεν συμφωνώ ότι  έχετε  χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Όχι δεν το έχετε χάσει. Απλά δεν το είχατε ποτέ!

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση Προ Ημερησίας Διατάξεως σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δέκα τρία λεπτά ακούγαμε διαπιστώσεις.  Είκοσι λεπτά απαριθμούσατε αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακούστε αφού δεν καταφέρατε να ακυρώσετε με ένα άρθρο το μνημόνιο, ακυρώστε αύριο το πρωί και τις 13 ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα εδώ, απέχει πολύ από αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, από αυτό που περιμένουν οι πολίτες. Για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα στη σφαίρα της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας.

Η διαφάνεια δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις, προσχηματικές κομματικές συγκρούσεις και  φαρισαϊκές επικλήσεις. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Για τις πράξεις όλων μας. Για τις παραλείψεις και τα λάθη όλων μας.

Εμείς θα στηρίξουμε την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων. Όμως γιατί δεν τολμάτε να πείτε ναι στην πρόταση που σας έκανα από τον Ιανουάριο εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την πορεία της οικονομίας από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Τι φοβάστε κύριε Τσίπρα;

Και επειδή κύριε Τσίπρα αναφερθήκατε στην διερευνώμενη από την δικαιοσύνη υπόθεση πράγματι αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Χρειάζεται μάλλον να φρεσκάρω και για το θέμα αυτό την μνήμη σας

Η σχετική δικαστική έρευνα ξεκίνησε και βασίστηκε στο δικό μας  πόρισμα – της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ – της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Εμείς κύριε Τσίπρα στείλαμε στην δικαιοσύνη και αυτή την υπόθεση! Μήπως θυμάστε τι κάνατε τότε εσείς και το κόμμα σας κ. Τσίπρα;

Θα σας πω εγώ. Την ΠΑΠΙΑ!!!

Και δεν μας αγγίζετε με τις αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς οι ίδιοι κάναμε τις αναγκαίες τομές, πήραμε όλα τα μέτρα για την εξυγίανσή των  οικονομικών μας. Εμείς προχωρήσαμε με πρωτοβουλία μας στους αναγκαίους ελέγχους, τα πορίσματα ων οποίων βρίσκονται στον Εισαγγελέα. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, τίποτε να φοβηθούμε Σταματήστε να μας κουνάτε τον δάκτυλο και βάλτε το δάκτυλο εις  τον τύπο των ήλων.

Θέλετε διαφάνεια και όχι συνθήματα κ. Πρωθυπουργέ; Θέλετε την αλήθεια και όχι προπαγάνδα ;

Αν ναι τολμήστε, κάντε δεκτή την πρόταση μας. Εμείς λέμε όλα στο φως. Όποιος έχει παραβεί τους νόμους και έχει  βλάψει τον ελληνικό λαό να πληρώσει. Όποιος και αν είναι. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί στις Δημοκρατίες άλλοθι  για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Κύριε Τσίπρα δεν έχετε κανένα άλλοθι για τις πράξεις σας.

Φτάσαμε στο σημείο Εισαγγελέας να κάνει αναφορά στον  Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο έργο της  και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να στρέφεται κατά καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για την κριτική που άσκησε. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία  αν δεν ήταν άλλο ένα πυροτέχνημα για αντιπερισπασμό. Αντιπερισπασμός για να βγει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τα αδιέξοδά τους, να αποπροσανατολιστεί ο Ελληνικός Λαός από τα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα, να προσπαθήσει να στιγματίσει τους αντιπάλους με καταγγελίες και δήθεν αποκαλύψεις. Μια πρωτοβουλία πολωτική και διχαστική, απόρροια του πανικού τους. Η μπάλα στην εξέδρα.

Ποια οικονομία; ποια αξιολόγηση; ποιοι φόροι, ποιες συντάξεις; Πρόσφυγες; Τι είναι αυτά; Σε ποια χώρα ζείτε; Ποιος κυβερνά;

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του Κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Είμαστε μία χώρα που βιώνει όχι μόνο capital controls (έλεγχο κεφαλαίων) αλλά και justice control (έλεγχο δικαιοσύνης). Κ. Πρωθυπουργέ, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.  Και ιδιαίτερα όταν ο σκοπός σας είναι με κάθε τρόπο να παραμείνετε  στην εξουσία, με όποιο κόστος για τη χώρα.

Κ. Τσίπρα δεν συμφωνώ ότι  έχετε  χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Όχι δεν το έχετε χάσει. Απλά δεν το είχατε ποτέ.  Είχατε πει ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Πήρατε τη γόμα και τις σβήνετε μια μια κ. πρωθυπουργέ

Είστε όμως κάθε λέξη από τα ψέματα και τις  υποσχέσεις που είπατε.

Γιατί άραγε, δεν περιμένατε την συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών, και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο κύριος Παπαγγελόπουλος,  για να συζητήσουμε μετά στην Ολομέλεια τα θέματα της διαφθοράς; Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, που επί των ημερών σας είναι αρμόδιος για μέτρα εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η προσωπική επιλογή  του τ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ευαίσθητη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας  Πληροφοριών (ΕΥΠ). Κοιτάξτε που φτάσαμε !

Επτά χρόνια μετά, ο Υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος που επί χρόνια στα ακαδημαϊκά έδρανα δίδασκε ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να βλέπει έναν πρώην διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών να τον στριμώχνει στο γραφείο του.

Και αναρωτιόμαστε, ποιος πραγματικά διοικεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Ο απών Υπουργός ή ο υπουργεύων Εισαγγελέας;

Την ίδια στιγμή, σε μία κυβέρνηση μόλις λίγων μηνών, υπάρχουν κρούσματα αμνησίας σε στελέχη σας. Άλλοι ξεχνούν να μεταβιβάσουν μετοχές. Άλλοι κάνουν ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες. Και βέβαια δεν είμαι δικαστής για να αποφασίσω.

Αλλά  κ. Τσίπρα δεν είστε, ούτε μπορείτε να υποδυθείτε τον αρχάγγελο της κάθαρσης. Μόλις μέσα σε 14 μήνες διακυβέρνησης ο βασιλιάς είναι γυμνός και πάνω στα συντρίμμια της ρητορικής του μίσους, του διχασμού και των ψεμάτων, αρχίζει πλέον να ηθικολογεί και να ιδεολογικοποιεί τη γύμνια του. Τελευταίο καταφύγιο πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση του Κυβερνητικού διδύμου Τσίπρα – Καμμένου η δήθεν μάχη εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Είναι φανεροί οι στόχοι της κυβέρνησης. Επιχειρείτε να οικοδομήσετε καθεστώς. Η επίθεση κατά της δικαιοσύνης είναι μέρος του σχεδιασμού σας. Αποκεφαλίσατε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και επιχειρήσατε να επιβάλλετε στη σύνθεσή τους πρόθυμα προς εσάς πρόσωπα. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τη θεσμική της θέση, στην κορυφή της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Να επιχειρεί να παρεμποδίσει την ελευθερία του  λόγου και την ανεξαρτησία των βουλευτών, παρεμβαίνοντας στην  νόμιμη, δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων.

Δεν διστάσαμε να εκθέσουμε και να καταγγείλουμε αυτήν την εξωθεσμική παρέμβαση. Κι ύστερα απ’ όλα αυτά, αναρωτιόμαστε:

Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει και εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών;

Όπως τόνισα με έμφαση στην απαντητική μου επιστολή προς την κ. Θάνου θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά της να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας.

Θέλω και από εδώ να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μου στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη.

Θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών.

Γιατί αυτή η σύμπτωση τόσων πολλών ιδιοτήτων σε ένα πρόσωπο; Και πειθαρχική διώκτρια. Και ανακρίτρια. Και έμμεσα ουσιαστικά κριτής. Έτσι πάει περίπατο και η κατοχυρωμένη εσωτερική ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη.

Και μόνον το γεγονός ότι η κ. Θάνου έκανε χρήση των υπερεξουσιών της προτού καν στεγνώσει το μελάνι στο Εθνικό Τυπογραφείο αποδεικνύει τη σκοπιμότητα των σχετικών ρυθμίσεων. Την κατά παραγγελία νομοθέτηση.

 

Ο λαός  απαιτεί να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς, της διαπλοκής. Εμείς ζητούμε να μπουν διαφανείς κανόνες. Σκληροί, κανόνες, και να κλείσει  κάθε είδους παραθυράκι στη διαπλοκή μεταξύ οικονομικών παραγόντων και πολιτικών.

Εμείς ζητούμε η ευθύνη και ο έλεγχος για την τήρηση και εφαρμογή των κανόνων να ανήκει στη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές και όχι στη διοίκηση  και στην κυβέρνηση. Εμείς ζητάμε να γίνουν δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να περιοριστεί η υπέρμετρη ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας. Εμείς ζητούμε όλα και όλοι να είναι στο φως. Εμείς ζητούμε όλα και όλοι να υπηρετούν  την αλήθεια.

Η χώρα χρειάζεται καθαρούς κανόνες που να τηρούνται. Δεν χρειάζεται κανόνες που να κόβουν και να ράβουν οι υπουργοί στα μέτρα τους για εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων. Η χώρα έχει ανάγκη ισχυρούς θεσμούς και όχι υπουργούς που παζαρεύουν τηλεοπτικές άδειες  ή υπουργούς που  μπουκάρουν στα γραφεία των εισαγγελέων.

Σήμερα πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί καταψηφίσατε όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Αναφέρομαι σε  όλα και εκείνα  που ψήφισε κατά κανόνα μόνο του το ΠΑΣΟΚ το 2010-2011.
Δε βρήκατε το σθένος να ψηφίσετε μαζί μας ούτε καν την άρση τραπεζικού απορρήτου ούτε καν τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Χάρη σ’ αυτές τις ρυθμίσεις γίνονται οι έλεγχοι σήμερα. Βρείτε  σήμερα τουλάχιστον το κουράγιο να το αναγνωρίσετε.

Ξέρετε η χώρα έχει ξαναζήσει πρόσφατα αντίστοιχους ψευτοπαλληκαρισμούς  δήθεν εναντίον της διαπλοκής με γνωστά αποτελέσματα. Μόνο που τότε  ξεκινούσαν και τελείωναν στις  ταβέρνες του Μπαϊρακτάρη και τώρα μετακόμισαν στη πλατεία Μαβίλη με espresso.

Ε λοιπόν…ότι κάνατε   με το σκίσιμο των μνημονίων τα ίδια θα κάνετε και με το σκίσιμο  της διαπλοκής. Θα σκίσετε τη γάτα!!!

Το πιο ανατριχιαστικό όμως είναι αυτό που ακούσαμε από εσάς ότι θα επιβάλετε το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Τι σχέση έχει αυτό με την αριστερά και τις ιδεολογικές αντιλήψεις της; Ότι ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Εμείς κύριε Τσίπρα είμαστε με το κράτος δικαίου και όχι με τον αυταρχισμό. Στην πράξη όχι στα λόγια.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Είναι φανερό ότι δεν μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με ασφάλεια.

Παραιτηθείτε. Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση.