Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των Μ.Μ.Ε

Ο κόσμος το 2017 μοιάζει να γυρίζει  ανάποδα, τα σύννεφα γύρω μας πυκνώνουν, η Ελλάδα παραμένει διασωληνωμένη στην εντατική  και εμείς συζητάμε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον Κήρυκα Χανίων και την Αυγή. Και αυτό συμβαίνει με επιλογή και  αποκλειστική ευθύνη Τσίπρα – Καμμένου.

Οι Έλληνες αγωνιούν και περιμένουν  ακόμα ένα αξιόπιστο σχέδιο για  την έξοδο από την κρίση. Αλήθεια, τα τελευταία δύο χρόνια, ποιο σχέδιο είδαμε, ικανό να διασφαλίσει  τη θέση της Ελλάδας σε ένα νέο κόσμο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος?

Η χώρα έχει την πιο κρίσιμη περίοδο την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μια Κυβέρνηση που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Σε όλα τα επίπεδα..

Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και την πραγματική οικονομία. Καίγεται και το τελευταίο ίχνος λίπους, οι καταθέσεις έχουν πάρει νέα πτωτική τροχιά, οι μέχρι πρότινος καταχωνιασμένες στα σεντούκια οικονομίες στερεύουν. Το εισόδημα δεν γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας και η κίνηση στην αγορά – ενώ το 2014 είχε δειλά αναθαρρήσει- πλέον σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Οι επιλεκτικές προσλήψεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προφανώς δεν αυξάνουν τη ζήτηση και δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά.  Αυξάνουν το κόστος συντήρησης του κράτους φουσκώνοντας τα φορολογικά βάρη για του πολίτες. Με τις τράπεζες ευνουχισμένες, οι όποιες υγιείς εμπορικές και επιχειρηματικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο ίδιος δε ο Υπουργός σας,  τώρα παραδέχθηκε ότι το 70% των δεσμεύσεων που έχετε αναλάβει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει υλοποιηθεί. Ποιον αλήθεια τόσο καιρό κοροϊδεύατε; Η έξοδος της χώρας στις αγορές, στα μέσα του 2018, φαντάζει όνειρο απατηλό. Η εφιαλτική εξέλιξη ανάγκης ενός νέου προγράμματος στήριξης, ενός 4ου μνημονίου, είναι κάτι περισσότερο από πιθανή. Το χειρότερο όμως είναι ότι αλυσοδένετε την χώρα με στόχους οικονομικά ανέφικτους και κοινωνικά αβάσταχτους, και μας γυρίζετε στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα».

Εσείς με την πολιτική σας , αλλά και με δηλώσεις στελεχών σας, κουβαλάτε νερό στο μύλο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε για το GREXIT κ. Τσίπρα; Από δήθεν επαναστάτης γίνατε υποτακτικός. Τώρα γίνεσθε και συνεργός; Υπάρχει κρυφό σχέδιο; Πάρτε θέση κ. Πρωθυπουργέ.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα ζητήματα της χρηματοδότησης των Μ.Μ.Ε. και των κομμάτων δεν είναι σημαντικά. Το  αντίθετο μάλιστα. Αφορούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και εκπέμπουν έντονο συμβολισμό που ενδιαφέρει όλους τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρει όμως την κυβερνητική πλειοψηφία αυτή η προσέγγιση , την ενδιαφέρει να στήσει κατηγορητήρια.

Δε διστάσατε ν’ αλλοιώσετε για το σκοπό αυτό και την κατάθεση του Ν. Σαλαγιάννη που όμως, δυστυχώς για σας, παραμένει καταγεγραμμένη στα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Μιλάμε για απροκάλυπτη πλαστογραφία που δεν έχει προηγούμενο στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ντροπή. Πάντα όταν “σκουραίνουν” τα πράγματα για την Κυβέρνησή σας , καταφεύγετε στο γνωστό σας γήπεδο: Την περιβόητη και πολυδιαφημισμένη “μάχη κατά της διαπλοκής”. Πόσες φορές μας ζητήσατε «απειλητικά» να μιλήσουμε για διαφθορά; Θυμάστε; Πάντα σας λέγαμε: Ναι. Να δούμε και να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Τι περιμένετε; Βγείτε στο κυνήγι, βρείτε και χτυπήστε την διαφθορά και την διαπλοκή παντού. Στα μέσα ενημέρωσης, στη δημόσια διοίκηση, στην ιδιωτική οικονομία. Όμως, εδώ, στη Βουλή, προς τι όλο αυτό το επαναλαμβανόμενο show; Αλήθεια, τι έργο έχετε να επιδείξετε στο μέτωπο κατά της Διαπλοκής κ. Τσίπρα; Λόγια πολλά, πράξη καμία.

Η Ελλάδα επί των ημερών σας υποχώρησε ένδεκα (!!) ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέτρησης φαινομένων διαφθοράς.

Είστε η Κυβέρνηση των έμμισθων τρολς  και της προπαγάνδας!

.Η μόνη αλήθεια, πίσω από τους μεγάλους τίτλους και τα πομπώδη λόγια είναι ότι παρά τις μεθοδεύσεις και τις αλλοιώσεις, η Εξεταστική Επιτροπή δεν απέδωσε ποινικές ευθύνες για κανένα πολιτικό πρόσωπο. «Άνθρακες ο θησαυρός». Όσο κι αν ψάξατε, όσο βαθιά κι αν σκάψατε, ότι μεθοδεύσεις και αν σκαρφιστήκατε, η σκευωρία απέτυχε και  τελικά είδατε τα δικά σας “άπλυτα” να βγαίνουν στη φόρα. Συγχαρητήρια.

Είναι ώρα να ειπωθούν όλα με το όνομά τους. Η Κυβέρνηση επιχείρησε να στοχοποιήσει ως «διεφθαρμένα» τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης στο σύνολό τους. Πάσχισε να πείσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα, πως όσα έζησαν  στην πιο δημιουργική την πιο παραγωγική περίοδο της Ελληνικής ιστορίας ήταν εικονική πραγματικότητα! Ότι δεν τα δικαιούταν. Ότι δεν τα είχαν. Να ξεχάσει ο πολίτης τις δημοκρατικές κατακτήσεις τόσων χρόνων. Τα δικαιώματα και τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή.

Για τον κ. Τσίπρα οι κυβερνήσεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν ήταν επιλογή με την ψήφο του λαού, αλλά  αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς. Προϊόν και αποτέλεσμα του τριγώνου Κόμματα-Μέσα Ενημέρωσης-Τράπεζες. Δεν υπήρχε κατά τον ίδιο λαϊκό κίνημα, δεν υπήρξαν εθνικοί στόχοι και προσπάθειες, δεν υπήρξαν λαϊκές κατακτήσεις. Συνειδητή, επικίνδυνη, ισοπεδωτική διαστρέβλωση της Ιστορίας, που θυμίζει το βρώμικο ’89 και μόνο τους νοσταλγούς των μαύρων περιόδων εξυπηρετεί. Και όλα αυτά για να δικαιολογηθεί ο κ. Τσίπρας για την ανικανότητα και την αδυναμία του. Για να διευκολυνθεί στην προώθηση των καθεστωτικών, αυταρχικών, υπονομευτικών για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογών του.

Ακούστε Κυρίες και Κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και καταλάβετέ το καλά. Το κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις λαϊκές διεκδικήσεις για πολλά χρόνια. Δεν το έφεραν και δεν το στήριξαν τα μέσα ενημέρωσης και τα συστήματα εξουσίας. Ήρθε μέσα από τον λαό. Ως έκφραση μιας πηγαίας ανάγκης, για ένα καλύτερο αύριο. Μια Παράταξη που ταυτίζεται με την πιο φωτεινή και δημιουργική περίοδο για την πατρίδα μας. Με τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

Και μέσα από τον λαό καθημερινά αναγεννιέται σήμερα και πάλι η δημοκρατική παράταξη,  τώρα που καταρρέει ο λαϊκισμός και το ψέμα, που έφεραν τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία. Αρκετά πια με την παραχάραξη της ιστορίας. Δεν έχετε το δικαίωμα ειδικά εσείς, αυτής της Κυβέρνησης, να καταπατάτε το δημοκρατικό κεκτημένο τόσων δεκαετιών.

Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι σε ανάλογη επίθεση πρωτοστατούν κύκλοι της δεξιάς. Και ειδικά αυτοί που ταυτίστηκαν με την καταστροφική για την χώρα περίοδο της ΝΔ 2004-2009. Πρόσωπα που είναι υπόλογοι έναντι της Ιστορίας του έθνους. Κύκλοι που έχουν βέβαια εκπρόσωπο μέσα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που φροντίζει να μην ερευνάται τίποτε, να μην αγγίζει κανείς τίποτε που αφορά εκείνη την περίοδο. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πια το πώς εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος τότε, το πώς φθάσαμε σε ετήσια ελλείμματα των 35 δις ευρώ, το πώς η χώρα εξαναγκάσθηκε στο μονόδρομο των Μνημονίων. Την ώρα που οι πραγματικοί ένοχοι γι’ αυτά κρύβονταν ή πετούσαν πέτρες απ’ έξω.

Σταματήστε να δηλητηριάζετε τον δημόσιο βίο με τα μισαλλόδοξα μηνύματά σας. Σταματήστε τα ύπουλα παιχνίδια. Παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό για να ανέβετε στην εξουσία. Και έρχεστε πάλι να πουλήσετε ένα νέο παραμύθι, σε ένα λαό που υποφέρει από τα μέτρα και τις πολιτικές σας, με μοναδικό στόχο να διασώσετε τις καρέκλες σας. Όμως ο «δράκος» του παραμυθιού σας ούτε φοβίζει αλλά ούτε ξεγελά πια κανέναν. Και τώρα ψάχνετε για την «νέα απειλή», το «νέο κακό», γιατί τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;

Αυτά όμως δεν αφορούν κανέναν. Δεν σας πιστεύει κανείς πια! Σας πήραν είδηση όλοι. Και η καταδίκη του Ελληνικού λαού θα είναι πολύ σκληρή για σας. Απ’ το ’74 και μετά η Ελλάδα άφησε πίσω της μια και καλή τα διχαστικά σχήματα. Τις διαιρέσεις, τα πιστοποιητικά πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων. Με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της γνήσιας Δημοκρατικής Παράταξης, η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης πέτυχε την οριστική Εθνική Συμφιλίωση.

Δημιούργησε τις βάσεις για την ενότητα, την ομοψυχία. Εμπεδώθηκε η ισονομία, η πρόσβαση όλων στη γνώση, τη δημόσια υγεία, την ασφάλιση. Εξασφαλίσθηκαν συνθήκες ευημερίας και δίκαιης ανάπτυξης. Κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν είναι απλές ψηφίδες Ιστορίας. Είναι βιώματα, μνήμες, κατακτήσεις, κεκτημένα. Έγιναν με ισχυρές και καθαρές εντολές του Ελληνικού λαού. Καμία νέα τάξη πραγμάτων, καμία “Νέα Μεταπολίτευση” δεν μπορεί να τα διαγράψει. Οι κατακτήσεις του χθες θα συνεχίζουν να ορίζουν τα αιτήματα του αύριο: Δικαιοσύνη – Διαφάνεια – Δημοκρατία. Εσείς αυτά αποδείχθηκε ότι ούτε θέλετε ούτε  μπορείτε να τα εξασφαλίσετε.

 Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο.

 Η λύση βέβαια δεν βρίσκεται ούτε στην παράδοση στις ακραίες απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε, ούτε στην δεξιά παλινόρθωση. Στην Ελλάδα του 2017 δεν αξίζει μια νέα εθνική καταστροφή επειδή τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ψυχώσεις τους: τον λαϊκισμό και τον κρατισμό από τη μία και την ασυδοσία της  αγοράς από την  άλλη αλλά κυρίως την ακόρεστη δίψα τους για την εξουσία και για αυτό εμποδίζουν την εθνική συνεννόηση.

Είναι ώρα για μια άλλη πολιτική, με Εθνική Συνεννόηση, με Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια. Η Εθνική Συνεννόηση ξεκινά ως αναγκαιότητα και θεμελιώνεται με το κοινό έργο. Έργο και κοινή προσπάθεια που θα στηριχθεί σε  ένα σχέδιο που τολμώ να το ονομάσω «σχέδιο Ελλάδα», μια δική μας συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το έργο αυτό  και μόνο μπορεί να αποτρέψει έναν νέο εθνικό διχασμό που θα έρθει ως επιστέγασμα μιας εθνικής ήττας. Αυτήν την εξέλιξη η Δημοκρατική Παράταξη έχει ιστορικό χρέος να αποτρέψει.

Όπως έχω επανειλημμένα πει  η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης  με άλλο Πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Είναι φανερό ότι  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το επιθυμούν. Με τους  σημερινούς  συσχετισμούς  δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ  δεν το επιτρέπουν. Θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Για αυτό ζητάμε τη Δύναμη από τον Ελληνικό λαό.  

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ.