Φώφη Γεννηματά: Η δημοκρατική παράταξη ενισχυμένη θα είναι ξανά παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα.

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση

 Σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση και διαπραγματεύονται μόνο στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Επιτείνουν έτσι, με βαρύ κόστος, το δράμα για το λαό και την πατρίδα. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι τις επόμενες ημέρες θα επισημοποιηθεί, μια νέα επώδυνη διαπραγματευτική ήττα της Ελλάδας και θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε επί δύο χρόνια: Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί!

Οι δανειστές έχουν το δικό τους σοβαρό μερίδιο ευθυνών για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τις ακραίες απαιτήσεις τους και τις εμμονές σε λάθος συνταγές.

Εδώ όμως που βρισκόμαστε σήμερα, αντιμέτωποι με το δίλλημα GREXIT ή διαρκής λιτότητα,  μας έχει φέρει με αποκλειστική του ευθύνη ο κ. Τσίπρας και οι συνεταίροι του.

Αντίβαρο η εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση

Ασφαλώς δεν θα επικυρώσουμε τα επώδυνα μέτρα, αποτελέσματα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το αντίβαρο που με ρωτάτε μπορεί να είναι η εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας  εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Με σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση, με ευρεία  λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί  αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Αυτή όμως η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Γι αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η δημοκρατική παράταξη ενισχυμένη θα είναι ξανά παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα

Δεν βάζουμε οροφή στον εκλογικό μας στόχο. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση. Μόνο μια δυνατή Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προωθήσει το

στόχο για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από παντού είναι αισιόδοξα. Υπάρχει μια δυναμική, μετρήσιμη πλέον και αισθητή σε όλη την Ελλάδα.

Το σχέδιο «Ελλάδα» που επεξεργαζόμαστε  για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις προοδευτικές αλλαγές και ανατροπές στο κράτος, στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος βρίσκει απήχηση. Ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός θα συντριβεί στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Η δημοκρατική παράταξη ενισχυμένη θα είναι ξανά παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη δεξιά, με τη συντήρηση ισχύουν

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μεταρρυθμιστής στα λόγια. Ούτε όμως η ιστορία του κόμματός του, ούτε το δικό του παρελθόν και παρών το  τεκμηριώνουν. Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη δεξιά, με τη συντήρηση ισχύουν. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την εθνική ανάγκη για συνεννόηση, διαμόρφωση και στήριξη εθνικής γραμμής για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο, δεν είναι η ώρα όπου ο καθένας μπορεί να προτάσσει τις διαφορές του. Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει ομοψυχία.

Διαμορφώνουμε το προγραμματικό σχέδιο και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του αυτόνομου και ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς. 

Προχωράμε στη φάση αυτή, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής συμπαράταξης ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα, με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που την αποτελούν. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.

Το Συντακτικό μας Συνέδριο είναι ανοιχτό στην Κοινωνία. Τολμάμε και σπάμε τους μηχανισμούς. Ανοίγουμε την πόρτα της συμμετοχής, η πρόσκλησή μας προς όλα τα μέλη και στελέχη καθώς και τις κινήσεις της ευρύτερης παράταξης είναι σε ισχύ.

Στο  Συνέδριο επιδιώκουμε την επικύρωση των πολιτικών μας θέσεων, του προγράμματος μας και την εμβάθυνση της οργανωτικής μας συγκρότησης και λειτουργίας. Διαμορφώνεται πλέον το προγραμματικό σχέδιο και η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του αυτόνομου και ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς. 

Σε αυτό το Συνέδριο σταθμό για την ενότητα και ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης δεν έχουν θέση ξεπερασμένες λογικές μηχανισμών και συσχετισμών. Δεν έχει θέση η εσωστρέφεια. Δίνουμε προτεραιότητα στη συμμετοχή της κοινωνίας μέσω και αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί σε διάφορους χώρους και τομείς. Οι

Σύνεδροι των κομμάτων και των κινήσεων είναι εκλεγμένοι μέσα από τις διαδικασίες τους. Όσο αφορά την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, σας θυμίζω ότι αποτελεί δική μου πρόταση και δέσμευση και αναφέρεται  στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους.

 Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του Συνεδρίου μας

Υποδεχτήκαμε πριν από λίγες μέρες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα. Είμαστε τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Η συνεργασία μας με όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Συμπαράταξη είναι εξαιρετική και δημιουργική. Η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία και η διοργάνωση του συνεδρίου μας, συνδυάζεται με ένα κάλεσμα ενότητας.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του Συνεδρίου μας και στην υλοποίηση του κοινού στρατηγικού μας στόχου. Θέλουμε ξανά την Προοδευτική Παράταξη στο προσκήνιο, δυνατή, ανεξάρτητη και κυρίως με λύσεις για τους πολίτες και τη χώρα. Θα τα καταφέρουμε.