Ήρθαμε εδώ με προτάσεις. Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτές. Μόνο ανακρίβειες και ψέματα

Σημεία από τη Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την Προ Ημερησίας Συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική Ασφάλιση

Θα σας κρίνει ο Ελληνικός λαός και η ιστορία

1. Στην δευτερολογία του ο κος Πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μια λέξη για το ασφαλιστικό. Ήρθατε εδώ κύριε Τσίπρα για να πολώσετε. Να παίξετε τους 2 ξένους με τον κ. Μητσοτάκη και ο κος Μητσοτάκης τσίμπησε και σας ακολούθησε. Χαθήκατε και οι δύο στη μετάφραση

2. Εμείς θα μείνουμε μακριά από τις κοκορομαχίες σας. Ήρθαμε εδώ με προτάσεις. Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτές. Μόνο ανακρίβειες και ψέματα. Ο κος Τσακαλώτος μας είπε ότι είναι πλούσιοι οι συνταξιούχοι των 900 με 1000 ευρώ το μήνα. Ότι είναι πλούσιοι οι δικηγόροι των 10.000 ευρώ το χρόνο ή οι αγρότες των 12.000 ευρώ το χρόνο. Ότι είναι πλούσιοι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που τους κόβει τις συντάξεις .Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπατε ότι δίνετε και αυξήσεις. Τότε γιατί χρειάζεται παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

3. Ήρθαμε εδώ με προτάσεις. Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτές. Μόνο ανακρίβειες και ψέματα. Τώρα που σκηνοθετείται το σκηνικό παλινόρθωσης της Δεξιάς ως δήθεν μεταρρυθμιστικής δύναμης. Θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται, στους πολίτες που εξαπατήθηκαν αλλά θα σταθούμε και απέναντι στο λαϊκισμό και στις διχαστικές λογικές.

4. Η χώρα δεν αντέχει νέο διχασμό, Δεν αντέχει άλλες πλατείες του μίσους. Δεν αντέχει αφορισμούς και χαρακτηρισμούς για προδότες και μιάσματα.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αγανακτούν. Θέλουν συνεννόηση. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά. Να χτίσουμε και όχι να γκρεμίζουμε γέφυρες.

5. Και σε ότι μας αφορά εμείς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση στις ισοπεδωτικές προτάσεις του ΔΝΤ. Δεχθήκαμε και εμείς ανάλογες πιέσεις και εκβιασμούς.Τότε εσείς μας υπονομεύατε.Τώρα εμείς σας προσφέρουμε με την στάση μας ένα διαπραγματευτικό ατού για να αντισταθείτε. Εάν μπορείτε και θέλετε βέβαια.

6. Έχετε 153 βουλευτές, έχετε την πλειοψηφία. Αν επιμένετε σε αυτές τις καταστροφικές ρυθμίσεις αναλάβετε την ευθύνη και προχωρήστε.

 

Πρέπει να τελειώνουμε με το χθες

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA»

Για το ασφαλιστικό

Η πρόταση για το ασφαλιστικό δεν οδηγεί πουθενά, δεν είναι μεταρρύθμιση. Οδηγεί σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, δημιουργεί κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.Άρα οδηγεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην ανάγκη για νέες πολύ σκληρές παρεμβάσεις.

Εξεταστική Επιτροπή: Πρέπει να τελειώνουμε με το χθες

Κατ’ αρχήν η Εξεταστική δεν είναι προανακριτική. Η Εξεταστική διερευνά και εφόσον βρεθούν στοιχεία, αποφασίζει η Βουλή εάν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Πρέπει να τελειώνουμε με το χθες και να αποφασίσουμε όλοι μας ποια ήταν η ιστορική πορεία της οικονομίας από την ώρα που μπήκαμε στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα; Υπάρχουν ευθύνες; Υπάρχουν λάθη; Υπάρχουν παραλείψεις; Αλλά όχι να πάμε σε ένα πόρισμα σούπα. Ή με μικροκομματικές λογικές να πετάει ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να τα απαντήσουμε όλα αυτά. Εμείς ζητάμε την Εξεταστική για όλη την περίοδο; Διότι πρέπει να δούμε και πώς φτάσαμε στον εκτροχιασμό το δημοσιονομικό το 2009. Να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης 2004 – 2009 και ρώτησα το νέο αρχηγό της Ν.Δ. τον κ. Μητσοτάκη εάν θα δεχτεί να συνυπογράψει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσουμε όλη την περίοδο.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να καθαρίσουμε με το χθες, ιδιαίτερα αυτοί που προσπαθούν να παρουσιαστούν σήμερα ως οι νέοι μεταρρυθμιστές, όχι μόνο στα λόγια λοιπόν. Στην πράξη να δούμε ποιος έφταιξε και ποιος έχει ευθύνες που φτάσαμε έως εδώ.

Για την κεντροαριστερά

Έχω καταθέσει μια πρόταση. Μια συζήτηση έχει ξεκινήσει για την ενοποίηση αυτού του χώρου, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, του ριζοσπαστικού κέντρου, όπως λέω εγώ. Μια συζήτηση που δεν έχει προαπαιτούμενα. Μια συζήτηση πολύ ανοιχτή που λέει ελάτε να βάλουμε ως προτεραιότητα την πρότασή μας για την Ελλάδα.

Ακούω πολλές φωνές να λένε ότι πρέπει να γίνει συνέδριο και να προχωρήσουμε. Μα, τι συνέδριο θα γίνει; Ποιοι θα είναι οι σύνεδροι; Πώς θα εκλεγούν; Να έρθουν οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί να μεταφέρουν τα συστήματά τους και τους ανθρώπους τους;

Έχω κάνει μια υπέρβαση και έχει έρθει η ώρα να κάνουν υπερβάσεις όλοι.

Είπα ξεκάθαρα στην πρόταση που κατέθεσα για διάλογο, ότι ο Επικεφαλής της ευρύτερης παράταξης, θα πρέπει να εκλεγεί από τη βάση της παράταξης. Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα είναι υποχρεωτικά επικεφαλής ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σχήματος. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια σοβαρή υπέρβαση.

Έγινε μια δημοσκόπηση από την KapaResearch για λογαριασμό του «Βήματος» που δημοσιεύτηκε. προηγούμενη Κυριακή. Το 94% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 74% των ψηφοφόρων του Ποταμιού βλέπουν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι ακριβώς αυτό που δημιουργείται στη βάση αυτής της παράταξης πρέπει να μας ωθήσει όλους στο να κάνουμε όλοι υπερβάσεις και να κάνουμε το επόμενο βήμα.