Η χώρα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω απομόνωση.

 

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤΕΝΝΑ» με τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.

 

Για το προσφυγικό

Ζήτησα μετ’ επιτάσεως τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι προφανές, έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, έχει απομονώσει τη χώρα μας. Χτυπάμε το καμπανάκι εδώ και πάρα πολύ καιρό, από πέρσι το Μάρτιο αναδεικνύαμε τα προβλήματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξε ολιγωρία. Αυτή τη στιγμή βλέπουν όλοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Βλέπουν όλοι πώς έφυγε από τη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός.

Επομένως είναι ώρα κοινής δράσης όλων των φιλοευρωπαϊκών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Περιμέναμε να είναι πιο συγκεκριμένος ο Πρωθυπουργός. Εδώ κάθε μέρα οι εξελίξεις τρέχουν. Η χώρα βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση.

Κατηγορώ την κυβέρνηση ότι έχει κάνει μεγάλα λάθη και αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι ως χώρα  με μια εθνική και ανθρωπιστική κρίση.

Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες των εταίρων. Οι εταίροι κρύβονται πίσω από τις αδυναμίες της κυβέρνησης και προσπαθούν να φορτώσουν  στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού που είναι ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό.

Για τη στάση της Αυστρίας

Από εκεί και πέρα όμως εμείς πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας ως χώρα, να δείξουμε ότι έχουμε μια δυνατή φωνή, ότι έχουμε μια εθνική γραμμή, ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αυτά που έχουμε αναλάβει ως υποχρεώσεις σε χρονοδιαγράμματα, νέα έστω, αφού δεν τηρήθηκαν τα προηγούμενα, έτσι ώστε να μην έχει κανείς …

Πρέπει να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της αξιοπιστίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω απομόνωση της χώρας. Αυτή τη στιγμή η Αυστρία με τις επιλογές της είναι εκτεθειμένη και απέναντι στην Κομισιόν και απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.

Το θέμα λοιπόν ανάμεσα στη σχέση μας με την Αυστρία δεν είναι να βαθύνει το ρήγμα, δεν είναι να απομονωθούμε και να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα μέτωπα, γιατί επιτρέψαμε να δημιουργηθούν μέτωπα απέναντι στη χώρα.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι περισσότερη συνεννόηση με την Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη. Να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη τους, να τους πιέσουμε. Προσωπικά έχω κάνει κατ’ επανάληψη επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τηλεφωνικές, γραπτές, με αλληλογραφία και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Θα έπρεπε τα hot spots να γίνουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο ….

Μία από τις προτάσεις που είχα καταθέσει στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή μας, ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός παρακολούθησης, της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία.

Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ πιεστικοί απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη με συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε και εμείς εντάξει, γιατί με τη λογική των ανοιχτών συνόρων, με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση.

Αν η Ελλάδα είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει γραπτές διαβεβαιώσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου. Και δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό. Δεν  υπάρχει λοιπόν άλλος καιρός για χάσιμο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άλλο να μετράμε τα λάθη της κυβέρνησης, γιατί είμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική τραγωδία.

Για τη δήλωση Μουζάλα ( Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη”)

Οι Υπουργοί της κυβέρνησης δεν είναι σχολιαστές. Δεν είναι δημοσιογράφοι. Έχουν ευθύνη να προλαβαίνουν και όχι να διαπιστώνουν τα δεινά που θα έρθουν στη χώρα.

Εμείς χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, το επαναλαμβάνω, δεν έχω καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Επικοινωνώ διαρκώς με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Αύριο με τον κ. Πιτέλα έχω μια συνάντηση και μαζί με τον κ. Λοβέρδο και τους Ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους του κόμματος, αλλά και μόνη μου στη συνέχεια μαζί του, έτσι ώστε να εξασφαλίσω τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στη φάση που βρισκόμαστε.

Και ήδη αν έχετε δει, υπάρχουν δηλώσεις και του κ. Σουλτς και του κ. Γκάμπριελ και του κ. Στάινμαχερ.

Χρειάζεται πανστρατιά και γι’ αυτό κατ’ επανάληψη έχω πει πως ξεπερνούν τα προβλήματα, τις ικανότητες αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό έχω θέσει ζητήματα συνολικότερα πέρα από την εθνική στρατηγική και γραμμή που πρέπει να υπάρξει στο προσφυγικό.