Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κυβέρνηση οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών αδιεξόδων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τριπλό αδιέξοδο και σε μία ευθεία απειλή.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την Β’ αξιολόγηση, αδιέξοδο στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αδιέξοδο και στο Κυπριακό. Ενώ ο κ. Ερντογάν απειλεί, ευθέως πλέον και θέτει θέμα συνόρων δια της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης. Δεν τα λες και επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα όλα αυτά.

Την ίδια ώρα η κοινωνία υποφέρει από την «δολοφονική» επίθεση στα εισοδήματα, με νέους φόρους, νέα χαράτσια, νέα κουρέματα στους μισθούς και τις συντάξεις ενώ η πραγματική οικονομία ψυχορραγεί.  Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία εργασιακή ζούγκλα.

Έχουμε μια Κυβέρνηση αδιεξόδων, που τα δικά της αδιέξοδα, από την πολιτική και ηθική της κατάρρευση τα μετατρέπει σε αδιέξοδα της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει το συντομότερο και αυτή ή πολιτική πρέπει να αλλάξει. Και δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει με ΝΔ, Μητσοτάκη και με την συνταγή του εφαρμοσμένου βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού που πρεσβεύουν.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, σήμερα στην κοινωνία  και αύριο στην επόμενη Βουλή, με αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτή είναι η λύση που θα ξεμπλοκάρει το πολιτικό σύστημα από τον λαϊκισμό, τον αναχρονισμό και τον διχασμό.

……………………………………………………………………………..

Αυτή η κυβέρνηση βγάζει φλας αριστερά και στριβεί πάντα δεξιά

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατική Συμπαράταξης στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ».

Σχετικά με την εκλογή Τραμπ.

Η εκλογή του κ. Τραμπ δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό σε όλο τον κόσμο. Είναι μια βαθιά συντηρητική επιλογή. Δεν αρκεί όμως ο προβληματισμός.  Είναι η ώρα της αφύπνισης και αντεπίθεσης της Πολιτικής, με τα προοδευτικά κόμματα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην συντήρηση, στον αναχρονισμό, στην ξενοφοβία απαντάμε με βιώσιμες πολιτικές που δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των ανθρώπων. Όχι με ξόρκια!

Σε  ότι αφορά τη χώρα μας χρειάζεται επίσης προσοχή. Βέβαια οι  ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διαχρονικές, σταθερές και ο νέος πρόεδρος δεν έχει δώσει δείγματα γραφής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάποιες απόψεις όμως στενών συνεργατών του που προαλείφονται για ιδιαίτερα «ευαίσθητες» θέσεις σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αστάθεια στη περιοχή και την προκλητικότητα της Τουρκίας δείχνουν ότι  έχουμε  κάθε λόγο να παρακολουθούμε με ετοιμότητα τις εξελίξεις.

Για την επίσκεψη Ομπάμα.

Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη χώρα μας ήταν σημαντική. ΄Εχει  ιδιαίτερη αξία ότι επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το χρέος και για το προσφυγικό. Ελπίζουμε ότι θα βρουν  ευήκοα ώτα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες ώστε να συμβάλλουν στην προώθηση  λύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.  Το πρόβλημα παραμένει ότι η Κυβέρνηση αυτή, δεν έχει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να αξιοποιήσει τη θετική συμβολή σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως της μέχρι τώρα ηγεσίας των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο κ. Τσίπρας χρήσιμος για τους δανειστές, πρόβλημα όμως για την χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε χρήσιμος για τους δανειστές αφού υπογράφει και εφαρμόζει κάθε αντιαναπτυξιακή και αντιλαϊκή απαίτηση τους. Αποδείχθηκε όμως πρόβλημα  για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Η πλήρης υποταγή και υπακοή του συντηρεί την ύφεση, βαθαίνει τη φτώχεια, παρατείνει την εξάρτηση και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Τσίπρα αφορούν όλες σε μεγάλες αυξήσεις φόρων, σε περικοπές μισθών, σφαγή των συντάξεων, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες στην Υγεία και στην Παιδεία.  Καμία μεταρρύθμιση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία και να διευκολύνει την ανάπτυξη δεν έχει πραγματοποιηθεί, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  στην δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ή στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν μετατοπίστηκε στο κέντρο, μεταλλάχθηκε σε αυθεντικό εκφραστή των  πιο σκληρών πολιτικών λιτότητας που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση για την Β’ αξιολόγηση

Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας. Στη βάση αυτή ξεκινήσαμε πρώτοι το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και διατυπώσαμε έγκαιρα τις θέσεις μας.

• Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού θα γίνεται μόνο μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και την καθολικότητα εφαρμογής τους.
  • Δεν αποδεχόμαστε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).

Αυτό το τρίπτυχο αποτέλεσε στη συνέχεια τον πυρήνα της θέσης των κοινωνικών εταίρων. Φοβάμαι όμως ότι και αυτή τη φορά θα ξαναδούμε το ίδιο έργο, με τίτλο «η  Κυβέρνηση βγάζει φλας αριστερά και το κόβει όλο δεξιά».

Για το ενδεχόμενο εκλογών.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. ‘Oσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο. Είμαστε οι πρώτοι που από το βήμα της Βουλής είπαμε «δεν μπορείτε , παραιτηθείτε». Η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής.  Τις εκλογές δεν μπορούμε εμείς να τις επιβάλλουμε, όμως αργά η γρήγορα θα οδηγηθούμε σ’αυτές. Πάντως έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Η Εθνική Συνεννόηση είναι απαραίτητη. Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή.

Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στο στείρο δικομματικό παιχνίδι.

Δεν υπάρχει από εμάς καμιά πολιτική ίσων αποστάσεων.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική ίσων αποστάσεων. Είμαστε σταθερά απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στο λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό τους όπως και ιστορικά είμαστε πάντα ιδεολογικά – πολιτικά στην αντίπερα όχθη από την Δεξιά και την ΝΔ. Υπάρχει η πολιτική μας απόφασή να είμαστε ο αυτόνομος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς που διεκδικεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της εθνικής γραμμής για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Η σημαντική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα μας δώσει την δυνατότητα να την επιβάλλουμε.

……………………………………………………………………………………