Ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών. Οφείλει τουλάχιστον  τώρα να τηρήσει μια Εθνική γραμμή για το χρέος. Να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του δημοσίου χρέους.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε το κεκτημένο της απόφασης του 2012 , χάρισε στους ευρωπαίους τραπεζίτες τουλάχιστον 6 δις ευρώ και πήρε αόριστες υποσχέσεις το 2016. Η γραμμή της υποχωρητικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένοι απέναντι στον Ελληνικό λαό.

(Δήλωση Φώφης Γεννηματά για το χρέος 21/5/2017)

………………………………………………………………………………………

Φώφη Γεννηματά: Μόνο με Κυβέρνηση ευρείας στήριξης θα σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

 Συμφωνία ντροπής.

Είναι μια   συμφωνία ντροπής. Είναι η σοβαρότερη στην ιστορία μας παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση των οικονομικών του Κράτους.  Συνθηκολόγησαν με όρους  ηττημένου, με μέτρα καταστροφής της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Συμφωνία υφεσιακή που δεν βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας καταδικάζει σε διαρκή λιτότητα. Δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με σχέδιο για το συμφέρον του τόπου. Η  καθυστέρηση αλλά και η ανικανότητα τους να υλοποιήσουν στόχους, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής, μεγάλωσαν το λογαριασμό. Ο πραγματικός τους στόχος ήταν και είναι η παραμονή τους στην εξουσία και αυτό πέρα από τα άλλα είναι πολιτικός αμοραλισμός. Καμία «διαβεβαίωση», καμία εξαγγελία από αυτή την Κυβέρνηση της πολιτικής απάτης, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας δεν έχει πια καμιά αξία για την Κοινωνία. Αν σε κάτι είναι συνεπής αυτή η Κυβέρνηση είναι πως ό,τι λέει ποτέ δεν το υλοποιεί. Σε αυτό, ο λόγος τους είναι συμβόλαιο!

Η μοναδική δέσμευση για απομείωση του χρέους, είναι αυτή του 2012 που η  κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου δυστυχώς δεν αξιοποίησε.

Το θέμα του χρέους είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, παρά τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα πέρυσι το Μάιο. Θυμίζω ότι  έκλεισε τη 2η αξιολόγηση με επώδυνα και τότε μέτρα λιτότητας με δήθεν αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. ‘Ένα χρόνο μετά και ενώ συμφώνησε και ψήφισε άλλα 5 δις μέτρα ακόμα το συζητάνε και φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες για μετά το 2018. Η μοναδική δέσμευση για απομείωση του χρέους, είναι αυτή του 2012 που η  κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου δυστυχώς δεν αξιοποίησε . Οτιδήποτε λιγότερο από αυτές τις ρυθμίσεις  θα αποτελεί μεγάλη αποτυχία και υποχώρηση.

Αντίμετρα, το νέο παραμύθι της κυβέρνησης.

Τα λεγόμενα αντίμετρα είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης. Ενώ τα μέτρα μια αδιαμφισβήτητη οδυνηρή πραγματικότητα για τους πολίτες. Για  να εφαρμοστούν τα δήθεν αντίμετρα πρέπει τα  πρωτογενή  πλεονάσματα να υπερβαίνουν κατά  πολύ τους στόχους   και να  υπάρχει ταυτόχρονα  έγκριση του  ΔΝΤ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , ως γραμματέας του Τόμσεν θα δημοσιεύσει την απόφαση. Ζήσε Μάη μου…Ακόμη και αν κάποια δοθούν θα είναι ασπιρίνες στη βαριά  πληγωμένη κοινωνία.

Συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης.

Η επόμενη κυβέρνηση, με σχέδιο  θα πρέπει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάταξη της οικονομίας. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, ο χρόνος είναι αδυσώπητος.  Γι΄ αυτό εμείς λέμε πως χρειάζεται η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων  και μια Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης. Αυτό είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας  της χώρας. Και το κλειδί για  να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων.

Η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης παίρνει διαστάσεις λαϊκής κατακραυγής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει άμεσα, βλάπτει σοβαρά τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία . Τις  εκλογές όμως δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Το να ζητάς διαρκώς εκλογές  ενώ δεν μπορείς να τις προκαλέσεις δεν είναι παρά ευχολόγιο. Η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης που παίρνει διαστάσεις λαϊκής κατακραυγής σίγουρα θα επιταχύνουν  τις πολιτικές εξελίξεις.  Γι αυτό όμως χρειάζεται κινητοποίηση όλων και μαζική απάντηση. Εμείς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε τη δράση μας και στη Βουλή και στην κοινωνία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

 Είμαι βέβαιη, είναι στο χέρι μας και μπορούμε να το πετύχουμε. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μια σταθερή ανοδική πορεία με την συνεχή αύξηση της πολιτικής της επιρροής. Η άνοδος αυτή καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.  Η  αίσθησή  μας από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι πως η τάση  ενίσχυσης των δυνάμεων μας  είναι όλο και πιο  μεγάλη. Η Δημοκρατική Παράταξη θα έχει ,με βάση τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών , σίγουρα κεντρικό ρόλο  στις πολιτικές εξελίξεις.

 Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Το συνέδριο μας θα είναι πολιτικό και προγραμματικό. Θα συζητήσουμε και θα προτείνουμε το πρόγραμμα «Ελλάδα» που ήδη επεξεργαζόμαστε.  Θα απαντάει στα σημερινά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το Συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Θα εισηγηθεί  προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Έχω προτείνει τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗ.ΣΥ  μέσα σε εύλογο χρόνο να πάρουν  τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα, αν θα είναι δηλαδή πολυκομματικός ή όχι. Να πάμε για εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Είναι μια δική μου πρόταση που έχω καταθέσει από τις αρχές του 2016. Όποιος θέλει, δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη. Απευθύνομαι σε όλους και όλες  που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και επιθυμούν  να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση. Δεν αποκλείεται κανένας. Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή.

Οι διαδικασίες προβλέπουμε να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2018 με την επιφύλαξη βέβαια πολιτικών εξελίξεων.  Αν στο μεταξύ προκύψουν εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχυμένη από το Συνέδριο , με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, θα  είναι πανέτοιμη να συμμετέχει. Να διεκδικήσει την ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.  Με την καθοριστική ενίσχυση μας που θα μας επιτρέψει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην πολιτική σταθερότητα  και στην  Εθνική Συνεννόηση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας στη  δύσκολη αυτή περίοδο.

( 21/5/2017)

……………………………………………………………………………………..