Παρωδία η ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη». 

Σημεία από την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στην Ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για την Αυτοδιοίκηση

Η λέξη παρωδία είναι η πιο επιεικής για να χαρακτηρίσει κανείς την κυβερνητική παράσταση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».

Τι εισηγούνται για το αυτοδιοικητικό αύριο;  Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν οι ίδιοι.   Ποια είναι η βάση της μεταρρύθμισής τους;  Ένα πόνημα 443 σελίδων μιας Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μες στην άγνοια του, φαίνεται νόμιζε πως η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αξιολογείται με το ζύγι.  Πέταξαν στον αέρα ένα σωρό σελίδων και νόμιζαν ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση.

Η αλήθεια είναι μία: Γνωρίζουν ότι καταρρέουν, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι ελάχιστες σήμερα δυνάμεις τους στον αυτοδιοικητικό χώρο θα έχουν πλέον εξαϋλωθεί.

 Η αυτοδιοίκηση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη

Εμείς πιστεύουμε στην Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Είναι ο δρόμος που οδηγεί  στην  ανάπτυξη. Στην πράξη όχι στα λόγια. Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, αλλά στα λόγια.  Δεν απαντούν, όμως,

Πως θα αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές φτωχοποίησης, παραγωγικών       τομέων, κοινωνικών ομάδων, νοικοκυριών;

–    Πως θα σταματήσουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης;

–    Πως θα εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα κεφαλαίων  και ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο πλούτο της;

–    Πως  θα αναπληρώσουν  την υποβάθμιση περιοχών που διαρκώς φθίνουν και θα δώσουν τέλος στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ;

  Πρόγραμμα «Ελλάδα»: η δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας

Σε αυτά τα πραγματικά ερωτήματα και τις επείγουσες ανάγκες φιλοδοξεί να απαντήσει το Πρόγραμμα «Ελλάδα» που θα αποτελέσει τη δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας.  Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου. Οφείλουμε να μεταβούμε από το κράτος – επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης στον πολίτη παραγωγό – δημιουργό και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση.      Είναι φανερό ότι μια τόσο μεγάλη ανατροπή  απαιτεί την πλήρη κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης. Κινητοποίηση που πρέπει να την εμπνεύσει, να την προσανατολίσει και να την αξιοποιήσει μια σημαντική και ταυτόχρονα οραματική παρέμβασή σε κάθε Περιφέρεια. Με βάση:

       την ταυτότητά της,

       τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,

       τις   πηγές χρηματοδότησης ευρωπαϊκής και ιδιωτικής,

       τα υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία,

       την αξιοποίηση της  δημόσιας  περιουσίας, τις πρακτικές συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

      και κυρίως τις θεσμικές συνέργειες που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας,

Επτά προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος

  1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους. Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστεί στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, με αποκέντρωση  αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.
  2. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τις επιθυμίες των υπουργείων μέσω των ΠΕΠ. Το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο του 1950 με το οποίο το ΠΔΕ τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία του κεντρικού κράτους καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο πλαίσιο που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια.
  3. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που αξιολογούν τις πραγματικές προτεραιότητες και με βάση αυτές εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
  4. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου και να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας.
  5. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ. Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις» με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, η προώθηση ανοιχτών δεδομένων, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Δράσεις με  εξωστρέφεια με θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης. Στους ΟΤΑ των δυο βαθμών εφαρμόζεται καθ´ ολοκληρία η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά ανατίθεται και το καθήκον της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

  1. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση. Δεν πληρώνει μόνο για τις επισκευές και τα λειτουργικά των σχολείων, αλλά αποκτά ενεργό ρόλο στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσδίδοντας στην παρεχόμενη γνώση τα αναγκαία τοπικά χαρακτηριστικά, συνδέοντάς την με τις τοπικές ανάγκες .
  2. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές είναι οι επτά  μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη. Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.

 


Ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη εγγύηση για μια ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη REALNEWS  

Για την αξιολόγηση

Η Κυβέρνηση έπαιξε καθυστέρηση.  Χωρίς σχέδιο, κλείστηκε στην άμυνα , δέχθηκε  διαρκείς επιθέσεις από  τους δανειστές και παραδόθηκε όπως πάντα. Τα έδωσε όλα. Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει, η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, δεν θα είχαν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση δέχεται προνομοθέτηση για το 2019 και το 2020 και ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

M’ άλλα λόγια, μια ακόμα συνθηκολόγηση ηττημένου. Το κόστος από αυτή τη δήθεν διαπραγμάτευση είναι βαρύ για τους πολίτες και δύσκολο να το καταπιούν τα στελέχη του. Γι αυτό προσπαθεί να μας πείσει ότι έκανε ότι μπορούσε αλλά έπεσε στο τείχος του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή βέβαια δίνει ελαφρυντικά   στον Σόιμπλε και παρακαλάει την Λαγκάρντ. Έχουν ακέραιη την ευθύνη ο κ.Τσίπρας και η Κυβέρνησή του για αυτή την  νέα ήττα.

Μόνο η ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης

Πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση και στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικά υπεύθυνη στάση μας. Η ιστορία δεν γράφεται με το “εάν” αλλά με το “πώς”. Και στο σημερινό “πώς” εμείς απαντάμε “μόνο μαζί”. Το στοίχημα είναι τι θα γίνει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών. Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων και πώς θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το καλό του τόπου. Το ερώτημα που θέτετε αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και  τη ΝΔ που ακολουθούν την κοντόφθαλμη τακτική «θα φύγεις εσύ να έρθω εγώ».

Τους βολεύει ο διχασμός. Αν είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα δύο πρώτα κόμματα στις επόμενες εκλογές, θα  οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία ή όχι; Μόνο η ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

 Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη των εξελίξεων

Δικός μας στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της παράταξής μας. Η δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην κοινωνία, είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη και κάθε μέρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη των εξελίξεων, πάντα στη βάση της συνεννόησης και της εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη ο τόπος.


Ποια Ευρώπη θέλουμε;

Σημεία από το άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

– Θέλουμε ένα νέο τολμηρό ξεκίνημα για  μια άλλη, «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Την κοινωνική  Ευρώπη της αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής, ανάπτυξης και απασχόλησης. Την Ευρώπη των πολιτών και της κοινωνίας.  Όχι την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της διαρκούς λιτότητας . Μια Ευρώπη των αξιών και  των θεσμών, της δημοκρατίας και της ισότητας, της σύγκλισης και της προόδου, της ενότητας και της αλληλεγγύης, όχι των διαιρέσεων και των αποκλεισμών.

– Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη ως δημοκρατική Πολιτική Ένωση  με κεντρικούς υπερεθνικούς  θεσμούς, δημοκρατικά νομιμοποιημένους, ικανή να λαμβάνει αποφάσεις, να επιλύει προβλήματα, να διαχειρίζεται κρίσεις ως υπολογίσιμη δύναμη στο περιφερειακό και το διεθνές σύστημα. Μια Ευρώπη που θα εξελίσσεται πολιτικά  με απώτερο στόχο τη   «δημοκρατική ομοσπονδία εθνικών κρατών» όπως την όρισε ο Ζ. Ντελόρ.

– Θέλουμε μια Ευρώπη με την Ελλάδα στον κεντρικό πυρήνα της ως πλήρες, ισχυρό, κανονικό,  ενεργό  και ισότιμο μέλος. Για το σκοπό αυτό ειδικότερα   θα επιδιώξουμε: την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την βελτίωση των επώδυνων όρων της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και Ταμείων της ΄Ενωσης, τη μεγιστοποίηση όλων των ευκαιριών που προσφέρουν  οι πολιτικές της ΕΕ  όπως η διαθρωτική πολιτική,  η ΚΑΠ,  οι  πολιτικές  για την μετανάστευση και κοινωνική στήριξη, κ.α. Αλλά μια  ισχυρή Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Δεν θέλουμε μια Ευρώπη ούτε των πολλών ταχυτήτων ούτε των πολλών επιλογών. Δεν θέλουμε έναν εσωτερικό πυρήνα ομοιόμορφων Κρατών που οδηγεί σε αποκλεισμούς. Αλλά μια Ευρώπη που θα εφαρμόζει τις Συνθήκες στο σύνολο τους και οι οποίες παρέχουν τα μέσα (π.χ, «ενισχυμένη συνεργασία» )  για ευέλικτη διαφοροποιημένη ολοκλήρωση, όπου αυτό επιβάλλεται χωρίς αποκλεισμούς ή αλλοίωση του κεκτημένου και των αναδιανεμητικών πολιτικών συνοχής και αλληλεγγύης Την Ευρώπη αυτή, μόνο οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας   σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορούν να διασφαλίσουν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με τις θέσεις ,  τη στρατηγική, τις πολιτικές συμμαχίες μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης. Της προοδευτικής  Ευρώπης των Πολιτών.