Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

 

Ανοίγουμε τη συζήτηση για όλα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς το Συνέδριό μας. Όλοι μαζί! Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, η Ε.Δ.Ε.Μ., τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στο εγχείρημα μας. Όλοι  μαζί,  για το Προγραμματικό και Πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ανοίγουμε τη συζήτηση για όλα, για το σύνολο της πολιτικής μας και τις πρωτοβουλίες μας. Για τη στρατηγική, τη φυσιογνωμία, τις βασικές πολιτικές μας κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Για την νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Δίνουμε  απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που αφορούν την ζωή μας  και το μέλλον μας. Για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες του Έλληνα πολίτη, αλλά και για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Προχωρούμε σε ένα Συνέδριο που το περιεχόμενο και οι  αποφάσεις  του, αφορούν πρώτα και πάνω από όλα την Ελληνική Κοινωνία: Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Γιατί η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σε ενιαίο πολιτικό φορέα, μας αφορά όλους, αφορά το λαό και την πατρίδα. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι κάθε φορά που αποδυναμώνεται η παράταξή μας το πληρώνει και η χώρα.


Συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου, για μια συμφωνία καταδίκης της χώρας.

Στη Βουλή ξεκινάει η συζήτηση του 4ου Μνημονίου. Ο κύκλος που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις ψεύτικες υποσχέσεις  και το λαθρεμπόριο ελπίδας , κλείνει οριστικά με την υπογραφή του κ. Τσίπρα σε αυτή την  συμφωνία ντροπής. Πρόκειται για μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου, για μια συμφωνία καταδίκης της χώρας. Μας έφεραν  ένα 4ο Μνημόνιο  χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς χρηματοδότηση. Ένα μνημόνιο διαρκείας που δεν περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος. Αντίθετα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Τα νέα μέτρα υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα.Τα δε πολυδιαφημισμένα αντίμετρα δεν είναι ούτε ασπιρίνη για πονοκέφαλο, τη στιγμή που με τα μέτρα, έχουν πυροβολήσει εν ψυχρώ την Ελληνική κοινωνία στο κεφάλι.

 • μείωση 1 εκατομμυρίου περίπου συντάξεων, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων.
 • δραστική μείωση του αφορολόγητου, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους και -πάλι- τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα χαμηλά εισοδήματα.
 • Αυξάνονται -από το 2019- οι ασφαλιστικές εισφορές 380.000 ελεύθερων επαγγελματιών.
 • Περικόπτονται 450 εκ. ευρώ από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος θέρμανσης, από τις φοροαπαλλαγές των χαμηλότερων εισοδημάτων, ακόμη και από τα επιδόματα ανεργίας.
 • Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις, και εγκαταλείπονται οι εξαγγελίες περί επαναφοράς της «επέκτασης» και της «συρροής» στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο δήθεν «αριστερός» Πρωθυπουργός παίζει μόνιμα το παιχνίδι με τους όρους που θέτουν οι δανειστές. Γιατί  το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή του στην εξουσία. Γι’ αυτό :

 1. Αφού μας καθήλωσε στην ύφεση, υπόσχεται σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πώς όμως;

 • Με την εξοντωτική φορολογία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;27 νέους φόρους επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
 • Με την υπονόμευση των μεγάλων επενδύσεων, όταν είμαστε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στις επενδύσεις,
 • Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών  να φθάνουν τα 100 δις ευρώ,
 • τα «κόκκινα δάνεια» να ξεπερνούν τα  110 δις ευρώ;

Καταστρέφουν την μεσαία τάξη, φτωχοποιούν όλους τους Έλληνες.

 1. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Την ώρα που τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται, τάζει προσλήψεις -φαντάσματα, αόριστες «μεταρρυθμίσεις» για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη που αυθαίρετα και προκλητικά χαρακτηρίζει ως μεταρρυθμίσεις ανάλογες της δεκαετίας του ’80. Εδώ ταιριάζει το «Έβαλε και η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες». Την ώρα που η Παιδεία υποβαθμίζεται δραματικά, υπόσχεται ολοήμερα, φτιάχνει καινούργια Πανεπιστήμια, καταργεί τις εξετάσεις και έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός και λέει «δεν ξέρω να σας πω πώς και πότε  θα γίνουν όλα αυτά».Παίζουν με την αγωνία οικογενειών και παιδιών.
 2. Με καθεστωτικές λογικές και πρακτικές χτίζουν το πελατειακό και ελεγχόμενο κράτος. Παρεμβαίνουν ωμά στην Δικαιοσύνη και στην Δημόσια Διοίκηση προωθώντας «ημέτερους», επιχειρούν να καπελώσουν τις ανεξάρτητες αρχές, αυξάνουν συνέχεια τις προσλήψεις από το παράθυρο. Μέσα σε μια μέρα, μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και οι συμβασιούχοι, ακυρώθηκαν από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας  ( ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο). Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η ευνοιοκρατία γίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του. Όλα δηλαδή όσα προκαλούν την αποστροφή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που γυρνούν την πλάτη στην πολιτική.
 3.  Με σκανδαλολογία για αντιπερισπασμό, με κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων ιδιαίτερα της δικής μας παράταξης, χτίζει μεθοδικά τη δική του ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Η Παράταξή μας ούτε εκφοβίζεται, ούτε εκβιάζεται. Διαφάνεια για όλους, διαφάνεια παντού.  Έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα του. Αφού απέτυχε με τον Καλογρίτσα να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel , συνεχίζει , τώρα με άλλον επιχειρηματία στον οποίο χαρίζει δεκάδες εκ. , την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Δεν είναι λύση η παλινόρθωση της Δεξιάς,

Η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε έχει αποτέλεσμα «μέτωπο» με την Νέα Δημοκρατία. Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ. Την συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για την χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή.

Αλήθεια, πότε έκανε η ΝΔ τη δική της αυτοκριτική; Πότε ανέλαβε τις ευθύνες της για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων; Ποτέ. Πότε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη να αναμετρηθεί με το μοντέλο του συγκεντρωτισμού και  του παλαιοκομματισμού που η ίδια εξέθρεψε; Ποτέ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν. Ας μην γελιόμαστε. Οι οικονομικές παθογένειες της αγοράς δεν θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις νεοφιλελεύθερες «δεξαμενές σκέψεις».  Μέσα από  «προκρούστειες λύσεις» για τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους. Το έλλειμμα πολιτικής τους,  τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμα και με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ». Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην κοινωνία, στους θεσμούς, στο Κοινωνικό κράτος, στην εξωτερική μας πολιτική στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή,  ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική , κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε.  Να γιατί το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους. Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα,  ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ. Εμείς επιμένουμε ότι δεν είμαστε σε κανονική περίοδο και αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη της χώρας.

Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.  Οι ευθύνες βαρύνουν τις πλάτες όλων. Ελπίζω ειλικρινά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την πόλωση και το φανατισμό ώστε να υπερβούμε το χθες και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη δημιουργική αλλαγή.


Το Συνέδριο μας του Ιουνίου είναι ένα  σημαντικό βήμα στην πορεία προς  το νέο φορέα.

Γιατί χωρίς ενιαίο   πολιτικό και προγραμματικό λόγο και κοινή στάση  των δυνάμεων που σήμερα αποτελούν τη ΔΗ.ΣΥ. ,  ένα βιαστικό βήμα,  θα μπορούσε να αποβεί άλμα στο κενό. Αλλά και κινήσεις και προσωπικότητες που για διάφορους λόγους τώρα στέκουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα,  θέλουν λίγο χρόνο για να πεισθούν, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να συμβάλουν και αυτοί στην κοινή πορεία. Είναι ώρα όμως στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξή μας, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Υπενθυμίζω ότι από τον Γενάρη του 2016 πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω προς το Ποτάμι, αλλά και προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας της νέας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς που περιλαμβάνει:

 • Την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου.
 • Την εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
 • Τη διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Με σεβασμό της Οργανωτικής Αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Δυστυχώς και παρότι το πόρισμα  της Επιτροπής Διαλόγου μας βρήκε όλους σύμφωνους, δεν προχωρήσαμε στα επόμενα βήματα για λόγους που όλοι γνωρίζετε και δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Προτείνω να αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου και του Συνεδρίου μας η εξειδίκευση και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της πρωτοβουλίας μου, του Ιανουαρίου του 2016. Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί  προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ  μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα. (πολυκομματικός ή όχι). Στη συνέχεια  προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση.  Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.  Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε  στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων.  Προτείνω , με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2018. Η πρότασή μου απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά. Και όποιος επιθυμεί, δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη. Απευθύνομαι σε όλους και όλες που έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση. Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή. Ήρθε η ώρα για ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Για να σταματήσει η διαστρέβλωση, το παιχνίδι με λέξεις χωρίς περιεχόμενο, η σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης και τα πλαστά διλήμματα. Το δίλημμα νέο ή παλιό αποδείχτηκε πλαστό. Το νέο ούτε επαγγέλλεται, ούτε διατάσσεται, ούτε είναι αποκλειστική υπόθεση ηλικίας. Είναι παντού και πάντα μείγμα καινοτομίας και πείρας. Κυρίως είναι θέμα ιδεών και αρχών, ύφους και ήθους. Η πορεία προς το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να περάσουμε από την άρνηση στη θετική σκέψη, από την αδράνεια στη δράση, από την κατήφεια στην αισιοδοξία. Να μετατρέψουμε το αίσθημα απογοήτευσης  σε πίστη στις δυνάμεις μας. Να πιστέψουμε ότι μόνο με ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ  ΜΠΡΟΣ έχουμε προοπτική. Η  πολιτική για μας είναι δημιουργίαδύναμη ζωής με ηθικό κύρος και ανατρεπτική ορμή. Κάποιοι μας παρουσίασαν ως Ζόμπι, είμαστε πολύ ζωντανοί , κάθε μέρα και πιο δυνατοί γι αυτό και κάποιοι ανησυχούν, μας βλέπουν και πετάγονται στον ύπνο τους.
Όλοι μαζί , ενωμένοι , ανανεωμένοι πάμε μπροστά.