Φώφη Γεννηματά: Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα.

Χτύπημα που είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας.
Επισκέφθηκα τον αστυνομικό που ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είναι ένας από εμάς.

Η επίθεση εναντίον του αφορά όλους μας. Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της.

……………………………………………………………………………….

Ανακοίνωση της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης  για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών:

Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή.

……………………………………………………………………………….

Φώφη Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνικού λαού

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εφημερίδα «REAL NEWS»

 Ο κακόγουστος δικομματικός «χορός», κινδυνεύει να εξελιχθεί σε  «χορό του Ζαλόγγου»

 Παρά την πολυετή βαθειά κρίση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν ακόμη συναισθανθεί την πραγματική ανάγκη για εθνική συνεννόηση. Συνεχίζουν τα παλαιοκομματικά παιχνίδια του διχασμού και της τεχνητής πόλωσης. Εναλλάσσονται στους ρόλους του «σωτήρα» με τις μαγικές λύσεις Αυτού του είδους η άσκηση πολιτικής από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και ο κακόγουστος αυτός δικομματικός «χορός», κινδυνεύει να εξελιχθεί σε  «χορό του Ζαλόγγου» για την Ελλάδα. Για αυτό καλούμε τους πολίτες να επιβάλλουν  την Εθνική Συνεννόηση με  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, τώρα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή.  Η αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι το κλειδί για την εθνική συνεννόηση. Μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης για την αλλαγή πορείας της χώρας.

Στόχος είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση. Αυτός ο σκοπός ορίζει τόσο τη διάρκεια όσο και το προγραμματικό της πλαίσιο. Εμείς έχουμε υπογραμμίσει, ότι είναι αναγκαία η επεξεργασία και η τήρηση μιας σταθερής εθνικής γραμμής, πάνω σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες: ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους -κάτι που εξ άλλου μας οφείλουν οι πιστωτές- , περιορισμό των ανεδαφικών και ασφυκτικών πλεονασμάτων μετά το 2018 και, φυσικά, ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο παρεμβάσεων και ριζικών ανατροπών στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος, για τη θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση -σε τελική ανάλυση- των αιτίων που μας οδήγησαν ως εδώ. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, με επιταχυντές και όχι κόφτες.

Θέλουμε τη δύναμη από τους Έλληνες πολίτες για να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση.

Δεν επιζητούμε συμπληρωματικό, αλλά κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Έχει αποδειχθεί ότι η προοδευτική παράταξη, είναι συνδεδεμένη με την ενότητα του λαού, με την ευημερία και την προκοπή του τόπου και τις μεγάλες αλλαγές. Και αυτό το ρόλο διεκδικούμε ξανά. Δεν πρόκειται να δεχτούμε πολιτικούς εκβιασμούς και πλαστά διλήμματα εις βάρος της παράταξής μας, ούτε από την ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε αποδείξει, καταβάλλοντας μεγάλο πολιτικό κόστος, πως είμαστε πάνω απ’ όλα μια παράταξη εθνικής ευθύνης. Τα διλλήματα δεν αφορούν εμάς αλλά αυτούς που συνεχίζουν να επιμένουν στον εθνικό διχασμό και  στην πολιτική κοροϊδία, πως δήθεν κατέχουν το «μαγικό ραβδί» και τα μπορούν όλα μόνοι τους. Την χώρα θα την οδηγήσουν σε αστάθεια και νέες περιπέτειες εκείνοι που επιμένουν να αγνοούν την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, για γενναίες υπερβάσεις με τη ματιά στο αύριο κι όχι στο διχαστικό παρελθόν. Και αυτό  ο λαός οφείλει να το γνωρίζει.

Ο κ. Τσίπρας αντί να σκίσει τα μνημόνια, τώρα “σκίζει την κοινωνία”.

Το μόνο που άλλαξε στον κ. Τσίπρα είναι η φρασεολογία των συνθημάτων του. Τα παλαιά ψέματά του τα βαφτίζει “ψευδαισθήσεις” και τα νέα “ρεαλισμό και ωριμότητα”. Η πολιτική εξαπάτησης παραμένει η ίδια, μόνο η ρεκλάμα άλλαξε. Ο τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκισμός καλά κρατεί. Αλλάζει προσωπεία και όχι πρόσωπο. Διολισθαίνει σε αυταρχισμό και καθεστωτικές αντιλήψεις. Για να μην τον αδικήσω, άλλαξε και σε κάτι: Αντί να σκίσει τα μνημόνια, τώρα “σκίζει την κοινωνία”.

 Η σκιά της συντηρητικής ιδεολογίας πέφτει βαριά και πυκνή πάνω απ’ τη ΝΔ.

Μια ματιά στο “σκιώδες” Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη δεν επιτρέπει καμία  αυταπάτη. Για ποιο κέντρο και για ποια μετατόπιση μιλάμε; Και μόνο τα ονόματα και το πολιτικό υπόβαθρο των προσώπων που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για την πρώτη γραμμή της παράταξής του, αποδεικνύει ότι η σκιά της συντηρητικής ιδεολογίας πέφτει βαριά και πυκνή πάνω απ’ τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δομικό μέρος αυτού του συστήματος για αυτό αυτή τη σκιά ούτε θέλει ούτε  μπορεί να τη διαλύσει. η σκιά της συντηρητικής ιδεολογίας πέφτει βαριά και πυκνή πάνω απ’ τη ΝΔ.

Κάθε δήθεν “διαπραγμάτευση” της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα εγγράφει νέες υποθήκες για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας

Ήδη καθυστέρησαν επικίνδυνα. Το ομολογούν άλλωστε και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Πριν ένα μήνα μας έλεγαν πως η αξιολόγηση έχει κλείσει και όλα «πάνε πρίμα». Τώρα ο κ. Τσίπρας πελαγοδρομεί μέσα στα αδιέξοδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Κάθε δήθεν “διαπραγμάτευση” της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα εγγράφει νέες υποθήκες για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας. Όσο δε αυτή η “διαπραγμάτευση” καθυστερεί με ψευτο-παλικαρισμούς, για εσωτερική κατανάλωση, ο λογαριασμός μεγαλώνει και τα βάρη επιτείνονται. Κι όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου, για να υποδυθεί ο κ. Τσίπρας τον δήθεν επαναστάτη, ενώ υπογράφει ότι του σερβίρουν. Όλα στο βωμό της πολιτικής επιβίωσης μιας κυβέρνησης που έχει ηττηθεί και συνθηκολογήσει σε όλα τα επίπεδα.

Όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μάχες χαρακωμάτων ή -ακόμη χειρότερα- τον κλεφτοπόλεμο, οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν. Όσο εξακολουθούμε να στρουθοκαμηλίζουμε, αρνούμενοι  να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας εμείς οι ίδιοι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβολής ενός νέου επαχθέστερου προγράμματος λιτότητας κι εξάρτησης από μνημόνια. Ανεξάρτητα από το πώς θα το βαφτίσουν, θέλω να επισημάνω πώς ο κ. Τσίπρας και η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο 4ο μνημόνιο και με επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για μετά το 2018. Δεν νομιμοποιείται να υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνικού λαού.

 Για το Κυπριακό.

Το ζήτημα του Κυπριακού βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και για να δοθεί λύση θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Να συναινέσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην αναχρονιστική λογική των εγγυήσεων. Εμείς είμαστε στο πλευρό του Κυπριακού λαού, της πολιτικής ηγεσίας του και του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Κύπρος έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά αυτή την στιγμή, είναι μέλος της Ευρωζώνης και η Ευρώπη οφείλει να είναι στο πλευρό της. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο δόγμα “η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα υποστηρίζει”.

Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Εμείς που πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ιστορικών υπερβάσεων, γνωρίζουμε ότι η συνεννόηση ξεκινά και πρέπει να έχει ως θεμέλιο τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή την ομοψυχία εμείς από την πλευρά μας, την υπηρετούμε. Από κει και πέρα, η επιτυχία αυτής της εθνικής γραμμής προϋποθέτει μια αξιόπιστη κυβέρνηση  που πιστεύει  πραγματικά στη συνεννόηση και δεν τη θυμάται στο παραπέντε.