Σθεναρά απέναντι σε αντιθεσμικές μεθοδεύσεις, στον διχασμό και στις αντιλαϊκές – νεοφιλέλευθερες πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ.

Η επιχείρηση που έστησε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες είχε εξ’ αρχής δύο βασικούς στόχους: Tον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και τον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από την επίθεση που πραγματοποιείται στα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Στην προσπάθεια της αυτή δεν δίστασε να παραβιάσει το σύνταγμα με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, την πραγματοποίηση ενός διαγωνισμού παρωδία, με μοναδικό γνώμονα το γερό πορτοφόλι και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το οποίο, παρά τις αφόρητες κυβερνητικές πιέσεις και τους πρωτοφανείς εκβιασμούς, έκρινε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό, αποτέλεσε μια συντριπτική ήττα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ο οποίος είχε σπεύσει στην ΔΕΘ να προεξοφλήσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Η μόνη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία την οποία πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση είναι αυτή της μεταφοράς του συνόλου των αρμοδιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ.
Ως προς την ουσία των εξελίξεων μετά την άνευ όρων υποχώρηση της κυβέρνησης: τα κανάλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι δεν θα απολυθούν. Η αντιδημοκρατική ρύθμιση για 4 μόνο κανάλια αποσύρθηκε. Οι αντισυνταγματικές αρμοδιότητες Παππά επιστρέφουν στο ΕΣΡ, το οποίο θα κάνει τον διαγωνισμό και θα χορηγήσει τις άδειες.
Όμως από εχθές μετα την υποχώρηση της κυβέρνησης την σκυτάλη της ανευθυνότητας φαίνεται να παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ. Με την άρνηση της να ψηφίσει νέο ΕΣΡ δεν συμβάλει, αυτή με τη σειρά της τώρα, στο να βρεθεί μια συναινετική λύση.
Το ΕΣΡ, πρέπει να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Η καθυστέρηση που συνεχίζεται με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τώρα της ΝΔ, δεν πρέπει να συνεχισθεί.
Η κυβέρνηση είναι φανερό πως βρίσκεται σε πανικό. Η όποια εμπιστοσύνη ή η ανοχή των πολιτών απέναντί στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και στον ίδιο προσωπικά καταρρέει και δίνει τη θέση τηςστην οργή.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την 2η αξιολόγηση η οποία θα φέρει νέες περικοπές – φόρους ενώ όπως έχει αποκαλυφθεί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη ένα 4ο μνημόνιο. Εμείς στεκόμαστε σθεναρά απέναντι τόσο στις αντιθεσμικές επιλογές και τον αντιδημοκρατικό τους κατήφορο, όσο και στις αντιλαϊκές – νεοφιλέλευθερες επιλογές και μεθοδεύσεις τους.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθημερινά δυναμώνουν μέσα στην κοινωνία και σύντομα θα αποτελούν τον μεγάλο αντίπαλο εναλλακτικό προοδευτικό πόλο, απέναντι στην δεξιά πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την δεξιά παράταξη της ΝΔ.

Τo δίλημμα είναι: Εθνική γραμμή ή κίνδυνος εθνικής περιπέτειας.

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική απάντηση, η λύση δεν είναι η επιστροφή της δεξιάς.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την εθνική συνεννόηση ως προϋπόθεση για να μπει τέλος στην εξάρτηση και την παράταση των μνημονίων.
Δεδομένων και των συνθηκών γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και της προκλητικότητας της Τουρκίας, το δίλλημα – χωρίς μισόλογα και περιστροφές – είναι: εθνική γραμμή ή κίνδυνος εθνικής περιπέτειας.
Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να γαντζωθεί για λίγο ακόμα στην εξουσία, ούτε για τη ΝΔ να συνεχίζει την μικροκομματική λογική του “φύγε εσύ να έρθω εγώ”. Όσο κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, σημαίνει ότι δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Για τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις και τα διαρκή δηλητηριώδη υπονοούμενα του κ. Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα τουρκικά σύνορα, προσλαμβάνουν πλέον για τη χώρα μας χαρακτήρα απαράδεκτης πρόκλησης και απερίφραστης απειλής που εγκυμονεί και τον βαρύτατο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακολουθεί τις εκτοξευόμενες απειλές ζητώντας απλώς από τη γείτονα χώρα να επιδείξει σοβαρότητα και σεβασμό στους κανόνες ειρήνης και νομιμότητας που διέπουν τη συμπεριφορά των πολιτισμένων χωρών. Ασφαλώς οι περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία. Αλλά η ψυχραιμία που δεν ακολουθείται από κατάλληλη δράση μπορεί να δώσει την εντύπωση μιας αμήχανης αδυναμίας.

Σχετικά με την απομείωση του χρέους.

Με αυτή την Κυβέρνηση δεν είναι εφικτός κανένας εθνικός στόχος. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε με την υπογραφή του το θέμα της ρύθμισης του χρέους μετά το 2018, ευθύνεται που δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αποδέχθηκε τους συγκεκριμένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα πρόγραμμα δηλαδή που δεν βγαίνει. Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η εθνική συνεννόηση και η στήριξη της εθνικής γραμμής για την αλλαγή όρων αυτής της συμφωνίας. Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας αποδομεί κάθε έννοια που ιστορικά , ιδεολογικά και πολιτικά έχει συνδεθεί με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου και της αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας σε αγαστή συνεργασία με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο ασκεί τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και καθεστωτικής αντίληψης. Με τα έργα και τις ημέρες του, πέραν κάθε αμφιβολίας πια, έθεσε εαυτόν εκτός προοδευτικού χώρου. Κουβαλά νερό στον μύλο της δεξιάς και αποδομεί καθημερινά κάθε έννοια που ιστορικά , ιδεολογικά και πολιτικά έχει συνδεθεί με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου και της αριστεράς. Την ίδια στιγμή στήνουν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θεατρικά σκηνικά, δήθεν διπόλου πιστεύοντας ότι μπορούν να εγκλωβίσουν προοδευτικούς πολίτες. Μάταια όμως… Γιατί κάθε ημέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι πρόκειται απλά για τις δυο όψεις του συντηρητισμού, δεξιού και αριστερού. Και βέβαια χέρι- χέρι σε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια αποσιωπούν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, που εκτροχίασε την οικονομία και χρεοκόπησε τη χώρα.

Διαμορφώσαμε με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ένα μέτωπο στήριξης της Ελλάδας

Είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από τη σκληρή κριτική που ασκώ στην Κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, στις διεθνείς μου επαφές εκείνο που προέχει είναι η προώθηση των συμφερόντων της χώρας. Ήδη από το καλοκαίρι του 2015 διαμορφώσαμε με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ένα μέτωπο στήριξης της Ελλάδας απέναντι στα συντηρητικά γεράκια της Ευρώπης.
Όπως από κοινού δηλώσαμε με τον Τζ. Πιτέλα είναι καιρός η Ευρώπη να στηρίξει τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους παράλληλα με την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επίσης να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού. Εκείνο που είναι πρώτο θέμα της ατζέντας στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας.

Για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συντριπτική επικράτηση της Δημοκρατίας έναντι της καθεστωτικής αλαζονείας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρά τον απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή της απόφασης της Δικαιοσύνης.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πανικό την πολιτική της ήττα και την θεσμική αποτροπή από το κράτος δικαίου, των μεθοδεύσεων για τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, κατά παράβαση του Συντάγματος.
Για την θεσμική εκτόνωση της κρίσης επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ συγκρότηση νέου ΕΣΡ που θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, ώστε με ένα μεγαλύτερο αριθμό αδειών – όπως επιτρέπει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα – να συγκεντρωθούν στο δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα και μάλιστα χωρίς απολύσεις εργαζομένων.