Με Βαξεβάνηδες και Καλογρίτσες δεν πρόκειται να διασωθείτε κ. Τσίπρα.

Δυνάμωσαν με χυδαίο λαϊκισμό, κυβέρνησαν με ψέματα, τελειώνουν με αθλιότητες και φασιστικές μεθόδους. Με Βαξεβάνηδες και Καλογρίτσες δεν πρόκειται να διασωθεί ο Πρωθυπουργός. Ας το πάρουν καλά χαμπάρι.

Το μήνυμα ελήφθη. Μας φοβούνται, γιατί δυναμώνουμε κάθε μέρα και δεν μπορούν να οικειοποιηθούν τον χώρο της κεντροαριστεράς. Θέλουν πόλεμο και θα τον έχουν.

……………………………………………………….

Ο κ. Τσίπρας παραμένει αριστερός μόνο στους επικήδειους.

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ  και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή στην εκδήλωση της Κ.Ο για τον Προϋπολογισμό

 ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.  Το βιώνει ο Ελληνικός λαός και ειδικά η μεσαία τάξη, που αντιμετωπίζουν την ισοπέδωση και την φτωχοποίηση, με τα συνεχή μέτρα, την ύφεση, τους φόρους, την ανεργία.  Το βιώνουμε στην αντιμετώπισή από τους εταίρους μας στην ΕΕ που ετοιμάζονται να αποφασίσουν χωρίς εμάς για εμάς, για τα «πλεονάσματα», το χρέος, τις υποχρεώσεις της χώρας.  Η Κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου μας γύρισε πολύ πίσω, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Χάσαμε 86 δις ευρώ . Τώρα ο κ. Τσίπρας και οι συνέταιροί του μας μιλούν και πάλι για μια νέα δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση, μια «νέα λαμπρή περίοδο» για την Ελλάδα.

Ποιά είναι όμως η αλήθεια:

(α) Το προσφυγικό ζήτημα παραμένει άλυτο. Η Κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη μέσα για τη διαβίωση των συνανθρώπων μας που ήρθαν ως τη χώρα μας για να γλιτώσουν από τη φρίκη των πολέμων. Με εμφανέστατη έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, με ιδεοληψία, με προφανή αδυναμία διαχείρισης των πραγμάτων, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές σε άθλιους καταυλισμούς με εύφλεκτα υλικά και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Δημιουργούν και συντηρούν εστίες κινδύνων για τους πρόσφυγες και τις τοπικές Κοινωνίες, ιδίως των ακριτικών νησιών. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Δωδεκανήσου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφυγικών ροών και παρά την συγκινητική  αλληλεγγύη των κατοίκων τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους. Και σαν να μην τους έφθανε η αβελτηρία των Αθηνών, βλέπουν τώρα και την Άγκυρα να προβάλει  πάλι ανιστόρητες και ανυπόστατες εδαφικές διεκδικήσεις.

Μέσα στην ασταθή κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ο κ. Ερντογάν παγιδευμένος στα δικά του αδιέξοδα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να εντυπωσιάσει  την τουρκική κοινή γνώμη. Και επειδή δεν μπορεί να το κάνει στη Μέση Ανατολή, όπου τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά σύνθετα, επιδίδεται σε επικίνδυνα  παιχνίδια απειλών και διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην διεκδικητική του βουλιμία και τις αλλοπρόσαλλες απειλές του. Επιθυμεί την ειρήνη και τη συνεργασία , επιδεικνύει σύνεση και νηφαλιότητα αλλά συγχρόνως είναι αποφασισμένη να προασπίσει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της.

Η ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής των απειλών και των άτοπων ισχυρισμών και να αντιδράσει στις προκλήσεις με ψυχραιμία και συνεπή αυτοπεποίθηση. Με βασικό σύμμαχο το διεθνές δίκαιο.

Τώρα πρέπει να πάψει το Υπουργείο Εξωτερικών να αυτοπεριορίζει τον ρόλο του σε εκδοτήριο ανακοινώσεων.  Καλούμε την Κυβέρνηση να τερματίσει την μακάρια τακτική της και να ζητήσει ευθύς αμέσως την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Συνθήκης Λισαβόνας) προκειμένου να προστατεύσει τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά και να θέσει την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών  της. Η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σοβαρό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και οφείλει να τον αξιοποιήσει υπέρ των Εθνικών συμφερόντων.

(β) Η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση περιμένει πολύ λιγότερα για την απομείωση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, από αυτά που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του 2012. Επιπλέον χάρισε 6 δις στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων.

Για άλλη μια φορά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για το χρέος, το οποίο έχει αναγάγει σε κυρίαρχο ζήτημα προκειμένου να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα που έχει αποδεχθεί. Ενώ λοιπόν υπέγραψε το Μάιο του 2016, ότι τα μέτρα για το χρέος θα υλοποιηθούν μετά  το 2018, όπως ακριβώς ήθελε ο Σόιμπλε, επιχειρεί να εμφανίσει αυτή τη συζήτηση, ως επιτυχία και νέο οδικό χάρτη. Παρακαλεί για «βραχυπρόθεσμα» μέτρα (επιτόκια-ανώτατο όριο τοκοχρεολυσίων)που ήδη έπρεπε να έχουν δοθεί και παρακολουθεί από μακριά την συζήτηση που γίνεται μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το θέμα. Ταξιδεύοντας.

(γ) Η αλήθεια είναι πως και αυτή ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση, γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά της  Κυβέρνησης που αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί.

Ο κατήφορος δεν έχει όριο:

Είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται «αριστερή» να αποδεχθεί την ουσιαστικά, πλήρη απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων με τον διπλασιασμό του μηνιαίου ποσοστού και την παντελή κατάργηση της εγκριτικής διαδικασίας; Αυτό που εμείς κατηγορηματικά απορρίψαμε το 2012; Είναι δυνατόν να συζητά την επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας το lock out με άμεσο ή έμμεσο τρόπο; Είναι δυνατόν να έχει πλήρως αποδεχθεί την ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορά ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις; Είναι δυνατόν κάποιος που διαθέτει την στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία να αποδέχεται την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για ιατρικές δαπάνες και την κατάργηση ή τον περιορισμό του επιδόματος τέκνων, κυρίως για 800.000 τρίτεκνους συμπολίτες μας; Και την μείωση στο φοιτητικό επίδομα000 ευρώ για παιδιά φτωχών οικογενειών; Είναι δυνατόν να αποδέχεται την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς μας με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Και όμως για τους  ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι. Γιατί ως φαίνεται όλα αυτά τα έχει ήδη αποδεχθεί στο πλαίσιο της Β΄ αξιολόγησης. Αυτά που εμείς αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να αποδεχθούμε το 2014. Έτσι όμως παίρνει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από τον προοδευτικό κόσμο, αποδεικνύοντας το πόσο εμπαίζει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα του Ελληνικού λαού.

(δ) Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην οικονομία, μας οδηγεί με γοργά βήματα σε νέα μέτρα, νέο Μνημόνιο, με την όποια ονομασία εφευρεθεί γι΄αυτό. Γιατί αντί προσδοκώμενης ανάπτυξης 6% αθροιστικά την διετία 2015-2016, έχουμε ύφεση. Γιατί στην πραγματική οικονομία η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Τα χρέη των πολιτών κοντεύουν να φθάσουν τα 95 δις ευρώ, η αγορά μαστίζεται από λουκέτα (το 26,4% των καταστημάτων της Αθήνας κατέβασε ρολά), η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 5,5 δις ευρώ.

Για ποια ανάπτυξη και ποιες επενδύσεις, μιλά η Κυβέρνηση με τη δυσβάστακτη φορολογία που έχει επιβάλλει; Με τις ιδεοληψίες των Υπουργών της και τις σοβαρές καθυστερήσεις ακόμη και σε νομοθετημένες ιδιωτικοποιήσεις; Με ποια αξιοπιστία θα έρθει κάποιος να βάλει τα λεφτά του όταν βλέπει τι γίνεται με τις πελατειακές σχέσεις στο κράτος, τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, την υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων, τις απαγορευτικές εισφορές στο ασφαλιστικό για τους ειλικρινείς φορολογούμενους; Ακόμη και αν μας έδιναν γενναία μέτρα για το χρέος, η αδυναμία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη, λειτουργεί ως  απαγορευτικό stop, στην προοπτική εξόδου της Ελλάδος από την κρίση και τα μνημόνια.

(ε) Και τέλος η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να διεκδικήσουν την υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών τους, τον Σεπτέμβριο, στην ΔΕΘ. Τι έκανε για να διεκδικήσει τις υποσχέσεις του ο κ. Τσίπρας; Τι έγινε με το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι έγινε με το «κούρεμα» των χρεών τους; Τι έγινε με τον ακατάσχετο λογαριασμό των μικρομεσαίων; Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν ασχολείται με την μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Προφανώς παραμένει αριστερός μόνο στους επικήδειους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες έρχεται και η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017. Του Προϋπολογισμού που αποτελεί δυστυχώς την «τελική πράξη» της επίθεσης κατά της μεσαίας τάξης, αλλά και κατά των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας. Επικαλείται η Κυβέρνηση ότι ξεκινάμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,59% του ΑΕΠ για το 2016. Το πλεόνασμα όμως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, αλλά αποτέλεσμα φορομπηχτικών μέτρων και περικοπών που για την 2ετία 2015-2016 έφθασαν τα 7,2 δις ευρώ. Είναι το αποτέλεσμα  της Φτωχοποίησης των Ελλήνων.  Αυτή η λογική  συνεχίζεται και για το 2017. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  1. Οι νέοι φόροι για το 2017, φθάνουν τα 2,45 δις ευρώ.

Και το κυριότερο πολλοί από αυτούς είναι ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ που επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες. Αυξημένος ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο, στα καύσιμα , στο τηλέφωνο, στα τσιγάρα, στον καφέ, ακόμη και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο  Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας επιδεινώνεται (από 1,15 το 2014 στο 1,3 το 2017). Η φορολογία γίνεται περισσότερο κοινωνικά άδικη. Οι περικοπές κοινωνικών δαπανών φθάνουν το 1,83 δις ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,6 δις αφορούν την κοινωνική Ασφάλιση και μεταξύ άλλων –ενδεικτικά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (περικοπή 575 εκ) του Δημοσίου (142 εκ) τις συντάξεις χηρείας (43 εκ) και αυξήσεις εισφορών αγροτών/ελεύθερων επαγγελματιών (502 εκ). Αναρωτιέμαι τι έχει να μας πει τώρα ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ορκιζόταν ότι δεν θίγονται παρά ελάχιστες συντάξεις. Αναρωτιέμαι για το τι θα γίνει με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες που θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών, ιδιαίτερα για όσους δηλώνουν εισόδημα. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση δημιουργεί κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με υπαρκτό κίνδυνο να τινάξει στον αέρα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.  Η Κυβέρνηση «τα παίρνει» από τους φτωχούς για να «δώσει» ψίχουλα στους ακόμη φτωχότερους. Καταργεί το ΕΚΑΣ, βάζει νέους φόρους, καταργεί φοροαπαλλαγές ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για να δώσει με 2 χρόνια καθυστέρηση το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Αυτό δεν είναι όμως Κοινωνική Πολιτική, αυτό είναι αναδιανομή της φτώχειας.

  1. Οι Δημόσιες επενδύσεις αθροιστικά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το 2016.
  2. Οι επιχορηγήσεις προς την Υγεία μειώνονται δραστικά! Στον ΕΟΠΥΥ η μείωση φθάνει στο 38,1% έναντι του 2016. Για τα Δημόσια Νοσοκομεία η αύξηση είναι μηδενική, όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνα διαλυτική με πρωτοφανή φαινόμενα εις βάρος των ασθενών. Πληθωρισμός υποσχέσεων και ύφεση πράξεων και σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα.
  3. Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε τις προβλέψεις για τις αστικές συγκοινωνίες που φέρνουν 60 εκ. στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια οικονομικά υγιή εταιρεία με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στο συγκοινωνιακό έργο. Με την ανικανότητα και την ιδεοληψία του οδήγησε στο τραγικό έλλειμμα, διπλάσιο από το αναμενόμενο, το οποίο δυστυχώς καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.

Συμπερασματικά: Ο Προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί την αποτύπωση της συντηρητικής, φορομπηχτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αποτελεί μια ακόμη τροχοπέδη, ένα σοβαρό εμπόδιο για την Αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Με το χέρι στην καρδιά θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.  Ο δρόμος της Εθνικής Συνεννόησης και της Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια. Ο δρόμος των «επιταχυντών και της Ανάπτυξης» με τολμηρές ανατροπές στο κράτος, στην αγορά, στο φορολογικό σύστημα, στα κόκκινα δάνεια, την δικαιοσύνη, που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ο δρόμος μιας νέας σχέσης κράτους – αγοράς- κοινωνίας. Σχέση συνεργατική και όχι ανταγωνισμού. Ο δρόμος των τολμηρών Τομών στην Παιδεία, την Υγεία, στις πολιτικές για την Ανεργία, για τις Συντάξεις που θα στηρίξουν την οικογένεια, τον μη Προνομιούχο Έλληνα, στην λογική κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο δρόμος της κοινωνικής αλληλεγγύης με την Κοινωνική Συνοχή που εξασφαλίζει το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, το ΕΚΑΣ, τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές μας.