ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ – PES

ΣΤΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

 

  1. Μετά την «καμπάνα» του Brexit, είναι η ώρα των αποφάσεων. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει. Εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε. Έχουμε διαφορές από τους συντηρητικούς που δεν βοηθάει να υποβαθμίζουμε, να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί.  Δίνουμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με το Λαϊκό Κόμμα και τις συντηρητικές απόψεις τους. Ο κ. Γιούνκερ εξαφάνισε τη λιτότητα από την ομιλία του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εξαφανίστηκε η λιτότητα και οι συνέπειες της από τη ζωή μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αδικούμε τον εαυτό μας. Εμείς δεν έχουμε τις πιο προοδευτικές προτάσεις; Γιατί να είναι το μήνυμα μας θολό και ασαφές;
  1. Εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πάρουμε επάνω μας την υπόθεση της Κοινωνικής Ευρώπης. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά και αυτό, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς.
  1. Είναι ώρα να θέσουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).
  1. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, πέρα από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, χρειαζόμαστε άμεσα κοινή μεταναστευτική πολιτική στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών. Εγκαίρως είχαμε θέσει το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 2015. Είναι η ώρα για δράση, να προλάβουμε τις καταστάσεις πριν μας προλάβουν για άλλη μια φορά.