Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βούτση επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Θα ήθελα να πω ότι σε σύγκριση με ένα προηγούμενο καθεστώς Προεδρείου, σήμερα έχουμε μια καλύτερη τάξη ως προς ορισμένα στοιχεία στη Βουλή, που μόνο δημοκρατικά δεν θα μπορούσε να τα πει κανείς.

Επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι δυνατόν να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή τροπολογίες, όχι μία και δύο, αλλά ορυμαγδός τροπολογιών; Αυτό σας αφαιρεί κάθε δικαίωμα ως Αντιπολίτευση μεθαύριο –γιατί στη Δημοκρατία υπάρχει εναλλαγή- να κάνετε τη φασαρία που κάνατε κάποτε.

Η τροπολογία για τη δυνατότητα του Υπουργείου Αμύνης να διεξάγει διαγωνισμούς για τη φιλοξενία των προσφύγων κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας, μόνο ερωτηματικά μπορεί να εγείρει.

Και εγείρει ερωτηματικά, διότι θα μπορούσατε να είχατε προβλέψει εδώ και μήνες αυτό που θα γινόταν, γνωρίζοντας τις προσφυγικές ροές και την ανάγκη η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις και για τα hot spots. Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει και γρήγορες διαδικασίες και πρόχειρους διαγωνισμούς. Δίνει μεγάλες δυνατότητες να κάνετε τους διαγωνισμούς που πρέπει να κάνετε, αλλά με τρόπο διαφανή, που να επιτρέπει τον ανταγωνισμό. Εσείς, όμως, φέρνετε αυτή την κατάπτυστη τροπολογία τελευταία στιγμή για να καλύψετε τι;

Η απόφαση που λήφθηκε εχθές στις Βρυξέλλες, ήταν μία και μόνη. Μέχρι τις 6 Μαρτίου έχουμε μια παράταση. Μπορεί το Brexit να απομακρύνθηκε εχθές με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά το προσφυγικό δεν λύθηκε. Παράταση πήραμε και μόνο!

Βεβαίως, όμως, συνέβη η μεταστροφή.

Είχαμε τον μπουρλοτιέρη κ. Τσίπρα – Αρχηγό κάποτε του ΣΥΡΙΖΑ και όχι Πρωθυπουργό- να λέει, «Go back, madame Merkel, go back, madame Merkel». Και έτρεμαν οι αγορές! Δεν χρειάζονταν καν νταούλια! Με το «Go back, madame Merkel» κάτω οι αγορές, κάτω η Ευρώπη! Άλλαζαν όλα. Μπουρλοτιέρης ο κύριος Πρωθυπουργός τότε!

Σήμερα το ρεπορτάζ δείχνει έναν Πρωθυπουργό που αντί να λέει «Go back, madame Merkel», λέει:

«Madame Merkel, please send back the troika, send back the troika». Αυτός είναι ο Πρωθυπουργός! Χαρείτε τον!

Σήμερα ο Πρωθυπουργός καλεί εναγωνίως την τρόικα να γυρίσει, αφού έπαιξε εν ου παικτοίς. Τώρα έχει απέναντι και τον κόσμο και την τρόικα και τους Ευρωπαίους. Όλον τον κόσμο έχει απέναντι. Δυστυχώς! Μετά μας λέτε ότι σαμποτάρουμε εμείς αυτό το νομοσχέδιο.

Και μπαίνω στο νομοσχέδιο.

Γιατί το σαμποτάρουμε αλήθεια; Επειδή ψηφίζουμε τα άρθρα του ή επειδή δεν πέφτουμε στην παγίδα σας, να λέμε ωραία λόγια; Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει και κάποια θετικά άρθρα και μικροδιευθετήσεις, αλλά δεν είναι ούτε παράλληλο, ούτε πρόγραμμα, ούτε τίποτε άλλο.

Θα επισημάνω μόνο τις ενστάσεις, τις επιφυλάξεις ή τις τροποποιήσεις που προτείνουμε για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε άρθρα προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.

Για να ψηφίσουμε τη διάταξη του άρθρου 3 για τις επιχορηγήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θέλουμε διασφάλιση ότι η διάταξη αυτή δεν θα αφορά τις τοπικές ΜΚΟ. Αν πιστεύετε στην αποκέντρωση, τη ρύθμιση που φέρνετε σήμερα για κάλυψη ενός κενού νόμου, πρέπει να την κάνετε για εκείνες τις ΜΚΟ που έχουν εθνική εμβέλεια και τουλάχιστον τέσσερα ως πέντε παραρτήματα.

Το άρθρο 13 έχουμε κάθε διάθεση να το ψηφίσουμε. Όμως, επειδή πιστεύω ότι κι εσείς θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι δήμοι και γενικότερα όλοι -οι δημοτικοί άρχοντες, οι τοπικοί άρχοντες και όλοι μας- δεν θα κάνουμε παιχνίδι σε βάρος των απόρων, θα έλεγα ότι θα πρέπει βάλουμε κριτήρια: Πρώτον, κάποιος να είναι δικαιούχος της Κάρτας Αλληλεγγύης που εσείς θεσπίσατε, δεύτερον, να είναι δικαιούχος του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος ή τρίτον, να είναι δικαιούχος προγράμματος ΤΕΒΑ. Εάν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις πληρούνται, βεβαίως τότε να υπάρξει και η δυνατότητα να απαλλαγούν από τα τιμολόγια.

Έχουμε μια επιφύλαξη για το άρθρο 21 και θέλουμε περισσότερες διευκρινίσεις.

Και πηγαίνω τώρα στο άρθρο 33, για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Θα το ψηφίσουμε, αλλά θέλουμε να σας επισημάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε, διότι μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε τη μηδενιστική αντιπολίτευση που κάνατε εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση.

Επειδή στην τελευταία παράγραφο αυτού του άρθρου λέτε ότι με την έκδοση του νόμου καταργούνται τα βιβλιάρια απορίας, το σωστότερο θα ήταν να λέτε με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Διότι αν συμβεί οτιδήποτε και καθυστερήσει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, τότε οι πολίτες θα μείνουν ακάλυπτοι.

Όσον αφορά την ιστορία με την επιτροπή των επιστημονικά υπευθύνων των Κέντρων Υγείας -το άρθρο 47- με τη νομοτεχνική βελτίωση που έφερε ο Υπουργός εμείς είμαστε σύμφωνοι. Θέλαμε να τη φέρουμε και εμείς. Και αυτό, λοιπόν, θα το ψηφίσουμε.

Όμως, εδώ θέλω να επισημάνω στον κύριο Υπουργό της Υγείας δύο τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η μία τροπολογία αφορά το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων ΠΕΔΥ. Πρέπει και αυτοί που κάνουν συντονιστικό έργο να έχουν, αντίστοιχα με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ, το επίδομα ευθύνης. Αυτή είναι η μία τροπολογία.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το επίσημο ωράριο των γιατρών και νοσοκομειακών γιατρών στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, το οποίο να είναι αντίστοιχο με αυτό του ΕΣΥ, δηλαδή επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, με το οποίο συμφωνούμε, θέλω να σας θυμίσω κ. Υπουργέ Υγείας, τη δική σας ερώτηση από 21-11-2013 – την καταθέτω στα Πρακτικά – με την οποία ζητούσατε αυτό το επίδομα να δοθεί και στους φυσιοθεραπευτές. Και είχατε δικαίωμα τότε να το πείτε ως Αντιπολίτευση. Εγώ το υποστηρίζω αυτό. Έχουν δίκιο οι φυσιοθεραπευτές. Μπορείτε να το δείτε;

Το άρθρο 60 με το οποίο αντικαθιστάτε το Γραφείο Υποστήριξης Πολίτη στα νοσοκομεία, υπήρχε ήδη από το 2010. Θέλετε να το μετονομάσετε; Δεν πειράζει, το ίδιο είναι. Το ψηφίζουμε. Όμως, ως προς το άρθρο 61 για τους διαμεσολαβητές, επιτρέψτε μου να σας πω ότι μέχρι τώρα ο θεσμός του διαμεσολαβητή αφορούσε την ξένη γλώσσα και μόνο. Δηλαδή, οι συνάνθρωποί μας που ήταν είτε μετανάστες είτε πρόσφυγες και δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα είχαν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης. Αυτό που πάτε να κάνετε τώρα με το άρθρο 61 δεν είναι αυτό το πράγμα. Δεν πάτε σε διαμεσολαβητές για τη γλώσσα, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χρήσιμοι και πρέπει να βρείτε και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εσείς πάτε να κάνετε ένα παρασύστημα μέσα στο ΕΣΥ, όπου να λειτουργούν διαμεσολαβητές για ποιο λόγο; Με συγχωρείτε πολύ, αλλά αν ένας συνάνθρωπος οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας έχει πρόβλημα, να μεταφραστεί. Ο άνθρωπος με αναπηρία, ο άνθρωπος ο οποίος είναι άπορος ή έχει άλλο πρόβλημα, ένας συμπολίτης Ρομά, γιατί πρέπει να έχει διαμεσολαβητή; Τι ρόλο θα παίξει αυτός ο διαμεσολαβητής;

Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάμε σε αυτή τη λύση, η οποία εκτός των άλλων διαφοροποιεί και κατηγοριοποιεί τους συμπολίτες μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λάβετε υπ’ όψιν σας αυτές τις βελτιώσεις που προτείναμε, διότι πραγματικά έχουμε κάθε διάθεση επιμέρους ρυθμίσεις να τις ψηφίσουμε.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Ωραία! Το φέρατε αυτό το νομοσχέδιο. Εμείς θα ψηφίσουμε αρκετά άρθρα. Σας δείχνουμε και την καλή μας πίστη. Δεν πρόκειται, όμως, να λυθεί το πρόβλημα της χώρας χωρίς μεγάλη συναίνεση. Τα πολύ μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Και επειδή αυτή η μεγάλη συναίνεση έτεινε να δημιουργηθεί τον Ιούλιο και είχατε τη στήριξη πάρα πολλών βουλευτών για να μη φύγει η χώρα από το ευρώ, αυτή τη συναίνεση φάνηκε ότι δεν μπορείτε να την οικοδομήσετε.

Και δυστυχώς, τώρα εισπράττετε τα επίχειρα των πράξεών σας!