Ενημερωτικό σημείωμα από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεύθυνη του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Φτωχοποιούν την κοινωνία

Εχθρεύονται την επιχειρηματικότητα

Ψεύδονται ασύστολα

Είναι ανίκανοι, αδίστακτοι και επικίνδυνοι

ΠΥΛΩΝΑΣ Σημεία Ομιλίας  κ. Τσίπρα Ποια είναι η αλήθεια

1ος ΠΥΛΩΝΑΣ: ΥΓΕΙΑ

Πρόσβαση στο ΕΣΥ ανασφάλιστων μόνο με το ΑΜΚΑ. Δωρεάν φάρμακα σε όσους έχουν βιβλιάριο πρόνοιας Δεν πρόκειται για νέο μέτρο, αλλά για επανάληψη ισχυόντων. Πάνω από το 95% των ανασφάλιστων και όσων απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα είχε καλυφθεί από το 2011. Το μέτρο διευρύνθηκε το 2014 με διάθεση 25.000.000 € από το κοινωνικό πλεόνασμα.
Επαρκής στελέχωση των δομών υγείας. Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 68.650 το 2014 σε 61.481 το 2015. Ακόμα και οι προσλήψεις 916 ιατρών και νοσηλευτών  που είχαν εγκριθεί το 2014, καθυστερούν.
Νέες δομές, οικογενειακός γιατρός, δομές ανά γειτονιά –

Ενίσχυση Π.Φ.Υ.

Δεν έχει γίνει τίποτα επί 1,5 χρόνο, ούτε καν δράσεις προπαρασκευής στον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ριζική αναδιοργάνωση ΕΟΠΥΥ Ο ΕΟΠΥΥ έχει βαλτώσει. Δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά. Το χρέος των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι σήμερα 2,3 δις. από 0,6 δις. πριν από ένα χρόνο. Οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

2ος ΠΥΛΩΝΑΣ:  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Απόλυτη προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων

Δεν κοκκινίζουν στα μεγαλύτερα ψέματα. Δεν έχουν τσίπα. 158.000 συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ. 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου βλέπουν το μέρισμά τους να μειώνεται ή να καταργείται. 300.000 επικουρικές συντάξεις κόβονται μέχρι και 43%. Και έρχεται ο κόφτης στις προσωπικές διαφορές.
Καθιέρωση εθνικής σύνταξης

Μετονομασίες και βαφτίσια. Επαναλαμβάνει τη βασική σύνταξη του ν. 3863/2010. Μειώνει την ανταποδοτική σύνταξη κατά 33%.

3ος ΠΥΛΩΝΑΣ:

ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

Δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά &δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα ΜΜΜ

Προσφέρουν ψίχουλα. Το 2014 διατέθηκε για πρώτη φορά ποσό τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (450.000.000) ευρώ από το Πρωτογενές Πλεόνασμα που κάλυψαν 600.000 ωφελούμενους.

Τώρα πανηγυρίζουν για ένα ποσό 108 εκ. € , δηλ. το ¼. Για το 2016 έχουν καλύψει  στον προϋπολογισμό μόνο το 20% του κονδυλίου

Ταυτόχρονα αύξησαν τα εισιτήρια στα ΜΜΜ και μείωσαν το επίδομα θέρμανσης για τους ίδιους δικαιούχους.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (900 εκ. ευρώ)

Αρχικά το πάγωσαν. Έπειτα το επανέφεραν με άλλο όνομα με πίεση των δανειστών. Τώρα μιλούν για πιλοτική φάση με 14 μήνες καθυστέρησης..

4ος ΠΥΛΩΝΑΣ:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναστροφή εργασιακής απορρύθμισης. Διάλογος κοινωνικών εταίρων (τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στη διαπραγμάτευση).  Επιδίωξη η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Επιδίωξη η αποτροπή ομαδικών απολύσεων & lockout

Ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης θα επιδιωχθεί η συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει βέτο για νέες δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό. Ότι τότε αποτρέψαμε τώρα άνοιξαν την πόρτα διάπλατα για τη συζήτησή του. Οι υποσχέσεις για βασικό μισθό 751€ πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

5ος ΠΥΛΩΝΑΣ:
 ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Μικρή μείωση ανεργίας. Αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Παίζουν με τα νούμερα. Ο απόλυτος αριθμός των απασχολουμένων μειώνεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της μαζικής φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Διαφεύγει της προσοχής τους ότι η μερική απασχόληση διευρύνεται ραγδαία. Φυσικά ούτε κουβέντα για ανάπτυξη και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Επανασχεδιάστηκαν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των Δήμων. Από 5 μήνες έγιναν 8 ώστε οι εργαζόμενοι μετά τη λήξη να δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Με προγράμματα ασπιρίνες δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Την ίδια ώρα 26.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και μέσα σε ένα χρόνο και 75.000 έχουν κάνει αίτηση για αλλαγή έδρας. Οδηγούμαστε σε τραγικές καταστάσεις που δεν θα αντιμετωπιστούν με την κοινωφελή εργασία.

6ος ΠΥΛΩΝΑΣ:

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προστασία Α’ κατοικίας σε ποσοστό 94% όταν η κυβέρνηση Σαμαρά μιλούσε για πλήρη απελευθέρωση. Ο νόμος Κατσέλη εξακολουθεί να ισχύει και προστατεύει 1 στους 3 δανειολήπτες

Ανερυθρίαστο ψέμα. Για πρώτη φορά ξεκινούν πλειστηριασμοί κατοικιών. Μετά τις 31.12.2017 θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Αστεγία: συγκρότηση φορέα Ακινήτων- προσφορά δημοσίων ακινήτων σε αστέγους Ας συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους για τα ακίνητα που έχουν καταλάβει οι μπαχαλάκηδες.

7ος ΠΥΛΩΝΑΣ:

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ίδρυση νέων ειδικών σχολείων & τμημάτων ένταξης. Πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών.

Πλήρης αποδόμηση παντού. Κατάργηση ολοήμερων σχολείων, κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάργηση θέσεων στην ειδική αγωγή.
ΕΚΑΣ

Δέσμη μέτρων:

1. Θεσμοθέτηση πλήρους απαλλαγής από φαρμακευτική δαπάνη

2. Απαλλαγή από παρακράτηση 6% υπέρ υγείας

3. Κάρτα σίτισης

4. Δεν θα κοπεί σε όσους έχουν αναπηρία 80% &άνω

5. Διατήρηση στον έναν από τους 2 (στο ζευγάρι )

Αφού εξοντώνουν τους χαμηλοσυνταξιούχους τους οδηγούν σε συσσίτια. Το ΕΚΑΣ κόπηκε ήδη για τους πρώτους 158.000  χαμηλοσυνταξιούχους και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κοπεί για το σύνολο των 400.000 δικαιούχων. Έτσι, θα μετατρέψουν τους συνταξιούχους σε απόρους για να πάνε στα συσσίτια.