ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

  1. Ν. Φίλης: ΣΥΡΙΖΑ
  2. Κ. Καραγκούνης: ΝΔ
  3. Θ. Παπαχριστόπουλος: ΑΝΕΛ
  4. Λ. Γρηγοράκος: ΠΑΣΟΚ

 

Θ. Παπαχριστόπουλος: Κάποιοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας. Έχουν ονοματεπώνυμα. Λέγονται Σαμαράς και Βενιζέλος.

Λ. Γρηγοράκος: Έχουν όνομα. Τσίπρας και Καμμένος. Η παρέα αυτού του μορφώματος. Τσίπρας και Καμμένος. Αυτοί είχαν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας.

Λ. Γρηγοράκος: 100 μέρες χαμένες για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Λένε, ότι θα πάνε σε συμφωνία. Ποια συμφωνία; Σε συμφωνία πηγαίνεις όταν έχεις ετοιμάσει ένα περιβάλλον. Έχεις διαμορφώσει δηλαδή ένα κλίμα, όπως είχε διαμορφώσει ο Κ. Καραμανλής, όταν ήθελε να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη, όπως είχε διαμορφώσει ο Κ. Σημίτης το κλίμα για να μπούμε στην ΟΝΕ. Είχε συμμαχίες, είχε κάνει συζητήσεις, είχε μιλήσει με σοβαρούς ανθρώπους και δεν έκανε επικοινωνιακά τερτίπια και δεν είχε επιδερμική σχέση με ό,τι λέγεται ευρωπαϊκό περιβάλλον και όλες αυτές τις, πραγματικά, επιπόλαιες ενέργειες, που μας χόρτασε για 90 μέρες, ο κ. Βαρουφάκης, μέχρι να αντικατασταθεί. Κάθε εβδομάδα ακούγαμε τον κ. Σταθάκη, τώρα, ο οποίος, μου ήταν πάρα πολύ συμπαθής, αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από τα κανάλια, να λέει, ότι όπου να ‘ναι έχουμε λύση.

Επί τρείς μήνες τον ακούω να λέει, ότι την επόμενη βδομάδα έχει λύση. Και στις 10 του Μάρτη θα έχει λύση, και στις 20 του Μάρτη θα έχει λύση και το Πάσχα θα είχε λύση, αλλά λύση εγώ δεν βλέπω.

Βλέπω έναν κ. Τσίπρα, ο οποίος παίζει με το εσωτερικό της Ελλάδος, δεν μπορεί να παίξει στο εξωτερικό. Άλλη πολιτική στο εξωτερικό άλλη στο εσωτερικό, γιατί πάντα στο μυαλό του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης υπάρχουν οι εκλογές και το δημοψήφισμα. Όμως! Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει ούτε μπρος ούτε πίσω. Είναι τόσο πολύ εγκλωβισμένος, που δεν μπορεί να κάνει ούτε εκλογές, γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνει εκλογές, πριν 3 μήνες κέρδισε τις εκλογές και ο λαός του έδωσε σαφή εντολή: εντός του ευρώ, οποιαδήποτε σκληρή διαπραγμάτευση και εμείς θα τη δεχτούμε». Ούτε δημοψήφισμα μπορεί να κάνει. Τι θα λέει., δηλαδή, στο δημοψήφισμα; Θα πάμε στον λαό για να τον εγκλωβίσουμε με μία διαδικασία, η οποία εκ των προτέρων ξέρουμε, ότι πιθανόν να έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ε.Ε. και για την συνοχή της; Ποιος θα το κάνει αυτό; Είδατε τι είπε ο κ. Σόιμπλε χθες το βράδυ; «Ότι εγώ είχα μιλήσει στον Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα»………

Γ. Οικονομέας: κ. Γρηγοράκο, την συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, εσείς θα την ψηφίσετε;

Λ. Γρηγοράκος: Θα τη δούμε την συμφωνία.

Γ. Οικονομέας: Δεν είστε αρνητικοί, εξαρχής;

Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Εγώ προσωπικά όχι και ούτε το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι, ότι ο κ. Τσίπρα, που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις ο ίδιος, γιατί το οικονομικό επιτελείο ήταν πολύ αδύναμο και έκανε πάρα πολλά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη, πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να επικοινωνήσει παραπάνω, αυτές είναι οι δυνατότητες. Εγώ πίστευα ότι είναι μεγαλύτερες οι δυνατότητες του Πρωθυπουργού αλλά από ότι βλέπω έχουν εξαντληθεί κι αυτές. Είχε και έχει την εντολή, έστω και την τελευταία στιγμή, να συμμορφωθεί με ορισμένα πράγματα, που βλέπει, ότι οι εταίροι μας δεν τα δέχονται. Θα ήθελα να πω κάτι. Δεν ήταν τόσο αφελείς και ο Σαμαράς ΚΑΙ Ο Βενιζέλος και όλοι οι προηγούμενοι και περιμέναμε κάποιον να έρθει να μας κάνει όλα αυτά που κάνει αυτό τον καιρό. Δεν είμαστε όλοι εμείς βλάκες. Ούτε είμαστε απάτριδες.

Θ. Παπαχριστόπουλος: (απευθυνόμενος στον Κ. Καραγκούνη) Δείτε ποιοι παραπέμπονται. Όλοι οι φίλοι σας.

Λ. Γρηγοράκος: Μην μιλάτε για παραπομπές… Αυτή την στιγμή πιστεύω, ότι γίνεται επι το τροχάδην, μια αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να αντικαταστήσει το κράτος, γιατί είναι μία κυβέρνηση, η οποία πιστεύει στο κράτος. Αλλά περίμενα από αυτή την κυβέρνηση κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Κάτι το καινοτόμο, το μεταρρυθμιστικό. Δηλαδή π.χ. κατηγορούμε τον Γ. Παπανδρέου για κάτι, που εγώ πιστεύω ότι έκανε μία, δύο, τρείς μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Μία από αυτές ήταν το opengov. Για τους διοικητές των νοσοκομείων που είπε κάτι προηγουμένως ο Παπαχριστόπουλος. Προσέξτε. ‘Άλλο την εποχή που ήμουν εγώ και ο Παπαχριστόπουλος διοικητές και άλλο η σημερινή εποχή. Και οι σημερινοί διοικητές νοσοκομείων, άσχετα αν πει κανείς οτιδήποτε, έχουν μπει σε αυτές τις θέσεις μετά από προκήρυξη. Με προσόντα. Από αυτή την κυβέρνηση λοιπόν περίμενα, αυτά που έταζε προεκλογικά…Θα πω Κάτι και για ην κα. Βαλαβάνη. Με αυτά που είδα σήμερα και άλλες εκφάνσεις στη δικαίωση διάφορων εργαζομένων…Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τα μεγάλα πολιτικά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης…

Δ. Καμπουράκης: Μα απολύσατε τις καθαρίστριες;

Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Δηλαδή φταίγανε οι σχολικοί φύλακες; Ή φταίγανε οι δημοτικοί αστυνομικοί, από τους οποίους δεν απολύσαμε και κανέναν. Το κόστος που πληρώσαμε για αυτά είναι τραγικό…………

Ν. Φίλης:……

Λ. Γρηγοράκος: κ. Φίλη το Σύνταγμα της Ελλάδας λέει να αργεί ο Υπουργός Οικονομικών μισή ώρα στο Eurogroup; Αν το κάνει θα πρέπει να το καταδικάσετε….

Ν. Φίλης:……

Λ. Γρηγοράκος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σύμμαχο σε πολιτικό επίπεδο. Δεν μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση. Μόνος του δεν μπορεί να την κάνει.

Λ. Γρηγοράκος:   Πρέπει να «διαβάσουμε» και τα νεύματα τώρα. Πώς θα ικανοποιηθεί η κυβέρνηση; Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε δραχμή αν δεν έρθει η συμφωνία στην Βουλή.

Γ. Οικονομέας: Η κυβέρνηση θα αποφασίσει απόψε αν θα πληρώσει την δόση και περιμένουμε το νεύμα από το Eurogroup.

Λ. Γρηγοράκος:   Η Ε.Ε. θα δώσει λεφτά, ευρώ, στην κυβέρνηση όταν δει, ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι δραχμιστές είναι πολύ λίγοι.

Ν. Φίλης:……

Λ. Γρηγοράκος: (με αφορμή σχόλια σχετικά με ρεπορτάζ για τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας)

Ποιος κάνει τώρα εμπόριο λειψάνων; Εγώ είδα τον στρατό την αστυνομία….Ο λαός μας έχει το λόγο, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν κάποιος μπορεί να ακουμπάει τα θέματα της θρησκείας. Οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι και έχουν ένα υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα, ιδιαίτερα ανά περιοχές, όπως είναι η δική μου που έχει υψηλό το συναίσθημα της Ορθοδοξίας…. Νομίζω, όμως, το να πάνε τα λείψανα στον Άγ. Σάββα είναι λάθος. Θα μιλήσω σαν γιατρός. Επειδή εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος καταπιάνεται από κάπου, δεν θα πρέπει και εμείς να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Ας αφήσουμε το θρησκευτικό συναίσθημα να εκφράζεται αλλά να μην το κατευθύνουμε. Είναι λάθος. Υπάρχει εκκλησία, μέσα στο νοσοκομείο, που μπορεί ο καθένας με σεμνότητα να πάει να προσευχηθεί.

Λ. Γρηγοράκος: (με αφορμή την εκδήλωση στο Σύνταγμα για την κάνναβη).

Επειδή ήμουνα και πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, στην Βουλή, πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή αυτό το θέμα, δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει τώρα η αργότερα αυτό, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υπαρκτό. Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας είναι πολύ υποκριτικό. Όπως ξέρετε, όπως έγινε με την κατάργηση όλων των φραγμών στο Αφγανιστάν αυξήθηκε η παραγωγή του οπίου και όλων των προϊόντων.

Η διακίνηση του μαύρου χρήματος των ναρκωτικών, του εμπορίου όπλων και του trafficking τα τελευταία χρόνια, με την μεγάλη κρίση, έχει αυξηθεί. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα δούμε. Και να πάρουμε μια θέση για όλα αυτά. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε από μακριά και να μην τοποθετούμαστε πολιτικά.