Βασικά σημεία εισήγησης Γ. Αρβανιτίδη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

*   Πριν από 15 μέρες ο Πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλούν για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία.

*   15 μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας, είναι κλίμα καλοκαιριού του 2015.

*   Εάν μέσα σε δύο εβδομάδες υπάρχει τέτοια απόκλιση στα γεγονότα, τότε δύο τινά συμβαίνουν: ή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών εξαπάτησαν συνειδητά τη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα, ή στην Κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ποιο είναι το αφήγημα της Κυβέρνησής από εδώ και στο εξής;

 

*   Είναι το μνημόνιο; Θέλετε να μείνετε στην ιστορία του τόπου ως οι καλύτεροι διαχειριστές του μνημονίου, απλά για να δανείζεστε με χαμηλά επιτόκια;

*   Είναι το χρέος; Θα πείτε, δηλαδή, στους πολίτες ότι παλεύετε να πετύχετε αυτά που η χώρα είχε ήδη πετύχει το 2012 με τις αποφάσεις του Eurogroup που πετάξατε στα σκουπίδια;

*   Είναι η ανάπτυξη, την οποία παλεύετε εδώ και δύο χρόνια και δεν έχετε καταφέρει τίποτα;

*   Ή μήπως είναι ένα κοινωνικό κράτος που παίρνει τα λεφτά από τους φτωχούς για να τα δώσει στους ακόμα φτωχότερους;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

*   Από εδώ και στο εξής θα παλεύετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι είστε οι καλύτεροι διαχειριστές του μνημονίου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Απλοί διαχειριστές.

*   Από το κύμα που σας έφερε στην εξουσία, σας έμεινε πλέον μόνο το γκουβέρνο. Και αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε πως η δύναμη της εξουσίας δεν φτάνει για να αναστήσει τη χαμένη δύναμη της ελπίδας.

*   Έχετε, όμως, κι άλλο ένα πρόβλημα. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Και όσο επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη, η χώρα θα είναι καταδικασμένη να ζει τη «μέρα της μαρμότας». Αν δεν πάρετε γρήγορα αποφάσεις για να αναστρέψετε την κατάσταση, η χώρα κινδυνεύει να γλιστρήσει με απόλυτη αδράνεια στο κενό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2376/2015

*   Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι γρήγορη πληροφόρηση σε φορολογικά θέματα μεταξύ των κρατών – μελών και της Επιτροπής ώστε να πετύχουμε δύο βασικούς στόχους: αφενός να σταματήσει ο επιζήμιος φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, αφετέρου κάθε φορολογούμενους να πληρώνει τους φόρους που πραγματικά του αναλογούν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται.

*   Πρακτικά, το εργαλείο που θα έχουμε στα χέρια μας είναι το Κεντρικό Ευρετήριο, μια Κεντρική Τράπεζα Πληροφοριών, στην οποία όλα τα κράτη – μέλη θα αποστέλλουν δύο ειδών πληροφορίες: Πρώτον, για αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης σχετικά με θέματα διασυνοριακών αποφάσεων. Δεύτερον, για αντίστοιχες αλλαγές σε θέματα ενδοομιλικής τιμολόγησης.