Απευθυνόμαστε στη βάση, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβληματισμούς, τους επιστήμονες, τους αγρότες,τις γυναίκες, τους νέους

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Γ. ΨΑΛΤΗ ΣΤΟΝ «REAL FM 97.3»

 

«Απευθυνόμαστε στη βάση, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβληματισμούς, τους επιστήμονες που βγαίνουν στους δρόμους, τους αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους, τις γυναίκες, τους νέους»
Γ. Ψάλτης: Έχουμε κοντά μας και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παύλο Χρηστίδη. Τον κάλεσα γιατί θέλω να κάνουμε μια κουβέντα με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που είχαμε στο ΠΑΣΟΚ και με την αποπομπή Βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βλέπω διάφορα πράγματα να παίζουν σήμερα στο Σαββατιάτικο τύπο για το χώρο του κέντρου και την εξέλιξη των πραγμάτων ή αν θέλετε καλύτερα το ανακάτεμα των πραγμάτων λόγω και της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νέα Δημοκρατία, στην ηγεσία και στα ανοίγματα τα οποία κάνει, για να δούμε λοιπόν τι υπάρχει στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. κ. Χρηστίδη, καλημέρα.

Π. Χρηστίδης: Καλή σας μέρα κι ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.

Γ. Ψάλτης: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχήν δώστε μου μία εικόνα του κλίματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την αποπομπή που είχαμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις τελευταίες δηλώσεις που είχαμε από το Βουλευτή Λακωνίας του Κινήματος.

Π. Χρηστίδης: κ. Ψάλτη, τέτοιες εξελίξεις ποτέ δεν είναι ευχάριστες, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό το οποίο έκανε ο κ.  Γρηγοράκος επί τρεις μέρες στα κανάλια και στα ραδιόφωνα ήταν κάτι το οποίο στιγμάτισε και την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα από κάποιους Βουλευτές οι οποίοι σκέφτονται να πάνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά συνέπεια, αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό και είχαμε την εξέλιξη την οποία είχαμε. Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ένα λήξαν θέμα. Σήμερα το πραγματικό νέο, η πραγματική αλλαγή και το πραγματικό σχέδιο είναι ότι εκφράζει η Φώφη Γεννηματά με το άρθρο της στα ΝΕΑ και στο οποίο μιλάει για την κεντροαριστερά του μέλλοντος και βάζει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το πώς θα προχωρήσουμε στη Συνδιάσκεψη και το πώς θα βγάλουμε τον επόμενο αρχηγό της κεντροαριστεράς.

Γ. Ψάλτης: Το διάβασα σας ομολογώ. Βλέπω ότι η δήλωση είναι «ανασύνταξη τώρα» της Φώφης Γεννηματά. Θα κουβεντιάσουμε, θα φτάσουμε εκεί πέρα γιατί έχει ενδιαφέρον, θέλω να κάνουμε την κουβέντα αυτή για το χώρο του κέντρου που φαίνεται ότι είναι αυτό που λέμε ο χώρος που επιθυμούν όλα τα κόμματα από όλες τις κατευθύνσεις να απευθυνθούν για να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι του. Πείτε μου κάτι καταρχάς, υπάρχει θέμα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. όσον αφορά την αποπομπή του κ. Γρηγοράκου, δεν είχε ενημερωθεί, υπάρχει ένα κλίμα ή δεν υπάρχει καν τέτοιο ζήτημα;

Π. Χρηστίδης: Νομίζω ότι και ο κ. Χατζησωκράτης χθες έκανε κάποιες δηλώσεις στις οποίες αυτό το οποίο είπε αυτό το οποίο επιθυμούν στη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η τακτικότερη συγκρότηση των οργάνων κι αν γίνει κάτι το οποίο είναι να γίνει, ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα να βρισκόμαστε για να μπούμε στην τελική ευθεία της Συνδιάσκεψης. Δεν υπάρχουν ζητήματα με βάση τον κ. Γρηγοράκο νομίζω πια και αυτό το αντιμετωπίζουμε έτσι με σωστό τρόπο και όλα αυτά τα μικρά θέματα γενικά.

Γ. Ψάλτης: Τώρα η κ. Γεννηματά βλέπω ότι κάνει συναντήσεις. Συναντήσεις και με πρώην Πρωθυπουργούς, ποιος είναι ο σκόπός αυτών των συναντήσεων; Τι θέλει να κάνει η κ. Γεννηματά μέσα από αυτήν την διαδικασία;

Π. Χρηστίδης: κ. Ψάλτη, το Συνέδριό μας πριν από 6 περίπου μήνες έδωσε εντολή στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  να προχωρήσει στην ανανέωση, στη διεύρυνση και στην ενότητα με στόχο μια πραγματική ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς. Σε αυτό, χώρο έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κυρίως πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ασπάζονται τη λογική ότι η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ούτε στη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά κ.ο.ε. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η κ. Γεννηματά θα κάνει όλες τις συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής που χρειάζονται να γίνουν, κυρίως όμως απευθυνόμενη στη βάση, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβληματισμούς, τους επιστήμονες που βγαίνουν στους δρόμους, τους αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους, τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τους νέους. Με αυτούς θα κάνει τη μεγάλη προσπάθεια, την αναγκαία προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Γ. Ψάλτης: Ο παράγοντας Γιώργος Παπανδρέου ή αν θέλετε καλύτερα το πρόσωπο Γιώργος Παπανδρέου, είναι προσκεκλημένος σε αυτήν την ανασύνταξη που θέτει η κ. Γεννηματά;

Π. Χρηστίδης: Σε αυτήν την προσπάθεια οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι καθαρά πολιτικοί. Θα απευθυνθούν προσκλήσεις προς όλους, ήδη η κ. Γεννηματά κάνει την πρόσκληση και σήμερα, την επαναλαμβάνει, θα είναι προς όλουςΟ στόχος είναι, λοιπόν, να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η χώρα έχει ανάγκη από μία διαφορετική φωνή, από έναν άλλο πόλο και αυτόν τον πόλο θέλουμε να τον διαμορφώσουμε.

Γ. Ψάλτης: Ναι, καταλαβαίνω με αυτά που μου λέτε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποδέκτης της πρόσκλησης αυτής.

Π. Χρηστίδης: Θα είναι αποδέκτης της πρόσκλησης και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Γ. Ψάλτης: Μάλιστα.

Π. Χρηστίδης: Και προφανώς και ο Πρόεδρος του.

Γ. Ψάλτης: Οκ, κατανοητό και αυτό για να το ξεκαθαρίσουμε. Τώρα το κομμάτι ή αν θέλετε καλύτερα το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι στους αποδέκτες;

Π. Χρηστίδης: Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ένα κόμμα, μία κίνηση, ένα κίνημα το οποίο είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό και στελέχη και ψηφοφόροι και ο αρχηγός του να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί είναι κάτι που για εμάς θα σηματοδοτήσει μία πολύ θετική εξέλιξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε, σας επαναλαμβάνω, κάτι μεγάλο, κάτι θετικό, κάτι ελκυστικό και σε αυτό προφανώς και ο κ. Θεοδωράκης θα ήταν μεγάλη μας χαρά να συμμετέχει.
Γ. Ψάλτης: Μάλιστα. Διαβάζοντας το άρθρο της κ. Γεννηματά και βλέπω και την χωροθέτηση, την οριοθέτηση σωστότερα διαβάζω ότι προτείνει τη διεξαγωγή πολιτικής προγραμματικής συνδιάσκεψης τον Μάρτιο για τη διακήρυξη του φορέα, λέει ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είναι επαρκές το χρονικό διάστημα για το διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων και τον Μάιο η άμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της Συμπαράταξης και βάζει και προϋποθέσεις που σημαίνει δηλαδή ότι η επόμενη μέρα μπορεί να μην βρει τη Φώφη Γεννηματά μπροστά ως πρόσωπο εννοώ, στην επόμενη μέρα αυτού του νέου μορφώματος, το οποίο θα δημιουργηθεί.

Π. Χρηστίδης: κ. Ψάλτη, αυτό το οποίο δείχνει η κ. Γεννηματά είναι ότι δεν διακατέχεται από κανενός είδους ηγεμονισμό. Ο χώρος δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πράγματα, τέτοιες αντιλήψεις, αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και είναι προς τιμήν μίας αρχηγού, η οποία έχει μόλις έξι μήνες ως αρχηγός, να λέει ότι δεν είναι το πρόβλημα ποιος θα είναι, εγώ θα βάλω και τη δικιά μου ηγεσία στη διάθεση της παράταξης, αν αυτό βοηθήσει την εξέλιξη της παράταξης. Η κ. Γεννηματά, ξέρετε, είναι έξι μήνες αρχηγός στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την συμπόρευση με τις υπόλοιπες δυνάμεις κι έχουμε ζήσει φοβερές καταστάσεις και όλες τις έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Εχει αποδείξει ότι αυτό το οποίο είπε από την αρχή ότι θα διαμορφώσει έναν αξιόπιστο πόλο, το έκανε, δεν ήταν ουρά ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επομένως πρέπει να την εμπιστευτούμε, αξίζει να την εμπιστευτούμε γιατί από εδώ και μπρος νομίζω θα έχουμε καλύτερες μέρες.
Γ. Ψάλτης: Το ΠΑΣΟΚ, με ρωτάνε οι ακροατές, την επόμενη μέρα εφόσον ακολουθεί αυτήν τη διαδικασία, δεν θα υπάρχει δηλαδή; Θα παύσει να υπάρχει ή θα ενταχθεί; Θα είναι το ΠΑΣΟΚ μέσα στο νέο όνομα που θα δημιουργηθεί του νέου πόλου;

Π. Χρηστίδης: Σε αυτήν την προσπάθεια θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στην αυτοτέλεια των κομμάτων. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, επομένως επειδή με ρωτήσατε προηγουμένως και για το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και για το Ποτάμι αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμα κινήσεις οικολογίας, κινήσεις κεντροαριστεράς, εμείς θα δείξουμε αυτοτέλεια. Κατά συνέπεια και το ΠΑΣΟΚ με την ιστορία την οποία έχει, με τα όργανα τα οποία έχει δεν διαλύεται.

Γ. Ψάλτης: Άρα υποψιάζομαι ότι το αντίστοιχο ακριβώς προτείνετε και στα υπόλοιπα κόμματα. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα μπουν όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Π. Χρηστίδης: Αυτό είναι που προτείνει.

Γ. Ψάλτης: Τώρα, μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, κ. Χρηστίδη, είναι το ασφαλιστικό και βεβαίως οι αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση αναφορικά με το ασφαλιστικό ως αντίδραση στην κυβερνητική πρόταση;

Π. Χρηστίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την άποψή του ότι το ασφαλιστικό είναι ένα μείζον θέμα. Να σας θυμίσω ότι ενάμιση μήνα πριν στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών  μας ζήτησε ο κ. Τσίπρας να υπογράψουμε τις μη μειώσεις συντάξεων σε ένα λευκό χαρτί χωρίς να μας βγάλει κανένα από τα υπόλοιπα πλάνα και σχέδια, τότε είχαμε ζητήσει να έρθει άμεσα το σχέδιο για να μπορέσουμε να καταθέσουμε προτάσεις. Εμείς, κ. Ψάλτη, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται με το παρόν νομοσχέδιο. Έχουμε, δηλαδή, ένα νομοσχέδιο, στο οποίο συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας τα βάζει στην γκιλοτίνα: επιστήμονες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους, όλοι αυτοί μπαίνουν στην γκιλοτίνα, επομένως, δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το οποίο παρουσιάζει ο κ. Κατρούγκαλος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εδώ και καιρό έχουμε εκφράσει απόψεις για το ασφαλιστικό, έχει κάνει και η κ. Γεννηματά, πέρυσι συγκεκριμένες προτάσεις και μόλις δούμε και το τελικό σχέδιο το οποίο θα έρθει μετά την περιοδεία του κ. Τσακαλώτου και του κ. Κατρούγκαλου στην Ευρώπη, θα ξανακάνουμε και νέες προτάσεις.

Γ. Ψάλτης: Κλείνοντας αυτή τη σύντομη επικοινωνία, με ρωτάνε οι φίλοι ακροατές, ο ερχομός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μιας και κάνει και ένα όνομα προς το κέντρο πώς την βλέπει αυτήν την απόφαση των Νεοδημοκρατών το ΠΑΣΟΚ;

Π. Χρηστίδης: κ. Ψάλτη, η ζωή υπήρχε πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά. Καταλαβαίνω ότι λίγες μέρες μετά την εκλογή του όλοι βάζουν την συζήτηση γύρω από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και πριν ένα χρονικό διάστημα γύρω από τον κ. Τσίπρα. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε ένα πλάνο και δεν θα καθορίσουμε τη στρατηγική μας αποκλειστικά και μόνο με βάση ποιος εκλέγεται αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τη συνέχεια του κ. Σαμαρά, του κ. Καραμανλή και της αντίληψης της δεξιάς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Γ. Ψάλτης: Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά με τον κ. Σαμαρά συνεργαστήκατε, μην τρελαθούμε τελείως, μην τα ξεχνάμε όλα.

Π. Χρηστίδης: κ. Ψάλτη, δεν ξεχνάει κανένας τίποτα. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να πω είναι ότι εμείς συνεργαστήκαμε με τον κ. Σαμαρά, έχοντας ιδεολογικές διαφορές και διαφωνίες και γνωρίζοντας ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες για το καλό της χώρας. Πρέπει να σας πω, γιατί μου δίνετε και αυτήν την ευκαιρία ότι εμείς και στις εκλογές του Σεπτέμβρη αυτό το οποίο λέγαμε ήταν: «όλοι μαζί», δηλαδή και με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με τη Νέα Δημοκρατία και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δώσουμε τη λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παντρευόμασταν ιδεολογικά έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφωνίες αλλά ξέραμε ότι μόνο έτσι θα βγούμε από τα μεγάλα προβλήματα. Επομένως, έχουμε συγκεκριμένες διαφωνίες πολιτικές, ριζικές διαφωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και αυτό, πιστέψτε με, και θα το καταλάβουν και οι ακροατές σας θα φανεί όλο το επόμενο χρονικό διάστημα όταν και η Νέα Δημοκρατία θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις γιατί και πολιτικά και σε επίπεδο προσώπων κάποια στιγμή η επικοινωνία τελειώνει και μπαίνουμε στις πραγματικές απαντήσεις.

Γ. Ψάλτης: Μα, μεταξύ μας, δεν έχει πει και τίποτα ο Μητσοτάκης ακόμα, περιμένουμε να τα πει, έτσι; Θυμίζω ότι ακόμα είναι τώρα, οπότε θα δούμε και θα …

Π. Χρηστίδης: Αυτό ακριβώς εννοώ, κ. Ψάλτη…

Γ. Ψάλτης: Σωστά, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε και…

Π. Χρηστίδης: Ο χρόνος θα δείξει πώς πορεύεται ένας άνθρωπος και ως αρχηγός. Εμείς σεβόμασατε την εκλογή ενός αρχηγού στην θέση την οποία μόλις πήρε, περιμένουμε να τον ακούσουμε, από εκεί και πέρα η θέση μας πολιτικά, ιδεολογικά και αξιακά είναι συγκεκριμένη στο πολιτικό φάσμα.

Γ. Ψάλτης: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Χρηστίδη για την επικοινωνία.

Π. Χρηστίδης: Καλή σας μέρα, ευχαριστώ.