Από τον Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), συμφώνησαν να υπογράψουν τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, η οποία θα έχει διετή ισχύ και προβλέπει αύξηση 1% από 1/4/2017.

Το συγκεκριμένο γεγονός, εκτός του ότι αποτελεί παράδειγμα για άλλους κλάδους, μας κάνει να αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες στον ελληνικό τουρισμό. Είναι βασική μας αρχή ότι προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, δίνουν οι ίδιοι άνθρωποι που εργάζονται και απασχολούνται σε ξενοδοχεία και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Επομένως, δε θα περιμέναμε τίποτα άλλο εκτός από τη διασφάλιση, αφενός, της εργασιακής ειρήνης, μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αλλά και αφετέρου την επιβράβευση των προσπαθειών των εργαζομένων που, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, στήριξαν με τον καθημερινό τους αγώνα, το σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Η σημερινή συμφωνία, ελπίζουμε να αποτελέσει αφετηρία για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο σε τοπικό επίπεδο πλέον, όπου υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζομένων βρίσκονται στον «αέρα» λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Από τη μεριά μας, έχουμε ξαναδηλώσει, ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε, με κάθε μας δύναμη, στον διάλογο και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια συμφωνίας που θα έχει ως σημείο αναφοράς την εργασιακή ειρήνη, την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού και την δημιουργία ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ακόμη πάντως περιμένουμε τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και δη στον τομέα τον τουρισμού. Η υπουργός κ. Κουντουρά θα μας πει κάποια στιγμή ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις της για τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν στο τουρισμό ή θα αρκείται στις δημόσιες σχέσεις και στα ευχολόγια; Για τη ΝΔ, δε χρειάζεται να ρωτήσουμε. Η σιωπή τους σε αυτά τα θέματα ήταν πάντα εκκωφαντική.