Ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ , σχετικά με το τραγικό συμβάν που έγινε στις 8/5/2015 στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ

Από τον Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το τραγικό συμβάν που έγινε στις 8/5/2015 στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Εκφράζουμε την ολόψυχη και αμέριστη συμπαράσταση μας στους έξι Εργαζόμενους, που υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσφατο ατύχημα, και ευχόμαστε γρήγορα να αναρρώσουν και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειες τους και στην εργασία τους.

Επισημαίνουμε τις σοβαρές ευθύνες της Διοίκησης των ΕΛΠΕ για τις πολιτικές που προώθησε τα τελευταία χρόνια με αποκλειστικό στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους παραγνωρίζοντας τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες που υπάρχουν στα Διυλιστήρια, όπως:

– Η συνεχής μείωση του προσωπικού και ιδιαίτερα του έμπειρου τεχνικού προσωπικού είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων είτε με επαναλαμβανόμενα προγράμματα εθελουσίας εξόδου χωρίς την έγκαιρη αντικατάσταση και εκπαίδευση νέου προσωπικού.

– Η ασφυκτική συμπίεση της διάρκειας των γενικών επισκευών (shut down) δημιουργεί τις συνθήκες ατυχήματος λόγω ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλών επικινδύνων εργασιών υπό πίεση χρόνου με πλημμελή προληπτικό έλεγχο και λήψη μέτρων ασφάλειας.

– Η συνεχής 12ώρη εργασία που δημιουργεί συνθήκες κόπωσης και εξάντλησης.

– Η ανάθεση σε Εργολάβους ακόμη και κρίσιμων εργασιών που απαιτείται να εκτελούνται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ζητάμε αντικειμενική και σε βάθος διερεύνηση του ατυχήματος και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή επανάληψης αντίστοιχων τραγικών συμβάντων στο μέλλον.