Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών, είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας ακόμη και πάνω από το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν ξεπερνούν το 10%.Στη χώρα μας λοιπόν, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα, ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών της Δύσης.

Η σημερινή ελληνική κοινωνία κλυδωνίζεται από ατομικισμό, αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων, απαξίωση κοινωνικών θεσμών και απουσία κοινωνικής συνοχής. Η κρίση εκτός από τα επακόλουθά της στην εθνική οικονομία, έχει αλλοτριώσει τις ανθρώπινες σχέσεις και τη θέληση για δράση. Ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην εσωστρέφεια και στην αποξένωση αλλά και εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Η συμμετοχή σε δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα επιφέρει την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας, την αφύπνιση την κοινωνικής συνείδησης και την αναγέννηση των κοινωνικών αξιών. Επιπλέον ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερό του χρόνο για έναν κοινωφελή σκοπό. Ο εθελοντισμός έρχεται να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στης σύγχρονές κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία.

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων έχει στόχο να αναδείξει την αξία του εθελοντισμού ως στάση ζωής σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και να δώσει μήνυμα ευαισθητοποίησης προς τους πολίτες προκειμένου να αναλάβει ο καθένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο. Η εθελοντική προσφορά ανάγεται σε προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ καθώς αναδεικνύει σπουδαίες ανθρωπιστικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, ο αλτρουισμός και η ενότητα και συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία και την ανάπτυξη.

Με αφορμή την σημερινή μέρα ο Τομέας Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα κοινωνικής ενεργοποίησης με σειρά δράσεων ξεκινώντας από τη συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας από το Σάββατο 5 έως την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου προκειμένου να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συμπολίτες μας που πλήττονται από την δύσκολη οικονομική συγκυρία.