Από τον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του ΠΑΣΟΚ για την 14η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης για τον αλτρουισμό που επιδεικνύει.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στις οποίες το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της Διακήρυξης της Μελβούρνης για κάλυψη όλων των αναγκών του κράτους μας σε αίμα μόνο από εθελοντική αιμοδοσία έως το 2020, χρειάζεται συνεχής και συστηματική ενημέρωση καθώς και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να νικηθεί η άγνοια, ο φόβος, η προκατάληψη και η αδιαφορία.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς ιδιαίτερα σημαντικής στη σημερινή εποχή της κρίσης.

Το φετινό Παγκόσμιο κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι “Το αίμα μας ενώνει όλους- Blood conect us all”.

Με αφορμή την ημέρα αυτή και με κίνητρο την ενίσχυση του κρίκου αλληλεγγύης: αιμοδότης – αίμα – ασθενής, το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά με την ευθύνη του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων και της Νεολαίας, ανακοινώνει την ίδρυση Τράπεζας Αίματος του ΠΑΣΟΚ “Σταγόνες Ζωής” και διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, Χαρ. Τρικούπη 50, κατά τις ώρες 09:00  έως 13:30, με την συνδρομή της ειδικής μονάδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Η πρόεδρος μας, με την παρουσία της, θα σηματοδοτήσει την εξαιρετική σημασία αυτής της προσπάθειας.